«Χάρτινος πύργος» οι εξαγγελίες της UEFA - Ούτε επικεφαλής της... εξυγίανσης να ήταν ο Λάκοβιτς



ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ (ΓΑΥΡΟΣ)
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Πολύ κουβέντα για τη διαιτησία είχε γίνει και το καλοκαίρι. Κάτι λογικό, επειδή από εκεί προκλήθηκε το πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα η FIFA να επιβάλει Επιτροπή Παρακολούθησης που δεν έχει κάνει αισθητή την παρουσία της και αρκείται μόνο σε ταξίδια. Και ήταν λογικό η διαιτησία να βρίσκεται στο… κάδρο, αφού επί εποχής Κουκουλάκη, Τριτσώνη κατάφεραν να αλλοιώσουν έναν ολόκληρο θεσμό, το Κύπελλο, με τα λάθη που γίνονταν, και προσπαθούσαν να βάζουν μπλόκα στον Ολυμπιακό για να του στερήσουν το πρωτάθλημα, κατάσταση που συνεχίζεται και φέτος.
Η κουβέντα έγινε με αφορμή τη ΓΣ της ΕΠΟ στις 30 Ιουνίου. Για να δρομολογήσουν διαδικασίες προς την ομαλότητα και προς τις εκλογές, όπου βγήκε ο Γραμμένος, είχαν έρθει στον Ελλάδα ο επικεφαλής ομοσπονδιών της παγκόσμιας συνομοσπονδίας, Νόνταρ Αχαλκάτζε και ο διευθυντής ομοσπονδιών της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς. Και οι δυο συναντήθηκαν, τόσο με εκπροσώπους ΠΑΕ, όσο και με ενώσεων και μεταξύ άλλων ενημερώθηκαν και για τις «σφαγές του Δράμαλη», όπως χαρακτηριστικά είχε χαρακτηρίσει τα διαιτητικά φάλτσα ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου, Νίκος Τζώρτζογλου.
Τελικά οι δεσμεύσεις των απεσταλμένων των υπερκείμενων ποδοσφαιρικών αρχών για βήματα προς την ομαλότητα έπεσαν σαν χάρτινος πύργος. Μάλιστα, ο Ζόραν Λάκοβιτς, ο τοποτηρητής της UEFA που δεν διαψεύστηκε ότι επέλεξε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας της Θόδωρος Θεοδωρίδης, σύμφωνα με πληροφορίες τα άκουσε και στην πατρίδα του τη Σερβία, επειδή οι τακτικές τους δημιουργούν προηγούμενο κρατικής παρέμβασης.

Τι είπε ο Λάκοβιτς
Διαβάστε κάποιες από τις εξαγγελίες Λάκοβιτς σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
«Είναι σημαντικό να ηρεμήσουν τα πράγματα ως προς τη διαιτησία. Αυτό έχουμε δει σε κάποιες χώρες στην Ευρώπη, όπως στην Ουκρανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, σε πολλές χώρες, και νομίζω ότι αν ηρεμήσουν αυτές οι σχέσεις είμαι σίγουρος ότι η FIFA θα βρει τα κατάλληλα πρόσωπα», δήλωσε ο Σέρβος. Κι όμως δόθηκαν πέναλτι έξω από την περιοχή, δεν καταλογίστηκαν κραυγαλέες παραβάσεις, δεν μέτρησαν κανονικά γκολ, όμως αυτά τα λάθη, αν ήταν υπέρ ή κατά κάποιας ομάδας, έχουν  σχέση με το ποια ομάδα πρόκειται. Αν ήταν ο Ολυμπιακός έπρεπε να του κόψουν βαθμούς, αν ήταν η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ η φιλοσοφία ήταν να δώσουν.


 ***«Είμαστε στην κοινή θέση να θεωρούμε ότι η λύση για το μέλλον είναι να "ηρεμήσουν" οι σχέσεις ειδικά μεταξύ των μεγάλων συλλόγων την επόμενη περίοδο και να βοηθήσουμε τον εκλεγμένο πρόεδρο να σκεφτεί ίσως μία νέα δομή στην Επιτροπή Διαιτησίας, με επικεφαλής ξένο ειδικό από την πλευρά της FIFA», δήλωσε επίσης ο κ. Λάκοβιτς. Όμως, επειδή δεν υπάρχει ισονομία οι σχέσεις τους πάνε από το κακό στο χειρότερο.

***«Eξετάζουμε όλες τις δυνατότητες αναφορικά με την οργάνωση της Επιτροπής Διαιτησίας», είχε δηλώσει από την πλευρά του ο υπεύθυνος της FIFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Γεωργιανός, Νόνταρ Αχαλκάτσε. Η μόνη ουσιαστική αλλαγή που έγινε είναι η τοποθέτηση του Περέιρα. Όμως, θα δυσκολευόταν να εξηγήσει πως είναι δυνατόν η φιλοσοφία των διαιτητών να είναι με κατεύθυνση το 50-50.