Ποιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη Forthet – Οσο καθυστερεί η διαδικασία πώλησης του 33 %, τόσο μεγαλώνει η αγωνία στην Superleague


Πώληση Forthnet: Με κλειστά «χαρτιά» Vodafone και Wind


www.naftemporiki.gr



«Κανένα σχόλιο» ήταν χθες η απάντηση των Vodafone και Wind αναφορικά με τη συμμετοχή τους ή όχι στη διαδικασία που έχουν ανοίξει οι πιστώτριες τράπεζες για την πώληση της Forthnet.

Την ίδια στιγμή, παρά τα όσα περί αντιθέτου διαρρέονταν, σε κατάθεση μη δεσμευτικής προσφοράς δεν προέβη η PCCW Global, βραχίονας διεθνών δραστηριοτήτων της Hong Kong Telecom (HKT), κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του Χονγκ Κονγκ. Η PCCW Global παραμένει ενεργή στη διαδικασία πώλησης της Cyta Ελλάδος και με ενδιαφέρον αναμένεται αν τελικά θα κάνει δεσμευτική προσφορά στις 18 Δεκεμβρίου.

Αντίθετα, σύμφωνα με τραπεζικές επιλεκτικές «διαρροές», πιο θερμό για τη Forthnet εμφανίζεται το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Apollo Global Management.

Από την αρχή που οι πιστώτριες τράπεζες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να «τρέξουν» διαδικασία για τη Forthnet, στελέχη των Vodafone και Wind σημείωναν ότι η όλη διαδικασία είναι ασαφής, χωρίς την παράθεση των αναγκαίων στοιχείων, προσθέτοντας την απορία τους γιατί επισπεύδεται, ειδικά σε μια χρονική συγκυρία που βρίσκεται σε εξέλιξη η πώληση της Cyta.

Ωστόσο, όπως εκτιμάται, οι δύο εταιρείες είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν εκτός των εξελίξεων στη Forthnet, οπότε πιθανότατα η όλη διαδικασία να έχει ακόμα πολύ δρόμο. Εκτός αν η πλευρά των τραπεζών έχει εξασφαλισμένο ένα δεύτερο σχέδιο, στο οποίο δεν είναι αναγκαία η συμμετοχή των Vodafone και Wind, εταιρείες που με όρους λογικής και αγοράς αποτελούν τους βασικούς υποψηφίους για την εισηγμένη.

Τη διαδικασία για λογαριασμό των πιστωτριών τραπεζών έχει αναλάβει η Nomura International, η οποία έχει απευθυνθεί σε διάφορους φορείς διεθνώς (τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και επενδυτικά κεφάλαια).





Κούρσα για λίγους η διεκδίκηση της Forthnet

www.capital.gr

Υπό καθεστώς "σιγής ασυρμάτου" εξέπνευσε χθες το απόγευμα η προθεσμία για την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διενεργεί ο συμβουλευτικός οίκος Νοmura για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή στη Forthnet.

Τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για μια διαδικασία η οποία εξ αρχής αφορούσε συγκεκριμένους παίκτες. Χθες πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από το σύμβουλο των τραπεζών (Πειραιώς Εθνική, Αττικής και Alpha Bank ) για τις προσφορές και τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί και έγινε μια πρώτη αξιολόγηση της κατάστασης που διαμορφώνεται έπειτα από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού.

Οι επενδυτές που εκδήλωσαν το αρχικό τους ενδιαφέρον συμμετέχοντας στη διαδικασία τηρούν επίσης στάση αναμονής. Από την πλευρά της Wind αλλά και της Vodafone δεν έγινε κανένα επίσημο σχόλιο ή τοποθέτηση αναφορικά με τον εάν κατατέθηκε μη δεσμευτική προσφορά. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι παρέμειναν στη διαδικασία, καίτοι χωρίς να μεταβάλλουν τους βασικούς άξονες της πρότασής τους που περιλαμβάνει σημαντικό "κούρεμα" των δανείων της Forthnet. Στελέχη και των δύο εταιρειών με τα οποία επικοινώνησε το Capital.gr αρκέστηκαν σε κάθε περίπτωση να σχολιάσουν πως ο δρόμος για την υπόθεση αυτή θα είναι μακρύς.

Στην περίπτωση της Apollo Global Management, οι πληροφορίες επιμένουν πως το αρχικό της ενδιαφέρον, έφερε νέα δεδομένα στο διαγωνισμό. Αν και δεν επιβεβαιώνεται η κατάθεση μη δεσμευτικής προσφοράς στο διαγωνισμό, έμπειρα στελέχη της αγοράς αξιολογούν την παρουσία του fund ως το σχήμα μέσω του οποίου θα επιτραπεί μια ευρείας έκτασης λειτουργική αναδιάρθρωση της Forthnet προτού η υπόθεση προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Μένει να φανεί, πάντως, εάν το Apollo που έχει συμμετάσχει σχεδόν σε όλους τους μεγάλους διαγωνισμούς για την πώληση εταιρειών στην ελληνική αγορά αλλά και σε διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων, θα προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα.

Όσο για τη συμμετοχή της PCCW, βραχίονα διεθνών δραστηριοτήτων της Hong Kong Telecom (HKT), το ενδιαφέρον συνίσταται στην ταυτόχρονη παρουσία της και στο διαγωνισμό για την πώληση της Cyta Ελλάδος, το δεύτερο στάδιο του οποίου, αυτό της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, ολοκληρώνεται στις 18 Δεκεμβρίου.

Στην περίπτωση της Forthnet, πάντως, είναι ξεκάθαρο πως το αποκλειστικό περιεχόμενο που διαθέτει αποτελεί σημαντικό δέλεαρ για τους ενδιαφερόμενους. Η εταιρεία κατάφερε, και σε περίοδο πριν ολοκληρωθεί το ΜΟΔ που εξέδωσε, να επεκτείνει τη σύμβαση με τη Superleague για την μετάδοση του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, αλλά και να επεκτείνει την αποκλειστική συνεργασία της με τη Euroleague έως το 2020. Το νέο φορμάτ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ έχει αναδείξει ακόμη περισσότερο το συγκεκριμένο τηλεοπτικό προϊόν, φέρνοντας νέους συνδρομητές στη Forthnet. Στο πρώτο εξάμηνο του 2017, οι συνδρομητές pay TV υπηρεσιών της εταιρείας ανήλθαν στις 423 χιλιάδες.

Υπενθυμίζεται πως η  Νοmura International υλοποιεί το διαγωνισμό σχετικά με τα ανοίγματά (exposures) των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών (33% του μετοχικού κεφαλαίου) και μετατρέψιμων ομολογιών, έναντι της εταιρείας και των θυγατρικών της.