«Παλαίμαχοι» στη Νέα Σμύρνη

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ


Η ΕΠΟ κάνει εξυγίανση (χα,χα,χα) αλλά κάνει μεγάλο λάθος που δεν ενημερώνει όταν αλλάζουν οι κανονισμοί. Για να παραδεχτούμε την αλήθεια, δεν ξέραμε ότι βάζουν σε επίσημους αγώνες, και δη στο πρωτάθλημα της Superleague, «παλαίμαχους» διαιτητές. Στη Νέα Σμύρνη (Πανιώνιος-ΑΕΚ 0-1) δεν είδαμε έναν κανονικό διαιτητή αλλά έναν πρώην ρέφερι, με κάποια περιττά κιλά, που έβλεπε τις φάσεις από μακριά και χρειάστηκε την συμβολή των βοηθών και του τέταρτου για να δίνει φάουλ ή να επιβάλει τον πειθαρχικό έλεγχο. Παράλληλα δεν μπορούσε να κάνει ούτε… μισό σπριντ.
Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξη κάποιου άσχετου, ή κακεντρεχή, αν μάθει ότι ο Μάνταλος είναι και διεθνής. Δεν θα σχολιάσει ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα για την ελληνική διαιτησία;
Αλλωστε οι παλαίμαχοι διαιτητές έχουν μείνει πίσω στους κανονισμούς και για αυτό ο Μάνταλος έδειξε κίτρινη στον Αραούχο για το χτύπημα εκτός φάσης στον Λάμπρου. Δεν πάνε στα σεμινάρια για να ξέρουν ότι ο κανονισμός άλλαξε και πλέον τέτοιες περιπτώσεις τιμωρούνται με κόκκινη κάρτα. Μπορεί να ευθύνεται και ο τέταρτος που όπως φάνηκε του υπέδειξε την παράβαση.
Όμως, λέγεται Καλογερόπουλος και δυστυχώς για την ελληνική διαιτησία είναι και αυτός διεθνής. Όμως, δεν γνώριζε ότι οι κανονισμοί έχουν αλλάξει και πλέον για τους προπονητές υπάρχει η τεχνική περιοχή. Παρόλα αυτά άφηνε τον Χιμένεθ να σουλατσάρει, λες και έκανε βόλτα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, αφού όχι μόνο έβγαινε τρία μέτρα εκτός αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπήκε και μέσα στον αγωνιστικό χώρο είτε για να διαμαρτυρηθεί, είτε για να δώσει οδηγίες. Παλαιότερα δεν υπήρχε η τεχνική περιοχή και για αυτό δεν έκανε παρατηρήσεις ο… παλαίμαχος τέταρτος της Νέας Σμύρνης.
Για να σοβαρευτούμε: Αν αυτά τα πράγματα γίνονται με διεθνείς διαιτητές, τότε φανταστείτε τι συμβαίνει με τους άλλους, είτε έμπειρους, είτε άπειρους.


Ο βασικός υπεύθυνος
Κύριε Περέιρα τέτοιος διαιτητής ήσασταν κι εσείς; Γιατί, τώρα που είστε αρχιδιαιτητής στην Ελλάδα, δεν μπορείτε να κρίνετε όχι μόνο την παρουσία αλλά και τα αίσχη που κάνουν ο Μάνταλος και ο Καλογερόπουλος στα ελληνικά γήπεδα; Είναι δυνατόν να μην έχει βγει κάρτα για το βάναυσο χτύπημα του Λιβάγια στον Σιώπη που έσκισε τη μύτη του στο πάνω μέρος; Αν έχετε αμφιβολίες για την σοβαρότητα του χτυπήματος πάρτε ένα τηλέφωνο τον πρόεδρο αλλά και γιατρό του Πανιωνίου τον Χρήστο Δάρα. Η UEFA θέλει ή όχι να προστατεύονται οι παίκτες;


«Αγράμματος»
Τι να πει κανείς για τις καθυστερήσεις που κράτησε ο Μάνταλος στη Νέα Σμύρνη, έδωσε τρία λεπτά όμως σφύριξε πριν καλά συμπληρωθούν. Ομως, δυο λεπτά είναι μόνο οι τέσσερις αλλαγές που έγιναν στη διάρκεια του β’ μέρους, προσθέστε τις καθυστερήσεις για τον τραυματισμό του Μάνταλου, του Αραούχο και ενός παίκτη του Πανιωνίου, δηλαδή έπρεπε να καταλογίσει τουλάχιστον 5-6 λεπτά. Να υποθέσουμε ότι δεν ξέρει πρόσθεση;


Η σκηνή
Σπάνια βλέπουμε τέτοια εικόνα στα ελληνικά γήπεδα. Ο Μάνταλος σφύριξε τη λήξη και περιμένει μαζί με τον βοηθό, Κουράκη. Ομως, τον πλησίασαν μόνο παίκτες της ΑΕΚ για να του δώσουν συγχαρητήρια. Κοντά από τον Πανιώνιο πήγαν μόνο οι Σιώπης και Κόρμπος αλλά για να διαμαρτυρηθούν επειδή κράτησε ελάχιστες καθυστερήσεις.


Εφευρέτης
Ακόμη και αν αγνοήσουμε τις κάρτες που δεν έδειξε στο Πανιώνιος-ΑΕΚ 0-1, πόσο τραγικός ήταν ο Μάνταλος αποδεικνύεται και από την φάση του 88’, όπου επινόησε επιθετικό φάουλ, σφυρίζοντας πριν ο Χατζησαφί στείλει με κεφαλιά τη μπάλα στο δοκάρι της ΑΕΚ. Και 200 ριπλέι να βάλουμε δεν πρόκειται να βρούμε παράβαση. Και μόνο η συγκριμένη… εφεύρεση δείχνει ότι ο Μάνταλος δεν είναι τραγικός αλλά και ακατάλληλος.


«Χερουργός»
Εξαλλος με τη διαιτησία του Μάνταλου στο ματς με την ΑΕΚ ήταν ο Νίκος Ζαμάνης. «Εκανες χειρουργείο», του είπε ο διευθυντής ποδοσφαίρου τους Πανιωνίου, μετά τη λήξη, ενώ λίγα λεπτά πριν τον απέβαλε επειδή τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για το λίγο χρόνο των καθυστερήσεων. Ο ρέφερι τα άκουσε και από την εξέδρα.


"Βρωμάει" η διαιτησία…
Κύριε Περέιρα (σ.σ. το σχόλιο είναι γενικό και με βάση την συνολική εικόνα τους καθώς κάθε αγωνιστική η διαιτησία πάει από το κακό στο χειρότερο) μήπως οι διαιτητές της Superleague δεν ξέρουν τους κανονισμούς; Μήπως τα κάνουν επίτηδες; Αν ισχύει το πρώτο, τότε πρέπει να υποβιβαστούν στη Γ’ Εθνική και να καθίσουν στα θρανία, αν ισχύει το δεύτερο τότε κάτι… βρωμάει και φυσικά δεν θέλουμε ούτε να το πιστέψουμε. Υπάρχει άλλη εξήγηση;


Ασχετος παρατηρητής
Η φάση του 88’ όταν ο Χατζησαφί έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι και ο Μάνταλος το «ακύρωσε», σφυρίζοντας από πριν επιθετικό φάουλ-εφεύρεση, αποτελεί και διαιτητικό «έγκλημα». Τι θα γινόταν αν η μπάλα κατέληγε στα δίχτυα της ΑΕΚ; Το συγκεκριμένο σφύριγμα μόνο… ανατριχίλα προκαλεί σε όσους ξέρουν από διαιτησία! Και ο Καλαθενός (φωτ.) έδειξε πόσο άσχετος είναι αφού δεν τιμωρεί τον Μάνταλο. Φέρετε να μην ζήτησε ούτε εξηγήσεις για τη φάση. Ο Περέιρα κατάλαβε κάτι;



«Είμαι μαζί σου. Η απόσταση είναι κοντινή και δεν υπάρχει χέρι του Ανδρούτσου», είπε ο παρατηρητής του αγώνα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-0, Γιάννης Σπυρόπουλος (Φθιώτιδας) στον Τάσο Παπαπέτρου (φωτ., Αθηνών). Ομως, δεν σχολίασε καθόλου την ανατροπή του Καρσελά από τον Χουλτ. Μιλάμε για φοβερά πράγματα. Μέχρι και οι παρατηρητές έχουν χάσει το στραγάλι!

Προκαλεί απορίες η στάση του Πανιωνίου μετά το ματς με την ΑΕΚ. Μετά τον Ολυμπιακό έσπευσαν να βγάλουν ανακοίνωση κατά του διαιτητή Ευαγγέλου (φωτ., Αθηνών) επειδή ζητούσαν ένα ανύπαρκτο πέναλτι και ενώ έχει προηγηθεί χέρι του επιτιθέμενου και έχοντας πάρει ένα άλλο, επίσης ανύπαρκτο πέναλτι. Στο ματς με την ΑΕΚ, παρότι παραδέχθηκαν «χειρουργείο» από τον Μάνταλο, «έμειναν» μόνο στις διαμαρτυρίες.