Καταδίκη χωρίς δίκη




ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Δεν ξέρω ούτε και με ενδιαφέρει τι όνειρα βλέπει στον ύπνο του ή και στο ξύπνιο του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τζανακόπουλος. Ούτε αν κοιμάται με πυτζαμάκια ή ξεσκέπαστος. Ή πολύ περισσότερο, αν ακούει «φωνές να τον απειλούν» τις νύχτες που η φύση ησυχάζει και οι άνθρωποι λογικά πέφτουν να ξεκουραστούν. Αν «ακούει» τέτοια πράγματα καλόν είναι να το κοιτάξει...
Επειδή όμως είναι δικηγόρος, γόνος δικαστών, και αγαπημένο παιδί άλλων δικαστών, θα συμφωνήσει μαζί μου φαντάζομαι (φαντάζομαι, λέμε...) ότι δεν μπορεί το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού να υποδύεται ταυτόχρονα τον εισαγγελέα, τον ανακριτή και το δικαστήριο, και υπό την έννοια αυτή να εκδίδει απόφαση για υπόθεση που τελεί ακόμα υπό έρευνα. Ούτε είναι «ιεροεξεταστής» για να «βαφτίζει» ενόχους. Δεν γίνεται, δεν είναι δυνατόν, να καταδικάζει και να διασύρει πανελληνίως, έναν άνθρωπο ως «ναρκέμπορο», επειδή ένα δημοσίευμα, μιας εφημερίδας, δεν αρέσει στην κυβέρνηση.
Υποθέτω ως δικηγόρος θα είχε υποβάλει μέχρι και διακόσιες μηνύσεις αν συνέβαινε αυτό, και άλλες τόσες ενστάσεις, επ' ακροατηρίω.
Διότι αν το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, με ευκολία και με πρακτικές που χαρακτηρίζουν «δικαστήρια» απολυταρχικών καθεστώτων, χούντες δηλαδή, αποφασίζει, έτσι, διά μιας, ότι ένας πολίτης που ερευνάται - χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί η προδικαστική διαδικασία και πολύ περισσότερο να έχει εισαχθεί η υποθεσή του σε δίκη - πρέπει και να καταδικάζεται, τότε τα πράγματα είναι πολύ ανησυχητικά για την κατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα.
Υποθέτω και πάλι, ότι ο και δικηγόρος Τζανακόπουλος θα έχει ακούσει, κάτι έστω, για το τεκμήριο της αθωότητας, εκεί στα έδρανα της Νομικής. Εκτός, κι αν - στα βήματα του προέδρου Αλέξη και αυτός - περνούσε απέξω. Σε κάθε περίπτωση είναι φανερό πια ότι αυτό που κάνουν είναι να κατασκευάζουν ατζέντες για προεκλογικά αφηγήματα δήθεν χρηματοδότησης της ΝΔ από «μαύρα» ταμεία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι πρόκειται για μία αδιέξοδη τακτική και δεν θα τους περάσει. Ματαιοπονούν.