ΕΠΟ: Σενάριο νέας διοικούσας, έρχονται δυο ξένοι αρχιδιαιτητές

***Ο Ζόραν Λάκοβιτς χτύπησε το καμπανάκι στον Γραμμένο, καθώς παρουσιάστηκε ενημερωμένος για όλα
***Ο Σέρβος παράγοντας είχε παραστεί και στη ΓΣ της ΕΠΟ στις 30 Ιουνίου αντέδρασε, καθώς άλλα προανήγγειλε και άλλα έγιναν

Προ των ευθυνών της έθεσε τη διοίκηση Γραμμένου ο διευθυντής των Εθνικών Ομοσπονδιών της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς, ο οποίος βρέθηκε προχθές στο Πάρκο Γουδί και συναντήθηκε με τον επικεφαλής στην Ομοσπονδία. Ο Σέρβος παράγοντας, ο οποίος είχε παραστεί και στην Τακτική ΓΣ της ΕΠΟ, που διεξήχθη στις 30 Ιουνίου και άλλα προανήγγειλε, όμως άλλα έγιναν, είναι ενήμερος για τα πάντα και αποστολή του, όπως αποκάλυψε και η διεθνούς φήμης ιστοσελίδα «insideworldfootball.com» ήταν να κάνει «μια ακόμη προσπάθεια να βρεθούν λύσεις μαζί με τη διοίκηση της ομοσπονδίας» με σκοπό να φύγουν οι σκιές από τη διαιτησία και η μπόχα από το Ελληνικό ποδόσφαιρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις επαφές του με την ΕΠΟ, ο Ζόραν Λάκοβιτς ήταν ιδιαίτερα σκληρός. Για την ακρίβεια φέρεται να επικεντρώθηκε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, αναφέρθηκε όχι μόνο στα παράπονα αρκετών συλλόγων για τη διαιτησία αλλά και στον παρασκηνιακό πόλεμο μεταξύ συγκεκριμένων ΠΑΕ. Παράλληλα, προειδοποίησε πως αν η διοίκηση της ΕΠΟ δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, τότε δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ορισμού νέας διοικούσας επιτροπής, κάτι που θα αποτελεί ένα άνευ προηγουμένου… άδειασμα στην εκλεγμένη διοίκηση της ομοσπονδίας, όμως η UEFA και η FIFA έχουν δικαίωμα να παρέμβουν για σπουδαίο λόγο, όπως είχαν κάνει και τον Οκτώβριο του 2016.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Λάκοβιτς προχώρησε σε ανάλογες συστάσεις, τόσο στον τοποτηρητή της FIFA, Μπιορν Βασάλο, όσο και στην Επιτροπή Εξομάλυνσης της οποίας πρόεδρος είναι ο Αυστριακός, Χέρμπερτ Χούμπερτ. Εννοείται ότι ενήμερη για τις… ακραίες καταστάσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι και η FIFA.


Ερχονται δυο ξένοι αρχιδιατητές

Νέες αφίξεις από το εξωτερικό αναμένονται στην ΚΕΔ. Όπως γράφαμε και χθες, με αφορμή το δημοσίευμα της ιστοσελίδας «insideworldfootball.com» η… μπόχα για τη διαιτησία έφτασε μέχρι την UEFA. Σκοπός της επίσκεψης του Ζόραν Λάκοβιτς δεν ήταν μόνο να στείλει τελεσίγραφο στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Ευάγγελο Γραμμένο, τελεσίγραφο του στιλ «ή θα αλλάξει η κατάσταση ή θα διορίσουμε νέα διοικούσα επιτροπή στην ομοσπονδία», αλλά και να ενημερώσει τον Περέιρα για όσα έχουν αποφασιστεί από κοινού με την FIFA, η οποία επίσης παρακολουθεί όσα γίνονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με την… εξυγίανση.
Ο Περέιρα, ο οποίος στο πρόσφατο σεμινάριο ανέλαβε την ευθύνη των ορισμών και ταυτόχρονα δήλωσε ικανοποιημένος από την απόδοση των διαιτητών στα ντέρμπι, στη συνάντησή του με τον Λάκοβιτς δέχθηκε ένα …ηχηρό χαστούκι. Συγκεκριμένα ο Σέρβος τον ενημέρωσε ότι οι υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές θα στείλουν δυο ακόμη ξένους αρχιδιαιτητές. Ουσιαστικά FIFA και UEFA υλοποιούν τη βασική δέσμευσή τους στην τακτική ΓΣ της ΕΠΟ, στις 30 Ιουνίου 2017, για τρεις ξένους αρχιδιαιτητές και όχι για έναν. Πρόκειται για τομή στην ελληνική διαιτησία. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση για τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη, αφού οι ορισμοί φαίνεται πως είναι στην ίδια φιλοσοφία με αυτούς που έκαναν πέρσι. Απλά, θα ήταν πολύ χοντρό να διώξουν τον Περέιρα.

«Οι σχέσεις των μεγάλων»

«Είναι σημαντικό να ηρεμήσουν τα πράγματα ως προς τη διαιτησία. Αυτό έχουμε δει σε κάποιες χώρες στην Ευρώπη, όπως στην Ουκρανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, σε πολλές χώρες, και νομίζω ότι αν ηρεμήσουν αυτές οι σχέσεις είμαι σίγουρος ότι η FIFA θα βρει τα κατάλληλα πρόσωπα», δήλωσε ο Ζόραν Λάκοβιτς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με την ευκαιρία της παρουσίας του στη ΓΣ της ΕΠΟ στις 30 Ιουνίου.  Παράλληλα, όπως αποκάλυψε και ο Βασιλειάδης, η FIFA και η UEFA είχαν δεσμευτεί για τρεις ξένους αρχιδιαιτητές αλλά ήρθε μόνο ο Περέιρα. Προσοχή: ο Υφυπουργός Αθλητισμού παραδέχθηκε με δηλώσεις του ότι υπήρξε συμφωνία για τρεις ξένους αρχιδιαιτητές.
Διαβάστε και τι άλλο είχε δηλώσει ο Λάκοβιτς: «Είμαστε στην κοινή θέση να θεωρούμε ότι η λύση για το μέλλον είναι να "ηρεμήσουν" οι σχέσεις ειδικά μεταξύ των μεγάλων συλλόγων την επόμενη περίοδο και να βοηθήσουμε τον εκλεγμένο πρόεδρο να σκεφτεί ίσως μία νέα δομή στην Επιτροπή Διαιτησίας, με επικεφαλής ξένο ειδικό από την πλευρά της FIFA».

Ηξεραν το πρόβλημα


«Γνωρίζουμε το πρόβλημα που αφορά στη διαιτησία και πρέπει να σας πω ότι ήδη τώρα έχουμε δημιουργήσει εσωτερικά μια ομάδα εργασίας η οποία αναλύει τις διάφορες επιλογές όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη διαιτησία στη χώρα σας. Και οι επιλογές αυτές αφορούν τον συγκεκριμένο αριθμό των μελών της Επιτροπής Διαιτησίας. Αυτό αφορά επίσης το ενδεχόμενο η Επιτροπή Διαιτησίας να προεδρεύεται από ξένους επαγγελματίες. Αυτές είναι όλες οι επιλογές. Βρισκόμαστε εν μέσω της διαδικασίας και αμέσως μόλις εκλεγεί η νέα διοίκηση, το θέμα θα αντιμετωπιστεί», είχε υποσχεθεί ο Νόνταρ Αχαλκάτσι, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει τη FIFA στη ΓΣ της ΕΠΟ. Όμως, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε από τη διοίκηση Γραμμένου.