«Μαντάρα» στη Γερμανία, σφυρίζει στο Τορίνο…


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ
Από διαιτητικής άποψης, ο Τομπίας Στίλερ, ο Γερμανός ρέφερι που αύριο θα σφυρίξει Γιουβέντους-Ολυμπιακός ήταν ο πρωταγωνιστής της 6ης αγωνιστικής της Μπουντεσλίγκα. Ο 36χρονος δικηγόρος, ο οποίος για πρώτη φορά θα σφυρίξει παιχνίδι ομίλων του Champions League, τα έκανε «μαντάρα» στο παιχνίδι Μάιντς-Χέρτα 1-0.
Στο 52’ ο Ρέκικ έκανε πέναλτι στον Μούτο των γηπεδούχων, με σπρώξιμο μέσα στην περιοχή. Όμως, ο Στίλερ δεν είδε τίποτα, η φάση συνεχίστηκε και το ματς διεκόπη για φάουλ στον Καλού στο κέντρο. Τότε οι παίκτες των γηπεδούχων έπεσαν πάνω του και ο διεθνής ρέφερι (που ανέβηκε στη Μπουντεσλίγκα το 2012 και πήρε το σήμα της FIFA το 2014) αποφάσισε να δει το Video Assistant Referee, πηγαίνοντας στην άλλη πλευρά της μεσαίας γραμμής σε σχέση με αυτή που έδωσε το φάουλ. Αφού είδε το ριπλέι αποφάσισε να γυρίσει τη φάση πίσω για να εκτελεστεί το πέναλτι, όπου ευστόχησε ο Ντε Μπλάσις. Όμως, νωρίτερα ήταν τόσο θολωμένος που δεν έδειξε κίτρινη μόνο στον Ρέκικ που έκανε το πέναλτι αλλά και στον Μούτο που ήταν ο… παθών!
Οι… περιπέτειες του Στίλερ δεν σταμάτησαν εδώ… Στο 88’ μετά από καλογισμό επιθετικού φάουλ ο Ιμπίσεβιτς, επιθετικός της Χέρτα πλησίασε τον Στίλερ και κάτι του είπε. «Μου είπε «σφυρίζεις σκατά» και για αυτό τον έβγαλα», δικαιολογήθηκε ο ρέφερι σε συμπαίκτη του. Ελα, όμως που το έμαθε ο Ιμπίσεβιτς, ο οποίος γύρισε πίσω και… επεσήμανε στον διεθνή ρέφερι: «Δεν σου είπα τίποτα για σκατά αλλά ότι «αυτό δεν το έδωσες καλά».
Ο Ιμπίσεβιτς ζήτησε από την ομοσπονδία να διαβάσει ειδικός τα χείλη την ώρα που μιλούσε με τον Στίλερ. Το… αίτημά του ικανοποιήθηκε από την εφημερίδα “Built” και ο ειδήμων στο διάβασμα τον χειλιών δικαίωσε τον παίκτη της Χέρτα!

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ διεθνής ρέφερι πρώτη φορά σφυρίζει παιχνίδι των ομίλων του Champions League

4 πέναλτι σε 4 ματς
Την τρέχουσα σεζόν στην Μπουντεσλίγκα, ο Στίλερ που κατάγεται από το Ομπερχάουζεν αλλά μένει στο Αμβούργο, σφύριξε τέσσερα παιχνίδια και σε όλα έδωσε πέναλτι. Συγκεκριμένα διαιτήτευσε: Μπάγερν-Λεβερκούζεν 3-1, Αουγκσμπουργκ-Κολωνία 3-0, Φράιμπουργκ-Ανόβερο 1-1 και αυτό του Σαββάτου (Μάιντς-Χέρτα 1-0). Στο δεύτερο και στο τέταρτο χρειάστηκε η ενεργοποίηση του VAR για να διαπιστωθεί αν είχε γίνει η παράβαση. Στο Τορίνο θα έχει βοηθούς τους Μάικ Πίκελ, Γιαν Σεϊντέλ και επιπρόσθετους τους Μάρκο Φριτς, Χαρμ Όσμερς. Τέταρτος θα είναι ο Κριστιάν Γκίτερλαν. Τη Γερμανική διαιτητική ομάδα θα βαθμολογήσει ο Μπερνά Λαγιέκ.



«Συγγνώμη»

Το έκανε κι αυτό ο Τομπίας Στίλερ! Στον ημιτελικό Κυπέλλου της Γερμανίας, της σεζόν 2015-16, συγκεκριμένα στο ματς Μπάγερν-Βέρντερ 2-0, ο διεθνής ρέφερι έδωσε ανύπαρκτο πέναλτι σε βουτιά του Βιδάλ. «Όλα έγιναν τόσο γρήγορα. Ήμουν σε καλή θέση και είδα επαφή, αλλά τελικά δεν υπήρξε. Ζητάω συγγνώμη», απολογήθηκε στη συνέχεια στο «Kicker» ο Τομπίας Στίλερ. Μια κίνηση που αναγνωρίστηκε ως θετική.

Fair Play
Στο ματς της Γκλάντμπαχ με την Μπάγερν, τον Μάρτιο του 2017, ο Στίλερ έδωσε ένα φάουλ. Ο Αλκάνταρα της Μπάγερν διαμαρτυρήθηκε στον ρέφερι, ο οποίος ρώτησε τον Χόφμαν. Ο τελευταίος παραδέχθηκε ότι ξεγέλασε τον διαιτητή και τελικά ο Στίλερ έδωσε ελεύθερο. Απαντες (ρέφερι και παίκτες) έδωσαν το χέρι τους στον Χόφμαν.

 Με Αστάνα
Ο Στίλερ ορίζεται για δεύτερη φορά στον Ολυμπιακό. Η προηγούμενη ήταν στις 10/10/16, στο εντός έδρας παιχνίδι με την Αστάνα (4-1) για τη φάση των ομίλων του Europa League. Σε γενικές γραμμές η διαιτησία του ήταν καλή, με εξαίρεση ότι ανέχθηκε κάποια σκληρά φάουλ των παικτών της φιλοξενούμενης ομάδας. Εκτός από το προαναφερόμενο ο Γερμανός δεν σφύριξε άλλο παιχνίδι ελληνικής ομάδας. Στις 24/11/16 διαιτήτευσε Ρόμα-Πλζεν 4-1.

Στατιστικά
Ο Στίλερ είναι άπειρος, με μόλις 18 διεθνείς αγώνες στο ενεργητικό του και έχει δείξει 89 κίτρινες κάρτες (40 οι γηπεδούχοι-49 οι φιλοξενούμενοι), τέσσερις κόκκινες (2-2), ενώ έχει καταλογίσει έξι πέναλτι (3-3). Εχει τη φήμη του «καρτάκια», απόδειξη ότι στα τέσσερα φετινά ματς της Μπουντεσλίγκα έδωσε 15 κίτρινες και μια αποβολή.

Ο δεύτερος Γερμανός
Ο Στίλερ είναι ο δεύτερος Γερμανός που μπαίνει φέτος στον Ολυμπιακό και ως γνωστόν οι ρέφερι από τη Γερμανία έχουν παράδοση στο να αδικούν τους «ερυθρόλευκους». Στα πλέι οφ του Champions League ο Σβάιερ (φωτ.) είχε σφυρίξει Ολυμπιακός-Ριέκα 2-1 και δεν απέβαλε νωρίτερα από τον Ζούπα (84’) τον Μάλες στο 56’, ενώ στο 95’ δεν καταλόγισε πέναλτι του Ελέζ στον Μπεν. Βέβαια άλλοι (Μερκ, Γκρέφε, Κρουγκ) όχι μόνο έκαναν χειρότερα αλλά προκάλεσαν.