Η ελεύθερη πτώση της Επιτροπής Δεοντολογίας και ο Ασκός του Αιόλου…


***Προβληματική η λειτουργία τους, όμως καταργούν το Διαιτητικό Δικαστήριο και διαβάστε γιατί υπάρχει κίνδυνος για πολλές παρενέργειες



Καταργούν το Διαιτητικό Δικαστήριο, όμως δεν «πειράζουν» ένα δικαστικό όργανο που είναι η Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία όχι μόνο δεν φαίνεται να παράγει έργο, αλλά με τις αποφάσεις της, παράλληλα με την έκδοσή τους με μεγάλη καθυστέρηση, έχει δώσει ουκ ολίγες αφορμές. Χώρια που δεν ανακοινώνονται οι αποφάσεις, αν και κάτι τέτοιο προβλέπεται, αν και δεν υπάρχει προηγούμενο να μην δημοσιοποιούνται αποφάσεις πειθαρχικής επιτροπής, αν και η Επιτροπή Δεοντολογίας της FIFA τις ανακοινώνει. Όμως, δεν φταίει η Επιτροπή Δεοντολογίας αλλά οι αρμόδιοι.
Οσον αφορά στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ ξεχνούν ότι αν το καταργήσουν θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για δικαστικές προσφυγές στην τακτική δικαιοσύνη σε περίπτωση «ενστάσεων» που έχουν σχέση με εκλογές σε ποδοσφαιρικές ενώσεις. Ακόμη, δεν θα υπάρχει όργανο που να επικυρώνει αφαίρεση βαθμών για χρέη ομάδων σε πρώην παίκτες. Θα ανοίξει ή όχι ο Ασκός του Αιόλου; Προτιμούν να το καταργήσουν, αντί να κάνουν το πιο απλό, να το «απαλλάξουν» από την εκδίκαση πειθαρχικών υποθέσεων που έχουν σχέση με την επιβολή ποινών για ποδοσφαιρικούς αγώνες.
Οσον αφορά στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Ως, παρένθεση να αναφέρουμε, ότι εκεί υπάρχει το «τελευταίο φρούτο», χωρίς φυσικά να φταίει η Επιτροπή, προσφυγών εναντίον αντιπολιτευόμενων, προς την διοίκηση της ΕΠΟ, ενώσεων για αστείους λόγους. Δηλαδή, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει καταγγελίες από την τοπική αντιπολίτευση εναντίον της αντιπολιτευόμενης προς την ΕΠΟ εκλεγμένης διοίκησης και, όλως τυχαίως, άνοιξε φάκελος! Δεν εννοούμε ότι φταίει η ομοσπονδία, όμως ξέρουν καλά στο Πάρκο ποιοι φταίνε…
Κλείνουμε την παρένθεση, και θέτουμε το ερώτημα πως η Επιτροπή Δεοντολογίας θα εκδικάσει υποθέσεις που αφορούν δυσμενείς κρίσεις για τη διαιτησία, όταν:

30/12/2015: Με απόφαση που εκδόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση απάλλαξε-αθώωσε την ΑΕΚ, η οποία είχε παραπεμφθεί μετά από δίωξη του τότε ποδοσφαιρικού εισαγγελέα για ανακοίνωση που εξέδωσε στις 21/08/2015 και ασκούσε κριτική, επικαλούμενη φαινόμενα διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

10/05/2016: Απάλλαξε την ΑΕΚ και τον Δημήτρη Μελισσανίδη για τη λεκτική επίθεση, την εξύβριση και τις απειλές στον παρατηρητή διαιτησίας Δημήτρη Κύρκο, σύμφωνα με όσα είχε καταγγείλει ο ίδιος ότι έλαβαν χώρα στις εξέδρες του ΟΑΚΑ, στον αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-0, που έγινε στις 13 Φεβρουαρίου 2016, και είχε αναγράψει στο φύλλο αγώνα ο διαιτητής Καλογερόπουλος (Αθηνών). Πρόκειται για υπόθεση που έγινε γνωστή ως «θα σε πνίξω με το κασκόλ». Κατά της απόφασης της Επιτροπής Δεοντολογίας είχε ασκήσει έφεση ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, όμως απαλλακτική ήταν και η απόφαση (26 Ιουλίου 2016) της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ.