Οι «λοχίες» κρίνουν τους… λοχαγούς!

***Προβληματικός ο πίνακας των παρατηρητών, με στοιχεία που δεν αμφιβητούνται
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ (ΓΑΥΡΟΣ)

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβαίνει! Κι όμως συμβαίνει στο θαυμαστό κόσμο της διαιτησίας, ειδικά στη διαιτησία της Superleague. Για να γίνουμε πιο ξεκάθαροι αναφερόμαστε στον πίνακα των παρατηρητών, ο οποίος είναι χαμηλού επιπέδου.
Προς το παρόν θα αποφύγουμε να γράψουμε ονόματα. Όμως, με μια περίληψη πρόκειται για πρώην «τραγουδισμένους» διαιτητές, άλλοι είναι χωρίς μεγάλη εμπειρία στη μεγάλη κατηγορία και άλλοι χωρίς προσωπικότητα, με το τελευταίο να έχει σχέση με τη φημολογία περί επιστροφής των εκθέσεων και οι συγκεκριμένοι αναγκαστικά εκτίθενται στους διαιτητές, αφού άλλα τους λένε στα αποδυτήρια και διαφορετικό βαθμό τους βάζουν.
Ο πίνακας των παρατηρητών είναι χαμηλού επιπέδου και φαίνεται από το ότι οι περισσότεροι έχουν …καραμέλα τη φράση «θα τη δω στο βίντεο» για όλες τις δύσκολες φάσεις. Ε, τότε να βάλουν βίντεο και στους διαιτητές την ώρα που σφυρίζουν! Μάλιστα, στους κόλπους των διαιτητών λέγεται ότι κάποιοι παρατηρητές δεν γράφουν καν στις εκθέσεις τους ότι έκριναν με βάση το βίντεο.
Ο πίνακας των παρατηρητών διαιτησίας είναι τόσο… γερασμένος, αφού αρκετοί που τον στελεχώνουν δεν κρίνονταν καν με τις ίδιες συνθήκες. Δεν υπήρχε ούτε η τηλεκριτική διαιτησίας, ούτε η επικοινωνιακή πίεση, ειδικά των τελευταίων ετών. Δεν ήταν ίδια ούτε τα αγωνιστικά τεστ, αφού στην εποχή τους έτρεχαν το τεστ κούπερ, δεν υπήρχε το yo yo test και τα 75αρια που είναι τώρα και τα οποία δεν έχουν σχέση με τα αγωνιστικά τεστ της εποχής τους!
Το… μπάχαλο στους παρατηρητές
Είναι δυνατόν στον πίνακα των παρατηρητών της Superleague να υπάρχουν δυο πρώην ρέφερι οι οποίοι διαιτήτευσαν τις τριετίες 1998-2001 και 2002-2005; Δεν απαγορεύεται, όμως δεν έχουν καταλάβει ότι η εποχή τους ξεπέρασε, χώρια τη μικρή τους εμπειρία; Δεν έχει σημασία ότι ο κανονισμός προβλέπει προϋπηρεσία διάρκειας δυο ετών. Κατά την άποψή μας αυτό, έπρεπε να συνδυάζεται και με το πότε. Το θέμα είναι ότι χρειάζεται νέο αίμα και στους παρατηρητές, όμως αρκετούς νέους τους «έφαγαν» το καλοκαίρι, πιθανόν επειδή δεν άκουγαν καλά.
Κι όμως, επειδή τα… ευτράπελα δεν σταματούν εδώ, έχουν παρατηρητή, ο οποίος σφύριξε εννιά ματς σε τρία χρόνια στη Β Εθνική και ταυτόχρονα έπαιξε ως βοηθός στην Α Εθνική! Φυσικά, υπάρχουν και χειρότερα, καθώς ένας άλλος δεν σφύριξε ποτέ στη μεγάλη κατηγορία!  Ενας άλλος που είναι στο δυναμικό μεγάλης ένωσης αγωνίστηκε ως διαιτητής της Γ’ Εθνικής, σφύριξε οκτώ ματς της Β’, και στην Α’ έπαιξε μόνο ως βοηθός!
Μιλάμε για φοβερά και τρομερά πράγματα. Αρα, δεν πρέπει να απορεί κανείς και με το πολύ χαμηλό επίπεδο της διαιτησίας. Τι είδους εμπειρία να μεταφέρουν οι προαναφερόμενοι στους ρέφερι και στους βοηθούς; Τι είδους οδηγίες να τους δώσουν, ώστε να βελτιωθούν;  
Οι πλάκα είναι ότι και σε διεθνείς βάζουν παρατηρητές που έχουν μικρή εμπειρία! Αυτά συμβαίνουν και πρόκειται για πολύ μεγάλα… χάλια!
Όλα αυτά δείχνουν ότι ο σχεδιασμός της διαιτησίας γίνεται στο… πόδι αλλά και τα πολύ μεγάλα λάθη στις αξιολογήσεις του περασμένου καλοκαιριού. Τότε το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να… θριαβεύσει η δήθεν εξυγίανση! Σα να επρόκειτο, για να κάνουμε και λίγο χιούμορ, για… μπουγάδα που έπρεπε να καθαρίσουν.