Σκοτεινό σχέδιο φίμωσης


Υπάρχουν κάτι… συμπτώσεις. Όταν όμως μιλάμε για ποδόσφαιρο, δεν υπάρχουν συμπτώσεις, πάντα κάτι άλλο γίνεται. Η ΕΠΟ ήθελε να επιβάλει απαγόρευση δηλώσεων και ανακοινώσεων για τη διαιτησία και κατά σύμπτωση την ίδια άποψη έχει και η Γενική Γραμματέας της, Φατμά Σαμούρα, με συνέπεια να συστήνει την ενεργοποίηση της Επιτροπής Δεοντολογίας για την τήρηση του κανονισμού και αυτό να είναι ένα από τα έξι προαπαιτούμενα της FIFA.
«H FIFA αναμένει από την επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ να κάνει πλήρη χρήση της εντολής της, σε συμμόρφωση με τον σχετικό κανονισμό. Ειδικότερα, και σε συμμόρφωση με τις διατάξεις του κώδικα δεοντολογίας της ΕΠΟ, αναμένει από την επιτροπή δεοντολογίας να ενεργεί αυστηρά κατά οποιουδήποτε αξιωματούχου – ήτοι οποιουδήποτε μέλους ΔΣ, μέλους επιτροπής… ατόμων που ασκούν, de facto, τη διοίκηση επαγγελματικών ή ερασιτεχνικών σωματείων, ακόμα και εάν η συμμετοχή τους δεν είναι επίσημη – που προβαίνει σε δυσμενείς και δυσφημιστικές δηλώσεις κατά των αρχών και οργάνων του ποδοσφαίρου, ιδιαιτέρως μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης», είναι ένας από τους όρους που θέτει η Σαμούρα και, αν μη τι άλλο, φαίνεται ελληνικός… δάκτυλος αλλά και για να μην ρεζιλεύεται διεθνώς η FIFA, που έχει μετατρέψει σε «γόρδιο δεσμό» το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Αφενός η FIFA δεν διασφαλίζει το 50-50 στη διαιτησία, αφετέρου θέλει να επιβάλει την φίμωση. Δηλαδή, να γίνονται λάθη, κατά κανόνα, στα μισά ματς της κάθε αγωνιστικής ή να βάζουν μπλόκα (σ.σ. η κριτική είναι αγωνιστική) στον Ολυμπιακό και να μην μιλάει κανείς; Να κατονομάζει ο Περέιρα τους Γραμμένο και Δέδε ως συνεργάτες της ΚΕΔ και πάλι να μη μιλάει κανείς, έστω και για διευκρινήσεις που δεν έδωσε ο Πορτογάλος;
Με τέτοιες τακτικές, που θυμίζουν απολυταρχικά καθεστώτα, δίνεται η εντύπωση ότι το σύστημα δίνει μάχη για να κρατηθεί και από την άλλη πλευρά η FIFA δεν εγγυάται την ομαλότητα. Με τον ισχύοντα κανονισμό προβλέπεται αφαίρεση βαθμών στην Τρίτη υποτροπή. Όμως, δεν ξεχωρίζουν τις δυσφημιστικές δηλώσεις από τις δηλώσεις ή ανακοινώσεις διαμαρτυρίας.