Ερχονται «ακραία» φαινόμενα…

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Οσο φουντώνει η μάχη για το πρωτάθλημα, τόσο θα φουντώνει και το παρασκήνιο στη διαιτησία. Δεν έχουμε μαντικές ικανότητες, αυτά φαίνονται από όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, λίγο πριν τη λήξη του δεύτερου γύρου. Αφενός θα… σπρώχνουν τρελά τους ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, αφετέρου θα προσπαθούν να βάζουν μπλόκα στον Ολυμπιακό, με το τελευταίο… φαινόμενο να το βλέπουμε φέτος, όχι μόνο στα εκτός έδρας παιχνίδια, αλλά και μέσα στο γήπεδο Καραϊσκάκη, όπου ουκ ολίγες φορές αποδοκιμάστηκαν διαιτητές (π.χ. Αρετόπουλος, Κομίνης, Κουτσιαύτης).
 Επειδή, όπως ήδη αναφέραμε, φουντώνει η μάχη του πρωταθλήματος, επειδή η ΚΕΔ όχι μόνο δεν «καθαρίζει» τους διαιτητές που προκαλούν, αλλά τους επαναφέρει μετά από τρεις αγωνιστικές και τους επιβραβεύει με σερί ορισμούς, κάποιους τους στέλνει και στη Σαουδική Αραβία (Καλογερόπουλος) για να σφυρίξουν και ουσιαστικά τους παρέχει ασυλία, κρατηθείτε με αυτά που θα γίνουν.
Προβλέπουμε πως έρχονται «ακραία» διαιτητικά φαινόμενα, εννοούμε πέρα για πέρα προκλητικά λάθη. Ο πόλεμος ΠΑΟΚ και ΑΕΚ είναι ανοιχτός, επειδή έχουν τον ίδιο στόχο, δηλαδή το πρωτάθλημα και παράλληλα θέλουν να σταματούν τον Ολυμπιακό. Γι’ αυτό πήραν την ΕΠΟ, όμως εδώ και καιρό άρχισαν να τσακώνονται μεταξύ τους.
 Οι διαιτησίες, με την ΚΕΔ απλά να αδρανεί, να παρατηρεί και προπάντων να μην τιμωρεί, να μη στέλνει σπίτι τους συγκεκριμένους διαιτητές που έβγαλαν... μάτια με τα λάθη τους, προβλέπουμε χειρότερες διαιτησίες. Θα προκαλέσουν, επειδή έχουν και την κυβέρνηση μαζί τους και δεν το λέμε εμείς, αλλά η πλειοψηφία των φιλάθλων της Ελλάδας.
 Γύρω-γύρω όλοι και στη μέση οι διαιτητές, οι βοηθοί και οι παρατηρητές. Η πίεση προς αυτούς αυξάνεται κάθε μέρα. Αν υπήρχε μια κανονική ΚΕΔ, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, όμως πλέον τα πράγματα χειροτερεύουν. Ευχόμαστε να διαψευστούμε, αλλά θα κατηγορηθούμε ότι ονειροβατούμε και μόνο που το ευχόμαστε!

Η λύση; Να φύγουν όλοι

Αν η FIFA και η UEFA, που εξήγγειλαν ότι έχουν υπό την επιστασία τους τη διαιτησία και… έστειλαν τον Περέιρα, θέλουν να προλάβουν τα χειρότερα, η λύση είναι μία. Να φύγει η ΚΕΔ και να αναλάβουν ξένοι αρχιδιαιτητές. Πρώτος και καλύτερος να φύγει ο Περέιρα που δεν κάνει ορισμούς, αλλά ανέχεται τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη, να φύγουν και οι Τσαχειλίδης, Καλύβας που δεν άλλαξε τίποτα, παρά την προσθήκη τους στην ΚΕΔ. Είναι ή όχι συλλογικό όργανο; Πώς ανέχονται οι υπόλοιποι, ενώ δεν μας λένε ποιος ορίζει τι, αυτή την τραγική εικόνα της διαιτησίας;

«Τύφλωση»

Η FIFA και η UEFA επέλεξαν τον Μέλο Περέιρα; Αντε, να το δεχθούμε ότι δεν έπαιξε ρόλο ο ισχυρός υπάλληλος του Πάρκου. Εφόσον τον επέλεξαν, ενώ έκαναν και γνωστό ότι θα έχουν τη διαιτησία υπό την επιστασία τους, δεν ενημερώνονται για την… πρόοδό του; «Τύφλωση» έχουν πάθει και δεν βλέπουν τα… ρεσιτάλ των Σιδηρόπουλου, Καλογερόπουλου, Αρετόπουλου, Μάνταλου, Κομίνη, Βάτσιου κτλ.; Γιατί χειροτέρεψε η εικόνα της διαιτησίας;

Ταξιδάκια

Ανύπαρκτη η Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFA, επικεφαλής της οποίας είναι ο Αυστριακός Χούμπερτ. Ουδεμία έκπληξη από τη στιγμή που έλαβε μέρος μέχρι και στη συνεδρίαση της ΕΠΟ στο «Μακεδονία Παλλάς», συμφερόντων του Σαββίδη. Οι κανονισμοί ερμηνεύονται κατά το δοκούν και οι… τοποτηρητές (μαζί και οι Βασάλο, Λάκοβιτς) ποιούν τη νήσσαν.

«Φούσκα»

«FIFA και UEFA θεωρούμε ότι η λύση για το μέλλον είναι να ηρεμήσουν οι σχέσεις ειδικά μεταξύ των μεγάλων συλλόγων και να βοηθήσουμε τον εκλεγμένο πρόεδρο να σκεφτεί ίσως μία νέα δομή στην ΚΕΔ, με επικεφαλής ξένο ειδικό από την πλευρά της FIFA», δήλωσε ο εκπρόσωπος της δεύτερης, Ζόραν Λάκοβιτς, μετά τη Γ.Σ. της ΕΠΟ στις 30/06. Και έχουμε μέχρι και πόλεμο των «συμμάχων» ΑΕΚ, ΠΑΟΚ.

Κανένας

Οπως παραδέχθηκε και ο Βασιλειάδης η συμφωνία ήταν να έρθουν τρεις ξένοι για να αναλάβουν την ΚΕΔ σε συνεργασία με κάποιους Ελληνες. Ομως, ήρθε ο εξής ένας: Ο Περέιρα. Που στην πορεία αποδείχθηκε… κανένας, αφού έμειναν οι Κουκουλάκης, Τριτσώνης και με αποτέλεσμα στη διαιτησία γίνονται τα ίδια και χειρότερα με πέρσι.

Γραμμένος άδειασε Λάκοβιτς

«Θέλω να το υπογραμμίσω άλλη μια φορά είναι πως δεν έχει σημασία ποιος θα είναι ο πρόεδρος», δήλωσε, μετά τη ΓΣ της ΕΠΟ, ο υπεύθυνος της UEFA, ο Σέρβος Ζόραν Λάκοβιτς (φωτ.) που υποτίθεται ότι ήρθε στην Ελλάδα για να χαράξει τη συνέχεια του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά, σύμφωνα με τις καταγγελίες και του Σάββα Θεοδωρίδη, το… χάραξε ο Δέδες. Σαν να μην έφτανε αυτό τον εξέθεσε και ο Γραμμένος πρόεδρος της ΕΠΟ.

Καμία FIFA στη διαιτησία

Οταν καρατόμησαν άδικα ανεξάρτητους και στοχοποιημένους από συγκεκριμένες ομάδες διαιτητές και βοηθούς μας έλεγαν πως κάνουν ότι θέλει η FIFA. Ομως, για να αποδειχθούν λόγια του αέρα, χρειάστηκε ο Γραμμένος (φωτ.) πρόεδρος της ΕΠΟ να δώσει την πρώτη συνέντευξη Τύπου: «Η ΚΕΔ αναφέρεται μόνο στον πρόεδρο της ΕΠΟ. Δεν υπάρχει το προηγούμενο κανονιστικό πλαίσιο. Συνομιλώ με την ΚΕΔ, η συνεργασία είναι αγαστή και το ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα όσων κάνει η ΚΕΔ».

Ούτε για τέταρτος δεν κάνει ο Βάτσιος (φωτ.). Η διαχείριση στο Ατρόμητος-Παναθηναϊκός 1-1 ήταν κάκιστη. Ο κακός χαμός γινόταν στους πάγκους, με τους δυο προπονητές να κάνουν σαν να μην υπάρχουν τεχνικές γραμμές. Υπήρχαν στιγμές που για… εκατοστά δεν μπήκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο από τους πάγκους. Ελευθέρας είχαν από τον Βάτσιο.


Ο Αρετόπουλος (φωτ.) σφύριξε Αρης-ΠΑΣ Γιάννινα 1-1 και άφησε τους φιλοξενούμενους με δέκα παίκτες, καθώς απέβαλε τον Καρανίκα για κοκορομαχία με τον Σόουζα, στον οποίο έδειξε κίτρινη. Επειδή η μπάλα παιζόταν αλλού για να επιβάλλει την πειθαρχία ο διεθνής ρέφερι βασίστηκε στην άποψη του βοηθού Δίπλαρη (Καρδίτσας) και του τέταρτου Τζουμαλάκη (Σερρών). Είχαν δει το περιστατικό και είδαν τα ίδια.