Σούπερ-έκτρωμα ο κανονισμός διαιτησίας

***Αλλα εξήγγειλαν FIFA-UEFA, άλλα γράφτηκαν
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ (19/09)
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Υποτίθεται, σύμφωνα με τις εξαγγελίες των απεσταλμένων των FIFA, UEFA Νόνταρ Αχαλκάτσι και Ζόραν Λάκοβιτς (φωτό μαζί με Κουτσοκούμνη, αντίστοιχα, οι υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές θα έβαζαν σε τάξη την ελληνική διαιτησία. Όμως, ο νέος κανονισμός, που υποτίθεται ότι… δούλευαν για πολύ καιρό και για αυτό τον ανακοίνωσαν μόλις χθες (μια μέρα πριν τη σέντρα της Λίγκας), ισοδυναμεί με... έκτρωμα. Είναι τόσο επικίνδυνος που προβλέπουμε ότι θα βάλει σε νέες περιπέτειες την ελληνική διαιτησία, καθώς βγάζουν… μάτια διατάξεις που μπορούν να χαρακτηριστούν και… φωτογραφικές.
Κατ’ αρχήν ανοίγει τον «Ασκό του Αιόλου» αφού προβλέπει ότι στην ΚΕΔ μπορούν να μπουν και άτομα που δεν θα είναι πρώην παράγοντες της διαιτησίας, ούτε καν παράγοντες της ΕΠΟ!
Συγκεκριμένα με το άρθρο 7 που αναφέρεται «στα προσόντα-κωλύματα μελών της ΚΕΔ» «νομιμοποιούνται» οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης, αφού ο προηγούμενος κανονισμός «ζητούσε» προϋπηρεσία ενός χρόνου ως παρατηρητή διαιτησίας για να μπει κάποιος στην ΚΕΔ και τώρα «πενταετή θητεία ως ειδικοί διαιτησίας», προσόν που πληρούν αφού ήταν πολλά χρόνια διαιτητές.
Σύμφωνα πάντα με τον κανονισμό πρώην ρέφερι με τα συγκεκριμένα προσόντα θα καταλαμβάνουν το 80 % των μελών της ΚΕΔ, όμως «εως το 20 % των μελών μπορούν να μην είναι ειδικοί διαιτησίας και να διαθέτουν άλλες γνώσεις και εμπειρία που να ωφελήσουν το έργο της επιτροπής».
Δηλαδή ένας που μελετάει το πέταγμα της πεταλούδας, άρα έχει υπομονή, μπορεί να μπει στην ΚΕΔ; Ακόμη μια απόδειξη ότι οδηγούν τη διαιτησία από το κακό στο χειρότερο, αφού το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι η διάταξη …ομολογεί είσοδο μη ειδικών αλλά και αόριστη. Τι θα πει «άλλες γνώσεις και εμπειρία»; Δηλαδή, χρειάζεται ψυχολόγους η διαιτησία; Και στο κάτω κάτω γιατί αυτά τα κάνουν μόνο στην Ελλάδα και όχι παγκοσμίως για να γελάει και το σύμπαν;


Ξεπέρασαν και τον Αίσωπο
 Ειδικά ο Λάκοβιτς, ο απεσταλμένος της UEFA, αλλά και ο Αχαλκάτσι διαβεβαίωσαν ότι η διαιτησία θα λειτουργεί υπό την FIFA, όμως γελάει και το… παρδαλό κατσίκι με το νέο κανονισμό που υποτίθεται ότι επεξεργάζονταν! Τελικά έγινε μια τρύπα στο νερό και εκ του αποτελέσματος, αφού οι Λάκοβιτς, Αχαλκάτσι τα είπαν στη ΓΣ της ΕΠΟ, μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για… νόμπελ παραμυθάδων. Αντιμετωπίζουμε με χιούμορ έναν ακόμη εμπαιγμό. Με βάση το άρθρο 5 του κανονισμού η διαιτησία είναι υπό την ΕΠΟ, καθώς «η ΚΕΔ ή μέλος αυτής μπορεί να παυθεί» με απόφαση του ΔΣ.


Πατέντα
Σύμφωνα με το άρθρο 47 του καταστατικού της ΕΠΟ «ο κανονισμός διαιτησίας εκδίδεται πάντοτε σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Διαιτησίας της FIFΑ και τη Σύμβαση Διαιτησίας UEFA-ΕΠΟ». Το γράφουμε για να γελάμε με αφορμή τη διάταξη της ελληνικής πατέντας ότι στην ΚΕΔ μπορούν να μπουν και άτομα που δεν ήταν διαιτητές! Δεν σέβονται ούτε το καταστατικό, ούτε τη Σύμβαση Διαιτησίας της UEFA. Ζούμε απίστευτες στιγμές.

 Ανάγκες
Η διαιτησία στην Ελλάδα, επειδή την τελευταία σεζόν ξέφυγε η κατάσταση, έπρεπε να λειτουργεί με βάση τους κανονισμούς των FIFA-UEFA, όπως υποσχέθηκε και ο Λάκοβιτς. Στην Ελλάδα ισχύουν οι ανάγκες των δήθεν εξυγιαντών. Τόσο στην Επιτροπή Διαιτησίας της FIFA, όσο και της UEFA δεν έβαλαν μη ειδικούς που μπορούν να προσφέρουν.

Αυτογκόλ
Ηδη το πρώτο… αυτογκόλ με τους νέους πίνακες διαιτησίας, που ήδη αμφισβητούνται, είναι πλέον γεγονός! Πρώτα τους έβγαλαν και μετά ανακοίνωσαν την παραμονή του Δημήτρη Καλύβα στην ΚΕΔ, ο οποίος όμως ήταν παρών, τόσο στις γραπτές εξετάσεις, όσο και στις αγωνιστικές δοκιμασίες. Τελικά ο Καλύβας, ψήφισε ή όχι για τους νέους πίνακες; Και αν ψήφισε γιατί ανακοινώθηκε μετά; Αν δεν ψήφισε γιατί ήταν επιβλέπων;

Πρακτικά
 Η ΚΕΔ είναι υποχρεωμένη να τηρεί πρακτικά αφού οι πίνακες διαιτησίας είναι σοβαρή υπόθεση και όχι τεφτέρι του μανάβη. Επειδή ο Βασάλο υποσχέθηκε διαφάνεια, φανταζόμαστε θα συμφωνεί και ο Περέιρα, γιατί δεν δίνουν στη δημοσιότητα τα πρακτικά; Η ας δώσουν συνέντευξη Τύπου για να τους γλείφουν και να νομίζουν ότι όλα είναι καλά.


Εκτός τόπου και χρόνου
Είναι πολύ ωραία τα φαντεζί λόγια, ειδικά όταν έχουν να κάνουν με το ποδόσφαιρο. Όμως, θα πρέπει να ανταποκρίνονται και στην πραγματικότητα. «Περιμένουμε να συγχαρούμε τους νέους αξιωματούχους για την εκλογή τους στην ηγεσία της ΕΠΟ, θα ήθελα ταυτόχρονα να τους παροτρύνω να εμμείνουν στις αξίες και τις αρχές τους», ανέφερε ο Μπιορν Βασάλο (φωτ.) στην ομιλία του πριν την εκλογική ΓΣ της ΕΠΟ. Δεν του είπε κανείς για την… κωμωδία της εξυγίανσης;


Οι συγκεκριμένες ΠΑΕ
«Η πολύτιμη συμβολή σας ανοίγει τον δρόμο για πιο γαλήνιους καιρούς και, ελπίζουμε, για μια περίοδο κατά την οποία η προσοχή θα στραφεί στην ανάπτυξη του παιχνιδιού και των δομών του», ανέφερε ο Βασάλο για την απερχόμενη διοικούσα. Εμείς, θα σταθούμε στο δεύτερο σκέλος. Επειδή ο Γραμμένος (φωτ.) στηρίχθηκε από συγκεκριμένες ΠΑΕ (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) θα ήθελε οι διοικήσεις της UEFA να μην βγαίνουν από τις ομοσπονδίες αλλά από τις ομάδες;


Κανονικά όσοι δεν πήραν μέρος στα αγωνιστικά τεστ ή όσοι κόπηκαν έπρεπε να λάβουν μέρος στο σεμινάριο διαιτησίας. Ετσι γινόταν στο παρελθόν αφού προβλέπεται και με βάση το νέο κανονισμό. Όμως, κι εδώ έκαναν τα δικά τους. Προτίμησαν να βάλουν όσους δεν τα πέρασαν με… αστερίσκο, ώστε να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις στο σεμινάριο.


Στον πίνακα της Λίγκας μπήκαν μέχρι και κομμένοι των αγωνιστικών τεστ. Όμως, κάποιοι έμειναν εκτός χωρίς να πάρουν μέρος σε αγωνιστικές δοκιμασίες. Γιατί ο Περέιρα (φωτ.) άλλους ήθελε να δει και άλλους όχι; Που τους ήξερε ο Πορτογάλος;