Αντίστροφη μέτρηση για Forthnet

***Οι εξελίξεις αφορούν και στο ποδόσφαιρο, λόγω της Κεντρικής Διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων
www.capital.gr
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προσπάθεια εύρεσης στρατηγικού επενδυτή για την Forthnet. Σήμερα το απόγευμα – εκτός εάν υπάρξει μεταβολή στο σχεδιασμό - είναι προγραμματισμένο να εκπνεύσει η προθεσμία για την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που διενεργεί ο συμβουλευτικός οίκος Νοmura.
Η Νοmura έχοντας αναλάβει το σχετικό mandate από τις πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank ) έχει προσκαλέσει πιθανούς επενδυτές για την υποβολή προσφορών σχετικά με τα ανοίγματά (exposures) των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών, έναντι της εταιρείας και των θυγατρικών της.
Αυτό αφορά στη συνολική έκθεση των τραπεζών στην εταιρεία που περιλαμβάνει το 32,8% των μετοχών της (έχει περιέλθει στην κατοχή των τραπεζών μετά την άσκηση του δικαιώματος μέρους των ομολογιών που κατείχαν από το ΜΟΔ που εξέδωσε η εισηγμένη), το μετατρέψιμο ομολογιακό της δάνειο ύψους 55 εκατ. ευρώ και χορηγήσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ.
Στην πρόσκληση αυτή ανταποκρίθηκαν οι Vodafone και Wind, το επενδυτικό κεφάλαιο Apollo Global Management, το διεθνή τηλεπικοινωνιακό όμιλο PCCW Global, βραχίονα διεθνών δραστηριοτήτων της Hong Kong Telecom (HKT), ενώ όπως έχει γράψει το Capital.gr., οι τράπεζες κάνουν λόγο για την πιθανότητα εμφάνισης και ορισμένων ακόμη ενδιαφερόμενων που θα αποκαλυφθούν στο στάδιο της κατάθεσης των μη δεσμευτικών προσφορών, κάτι που μένει να φανεί.
Η κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για το διαγωνισμό καθώς οι τράπεζες θα γνωρίζουν πλέον τους συνομιλητές τους και τα βασικά σημεία του πλάνου που κομίζουν για τη Forthnet. Ζητούμενο αποτελεί το κατά πόσον οι ενδιαφερόμενοι θα ζητήσουν απομείωση των δανείων της εταιρείας και σε τι ποσοστό και εάν οι τράπεζες θα συναινέσουν σε κάτι τέτοιο, σε μια περίοδο που η λήψη τέτοιων αποφάσεων φέρει συγκριτικά πολύ μεγαλύτερο βάρος από ότι στο παρελθόν.
Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2017, τα συνολικά έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 149 εκατ.ευρώ και τα EBITDA σε 16 εκατ.ευρώ, ενώ ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός τον Ιούνιο του 2017 ανήλθε σε 256 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη έχει ανακοινώσει ότι συνεχίζει την ανάληψη πρωτοβουλιών μείωσης του λειτουργικού κόστους με έμφαση στη βελτιστοποίηση των λειτουργιών και τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των υφιστάμενων υποδομών και εν γένει περιουσιακών στοιχείων της. Σε επίπεδο πελατειακής βάσης, οι οι συνδρομητές συνδυαστικών υπηρεσιών/3play της εταιρείας ανήλθαν στις 296 χιλιάδες, οι συνδρομητές broadband υπηρεσιών στις 572 χιλιάδες και οι συνδρομητές pay TV υπηρεσιών στις 423 χιλιάδες.
Ο διαγωνισμός για τη Forthnet διαθέτει ακόμη ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό καθώς "βγήκε μπροστά" από αυτόν της Cyta Hellas, θυγατρικής στην Ελλάδα της κυπριακής ΑΤΗΚ. Σε αυτόν οι δεσμευτικές προσφορές έχει οριστεί να κατατεθούν στις 18 Δεκεμβρίου, ενώ στη διαδικασία μετέχουν επίσης οι Wind, Vodafone, PCCW. Ορισμένοι στην αγορά βλέπουν συνέργειες μεταξύ των δύο παράλληλων project, ιδιαίτερα στην περίπτωση που πλειοδοτήσει ο ίδιος "παίκτης".