Τίποτα δεν έκαναν σωστά οι ρέφερι

***Αν ο αγώνας της Τούμπας ήταν για διοργάνωση της UEFA, οι Αρετόπουλος, Κομίνης σήμερα δεν θα ήταν διαιτητές
Πολλά βήματα πίσω έκανε η διαιτησία στην Τούμπα, εξαιτίας των Αρετόπουλο, Κομίνη, με τη μεγαλύτερη ευθύνη να ανήκει στον Κομίνη, επειδή ήταν τέταρτος και δεν είχε άλλο βασικό καθήκον εκτός από το να επιβλέπει τους πάγκους, κατά συνέπεια όφειλε να δει τον περιστατικό με τον τραυματισμό του Γκαρθία από τον ρολό της ταμιακής μηχανής και κατ’ επέκταση να αναγράψουν το περιστατικό στο φύλλο αγώνα. Μια ματιά στην παράγραφο 3 του Κανόνα 5 του παιχνιδιού με τον τίτλο «εξουσίες και καθήκοντα» του διαιτητή προκύπτει ότι το διαιτητικό δίδυμο των διεθνών της πλάκας όφειλε να πάρει θέση. 
Μεταξύ άλλων στην υποενότητα «εξωτερική παρέμβαση» αναφέρεται πως ο διαιτητής «σταματά τον αγώνα, τον διακόπτει προσωρινά, ή οριστικά τον αγώνα για κάθε παράβαση των Κανόνων του Παιχνιδιού ή λόγω εξωτερικών επεμβάσεων π.χ. αν: ένας θεατής ρίξει ένα αντικείμενο, το οποίο χτυπήσει έναν αξιωματούχο αγώνα, έναν παίκτη ή έναν αξιωματούχο ομάδας, τότε ο διαιτητής μπορεί ν’ αφήσει το παιχνίδι να συνεχιστεί ή να το σταματήσει, να το διακόψει προσωρινά ή οριστικά ανάλογα με την σοβαρότητα του περιστατικού».
Από το παραπάνω προκύπτει ότι οι Αρετόπουλος, Κομίνης όφειλαν να δουν το πώς τραυματίστηκε ο Γκαρθία. Από τη στιγμή που σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέσω της ενδοεπικοινωνίας, ο δεύτερος είπε στον πρώτο «μην ξεκινήσεις. Έχουμε τραυματισμό του προπονητή του Ολυμπιακού. Έχει πιάσει το πρόσωπό του και δείχνει να πονάει», γιατί με βάση το φύλλο αγώνα… αμολάνε αετό;


-«Αν χτυπήσει κάποιος από αντικείμενο πρέπει να διακόψετε αμέσως το ματς», ήταν η οδηγία της ΚΕΔ στα σεμινάρια του καλοκαιριού, λόγω της περίπτωσης του Ιβιτς, σχετικά με το αν προκύψει τραυματισμός αξιωματούχου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα βλέπουν όλα όσα γίνονται στο γήπεδο και παράλληλα να τα αναγράφουν στο φύλλο αγώνα. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι ο τραυματισμός από ρολό ταμιακής είναι σοβαρός.

-Γιατί ο Κομίνης έχει μεγαλύτερη ευθύνη για τη μη αναγραφή του τραυματισμού του Γκαρθία στο φύλλο αγώνα; Ο Κανόνας 6 αναφέρει ότι «οι υπόλοιποι αξιωματούχοι αγώνα βοηθούν τον διαιτητή» και « πρέπει να υποβάλλουν αναφορά στις αρμόδιες αρχές για κάθε σοβαρή ανάρμοστη συμπεριφορά ή κάθε σοβαρό γεγονός που διαπράχθηκε εκτός οπτικού πεδίου του διαιτητή». Εκείνη την ώρα ο Αρετόπουλος ήταν στην σέντρα.


Περί ευθυνών

Για να αποδείξουμε ότι αποτελεί ευθύνη των διαιτητών η μη διεξαγωγή ενός αγώνα, λόγω τραυματισμού αξιωματούχου, άρα έπρεπε να αναγράψουν σχετικά με τον τραυματισμό του Γκαρθία στο φύλλο αγώνα, τούτο προκύπτει και από την παράγραφο 6 («Ευθύνες των Αξιωματούχων Αγώνα»), που προκειμένου να κατοχυρώσει τέτοιες αποφάσεις των ρέφερι αναφέρει ότι δεν φέρουν καμία ευθύνη (σ.σ. εννοεί νομική) για «οποιαδήποτε άλλη απόφαση που λαμβάνεται σύμφωνα με τους Κανόνες του Παιχνιδιού ή σε συμμόρφωση με τα καθήκοντα που προβλέπονται από τους όρους της FIFA, της Συνομοσπονδίας, των Εθνικών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών ή τους κανόνες / κανονισμούς της διοργάνωσης κάτω από τους οποίους διεξάγεται ο αγώνας». Αρα, οι Αρετόπουλος, Κομίνης όφειλαν να πάρουν θέση και όχι να κάνουν δημόσιες σχέσεις.