Νέο διεθνές ρεζίλι: «Η τραγωδία του ελληνικού ποδοσφαίρου: οι διαιτητές που αλλάζουν τα παιχνίδια, η σωρεία στημένων αγώνων, η FIFA και η UEFA χαμογελούν», γράφει η διεθνούς φήμης ιστοσελίδα www.insideworldfootball.com

***Επίσης, παρουσιάζει σε βίντεο και τη δήλωση Σαββίδη «ο δικός μας Γραμμένος»
***Αναφορές σε Περέιρα, Δέδε και Κουκουλάκη αλλά και στο στάτους κβο των ΠΑΟΚ, ΑΕΚ
***«Κατάφεραν να διαιρέσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και οι εξαγγελίες για βαθιές τομές αποδείχθηκαν φάρσα»


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
Από τον Paul Nicholson
Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε χαοτική κατάσταση και η κρίση στα κορυφαία επαγγελματικά πρωταθλήματα δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι βελτίωση. Αυτό συμβαίνει παρότι υπάρχει η επιτροπή εξομάλυνσης της FIFA ενώ επικεφαλής της διαιτησίας είναι ο Περέιρα. Αυτό συμβαίνει παρά την παρέμβαση της περασμένης εβδομάδας  του διευθυντή εθνικών ομοσπονδιών της UEFA Ζόραν Λάκοβιτς. Ο Σέρβος αντί να βρει λύσεις, συμβιβάστηκε και απλά σφράγισε το «νέο» status quo.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί άλλη μια εβδομάδα καταγγελιών που αφορούσαν στους ορισμούς και στην απόδοση διαιτητών, όμως το χειρότερο είναι οι ισχυρισμοί περί αθέμιτου στοιχήματος που σχετίζονται με την Football League. Είναι μια γνωστή ιστορία και φαίνεται πως η κατάσταση επιδεινώνεται.
Η εμπιστοσύνη των συλλόγων στους διαιτητές είναι πάντα χαμηλή και η εμπιστοσύνη στη FIFA και η ικανότητα της UEFA να βρει μια δίκαιη λύση εξατμίζεται. Όπου απαιτούνται ριζοσπαστικές λύσεις για να γίνουν βήματα αξιοπιστίας, η FIFA και η UEFA απλά υποστηρίζουν ένα νέο καθεστώς που πρόσκειται σε συλλόγους, τους ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, μια συμμαχία, που όπως λένε, αλλοιώνει το ελληνικό πρωτάθλημα προς όφελός τους.
Οι υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές παραβλέπουν και το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες κλαμπ όπως ο Ιβάν Σαββίδης (ΠΑΟΚ) δήλωσαν σε τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Βαγγέλης Γραμμένος είναι "δικός μας" (βλέπε κλιπ).


Κατάφεραν να διαιρέσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και οι εξαγγελίες για βαθιές τομές αποδείχθηκαν φάρσα.
Ο Ολυμπιακός υπέβαλε αίτημα να ορίσουν ξένους διαιτητές για τα ντέρμπι, εξαιτίας μεγάλης δυσπιστίας. Παράπονα μεγάλα έχουν κι άλλοι σύλλογοι, αλλά ο Περέιρα έχει κολλήσει σταθερά πίσω από τη λήψη αποφάσεων από τον Αλέξη Δέδη, πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΕΚ, ο οποίος παραιτήθηκε για να λάβει θέση στην προσωρινή διοικούσα, και στη συνέχεια ορίστηκε Εκτελεστικός Γραμματέας της εκλεγμένης διοίκησης και ο Μιχάλης Κουκουλάκης, πρώην διεθνής διαιτητής που προσελήφθη από την επιτροπή εξομάλυνσης και του δόθηκε η εποπτεία των διαιτητών και των διορισμών τους.
Χαρακτηριστικά είναι και τα παράπονα της Λάρισας και του Πανιωνίου. Ενώ η ΑΕΛ συγχαίρει τον Ατρόμητο για τη νίκη του, συγχαίρει επίσης κυνικά τον «πρωταγωνιστή του σημερινού αγώνα κ. Μελισσανίδη από την ένωση Φθιώτιδας και επιθυμεί να επιτύχει πάντα τέτοιες δίκαιες και σωστές επιδόσεις. Μπράβο και μπορούμε να σας θαυμάσουμε σε πολύ υψηλότερες ευκαιρίες, όπως ο τελικός του Champions League και ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου».
Η ανοιχτή επιστολή του Πανιώνιου ήταν πιο απελπιστική.
"Κύριοι της διαιτησίας κουραστήκαμε να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Κάθε αγωνιστική είτε εντός είτε εκτός έδρας έχουμε την ίδια αντιμετώπιση από τους διαιτητές. Από τα τελευταία παιχνίδια της περσινής περιόδου είχαμε πάρει τα μηνύματα. Φέτος από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος οι διαιτησίες είναι εχθρικά προσκείμενες στον Πανιώνιο.
Ειδικά στα τελευταία παιχνίδια έχουμε δει να ακυρώνονται γκολ της ομάδας μας (όπως στο ματς με την Κέρκυρα) και να κόβονται επιθέσεις (όπως στο σημερινό ματς με τα Γιάννινα) με ανύπαρκτα οφσάιντ και με «χειρουργικές επεμβάσεις» και φυσικά να μην παίρνει η ομάδα μας αυτό που αξίζει εντός του γηπέδου. Άλλωστε καμία αμφισβητούμενη φάση δεν είναι ποτέ υπέρ του Πανιώνιου.
Εμείς το μόνο που ζητάμε είναι η ισονομία και το 50-50. Στο σημερινό δε παιχνίδι μας, ο διαιτητής Σέζος, εκτός όλων των άλλων, λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, δεν άφησε το πλεονέκτημα, δίνοντας υπέρ μας φάουλ, τη στιγμή που η ομάδα μας είχε ξεκινήσει ήδη επικίνδυνη αντεπίθεση.
Σε αντίστοιχη φάση των αντιπάλων, άφησε κανονικά να εξελιχθεί η επίθεση και μετά την ολοκλήρωσή της, γύρισε πίσω και έδειξε την κίτρινη κάρτα σε ποδοσφαιριστή μας. Αυτό αν μη τι άλλο μας κάνει να θεωρούμε ότι έδειξε και τις προθέσεις του. Εμείς ήδη έχουμε έχουμε ετοιμάσει τα DVD των αγώνων μας προκειμένου να διαπιστώσει όλη η Ελλάδα το δίκαιο των λόγων μας. Έλεος κύριοι. Δεν μπορείτε καθορίζεται εσείς τις τύχες των ομάδων".
Στοιχήματα που σχετίζονται με στήσιμο αγώνων
Η δεύτερη κατηγορία της Ελλάδας, η οποία έχει σπόνσορα την ελληνική στοιχηματική εταιρεία stoiximan, φαίνεται πως έχει ξεφύγει από τον έλεγχο αναφορικά με τον αριθμό των αγώνων που σχετίζονται με στοίχημα και χειραγώγηση. Οι αναφορές πριν από ένα χρόνο που έκαναν λόγο για 75% αγώνων που ήταν χειραγωγημένοι για το στοίχημα, δεν έφεραν καμιά αλλαγή, κανένα αποτέλεσμα.
Σε ένα μέιλ του ο Νικόλαος Θεοδώρου, ο οποίος δουλεύει για την ελληνική κυβέρνηση και είναι στέλεχος των fixthefixing.eu and sportwhistle.eu initiatives, κάλεσε τη FIFA και την UEFA να παράσχουν προστασία στον προπονητή του Απόλλωνα Πόντου, Δημήτρη Καλαϊτζίδη, ο οποίος έδωσε στοιχεία στους εισαγγελείς «για μάνατζερς που μπαίνουν στα αποδυτήρια και ζητούν από παίκτες να δεχθούν γκολ. Προσφέρονται σε παίκτες 20.000 ευρώ πριν από το παιχνίδι για να μπουν τέσσερα και πέντε γκολ».
Οι πρώτες του κατηγορίες είχαν γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο και από τότε εκφοβίζεται από μοτοσικλετιστές έξω από το σπίτι του και τη νύχτα του χτυπούν το κουδούνι του σπιτιού του.
Ο Καλαϊτζίδης αναφέρουν τα δημοσιεύματα, είπε στον Έλληνα εισαγγελέα στην Θεσσαλονίκη. «Στις 28 Οκτωβρίου στο παιχνίδι Άρης – Αιγινιακός ο Γιάννης Νιώπας έλαβε 20.000 ευρώ για να δεχθεί η ομάδα του, ο Αιγιανιακός, περισσότερα από τέσσερα γκολ. Το ματς έληξε 5-0 λόγω του στοιχήματος».
Ο Καλαϊτζίδης είπε επίσης ότι το παιχνίδι ΟΦΗ – Αιγινιακού (έγινε 12 Νοεμβρίου του 2017) ήταν χειραγωγημένο για στοιχηματισμό. Ο Νιώπας είπε στον Καλαϊτζίδη ότι ο πρόεδρος του ΟΦΗ, Φώτης Τσάλος πλήρωσε όλα τα έξοδα του ταξιδιού του Αιγιανιακού και συμφώνησε να δώσει 5.000 ευρώ σε κάθε παίκτη που ήταν μέσα στην ιστορία χειραγώγησης του αγώνα. Ο Αιγινιακός έπρεπε να χάσει με περισσότερα από δυο γκολ και τελικά έχασε με 6-0. Ο Νιώπας είπε ότι ο Τσάλος δεν πλήρωσε τα χρήματα. Είναι ξεκάθαρο, δεν υπάρχει τιμή στα χειραγωγημένα παιχνίδια.