Όταν FIFA και UEFA έκλειναν τα μάτια…


***Δεν ξανάγινε σε άλλο κράτος να έχει καταργηθεί νόμος που κατέλυε το αυτοδιοίκητο και οι υπερκείμενες αρχές να δίνουν… ρεσιτάλ αδιαφορίας
FIFA, όμως κυρίως η Ελληνική παροικία της UEFA, δεν είναι άμοιρες ευθυνών, με πιο βασικό «μοχλό» την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία. Οι υπερκειμένες ποδοσφαιρικές αρχές έκλειναν τα μάτια στις συνεχείς παρεμβάσεις του Κοντονή στο ποδόσφαιρο, που είχε βασικό άξονα να ρίξει την τότε διοίκηση της ΕΠΟ. Δεν ξανάγινε σε άλλο κράτος να έχει καταργηθεί νόμος που κατέλυε το αυτοδιοίκητο και οι FIFA, UEFA να κλείνουν τα μάτια σε μια τόσο κραυγαλέα περίπτωση. Κι όμως το 2015 ο Κοντονής ακύρωσε την νομοθετική πρόβλεψη του 2006 ( παρ. 12 του άρθρου 29 του ν. 3479/2006), εξαιτίας της οποίας το κράτος δεν μπορούσε να παρεμβαίνει σε θέματα του ποδοσφαίρου, όμως από τότε η Κυβέρνηση έγινε ο κυρίαρχος του αθλήματος. 

Ο Κοντονής είναι αυτός που καθιέρωσε τους τακτικούς δικαστές στην αθλητική δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα φέτος να γελάνε και τα τσιμέντα με κάποιες αποφάσεις που βγήκαν, συν ότι είναι επιπλέον μεγάλος φόρτος εργασίας για αυτούς από τις υποθέσεις της τακτικής δικαιοσύνης. Η FIFA και η UEFA είδαν το πρόβλημα, προειδοποίησαν, όμως, μυστηριωδώς και ανεξήγητα, δέχθηκαν τα πάντα!

Δεν ξανάγινε να στείλουν επιστολή με την οποία ζητούσαν αλλαγές στην αθλητική δικαιοσύνη και να τους… γράψει κανονικά η Κυβέρνηση! Στις 29 Αυγούστου 2016 πρότειναν στον Κοντονή να αλλάξει το νόμο για την τοποθέτηση τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου, συστήνοντας τα εξής:

«(i) τα μέλη των δικαστικών / πειθαρχικών οργάνων της ΕΠΟ να έχουν την δυνατότητα του εκ νέου ορισμού τους στο τέλος της πρώτης τριετούς θητείας τους, προκειμένου να εγγυάται ένας βαθμός συνέχειας,

 (ii) πρόσωπα που διαθέτουν κάποιο βαθμό πείρας σε ποδοσφαιρικά θέματα θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των τακτικών δικαστών που υποβάλλεται στην ΕΠΟ για ορισμό (ή επανορισμό)».

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, από το καλοκαίρι τοποθέτησαν την Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFA, στην οποία πρόεδρος είναι ο Αυστριακός, Χέρμπερτ Χούμπελ που παρότι το ελληνικό ποδόσφαιρο ασφυκτιούσε από τον εναγκαλισμό, φυσικά με την ανοχή της διοίκησης Γραμμένου, οι παράγοντές της αρκούνταν απλά σε ταξιδάκια! Ελαβαν μέρος μέχρι και στο ΔΣ της ΕΠΟ που έγινε στο «Μακεδονία Παλλάς» του Σαββίδη.