«Εγραψαν» μέχρι και τον Κοντονή – «Αφαίρεσαν» εξουσία από τους ρέφερι για την οριστική διακοπή αγώνων

***Πρωτοφανές: Ο Πειθαρχικός Κώδικας ανοίγει …παράθυρο για να ασκούνται πιέσεις στους διαιτητές!!!!
Επί θητείας του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, ιδιαίτερα μετά τον αγώνα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός τον Φεβρουάριο του 2016 που δεν διεξήχθη, είχε ασκηθεί τεράστια πίεση στους διαιτητές να διακόπτουν οριστικά τους αγώνες. Μάλιστα η τότε ΚΕΔ είχε εκδώσει και σχετική οδηγία και στη συνέχεια η συγκεκριμένη… εξουσία «κατοχυρώθηκε» και μέσω του Πειθαρχικού Κώδικα του 2016, καθώς στους διαιτητές, επειδή φοβόταν, δεν …αρκούσε ο κανόνας 5 των κανόνων του παιχνιδιού (Low of the games) για να διακόψουν οριστικά τους αγώνες.
Πλέον όλα αυτά αποτελούν παρελθόν μόνο και μόνο επειδή δεν… συμφέρουν την «εξυγίανση». Δεν υπολόγισαν ούτε πως όλα αυτά έγιναν μετά από παρεμβάσεις του Κοντονή, ο οποίος μάλιστα είχε καταφερθεί και εναντίον των διαιτητών, διότι δεν… ασκούσαν τη συγκεκριμένη εξουσία.
Στο νέο Πειθαρχικό Κώδικα, λοιπόν, το ζητούμενο για να επιβληθεί ποινή για ρίψη αντικειμένων, κροτίδων κτλ. είναι «η προσωρινή διακοπή του αγώνα εκ μέρους του διαιτητή». Παράλληλα η… αποθέωση της προχειρότητας-γελοιότητας είναι ότι στην περίπτωση οριστικής διακοπής αγώνα η τραυματισμών δεν αναφέρεται καν η λέξη διαιτητής.
Για να πάρετε μια γεύση της τεράστιας διαφοράς του τωρινού Πειθαρχικού Κώδικα με τον προηγούμενο αναφέρουμε ότι ο προηγούμενος έγραφε ξεκάθαρα στο άρθρο 15, όπου αναγράφονται οι ποινές για επεισόδια, πως «ο διαιτητής μπορεί να επιτρέψει την συνέχεια του αγώνα ή να διακόψει αυτόν προσωρινά ή οριστικά, ανάλογα με την σοβαρότητα του περιστατικού, σύμφωνα με τον κανόνα 5 των κανόνων παιχνιδιού (Low of the games)». Μάλιστα η συγκεκριμένη… εξουσία του διαιτητή δεν αναφέρονταν μόνο μια φορά, παρά ο Πειθαρχικός Κώδικας του… επέβαλε τι να κάνει. Π.χ.: «Εάν, μετά την επανέναρξη του αγώνα, επαναληφθεί η, κατά τα ως άνω, ρίψη φωτοβολίδας/ων, ο διαιτητής διακόπτει οριστικά τον αγώνα…»
Μεγάλη η διαφορά, δεν νομίζετε;

Οι ρέφερι φοβούνται
Κάθε διαιτητής απεύχεται να του τύχει περίπτωση διακοπής αγώνα, είτε από εισβολή οπαδών είτε από ρίψη αντικειμένου που να χτυπήσει αξιωματούχο αγώνα (κάποιον από τη διαιτητική ομάδα, προπονητή, ποδοσφαιριστή). Η τελευταία περίπτωση ήταν του Κομίνη (Θεσπρωτίας) στη Λεωφόρο, ο οποίος στον αγώνα των πλέι οφ ΠΑΟ-ΠΑΟΚ έφυγε στα αποδυτήρια για περίπτωση που δεν προβλέπεται (αψιμαχίες μεταξύ παικτών!!!) και δεν ξαναβγήκε, επειδή από τον ΠΑΟΚ του είπαν ότι κουτάκι μπύρας τραυμάτισε τον Ιβιτς. Δηλαδή, διέκοψε οριστικά αγώνα χωρίς να έχει άποψη για το συμβάν, κάτι που φυσικά αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο.

Τι είδαμε
Αναμενόμενες οι διαιτησίες της πρώτης αγωνιστικής! Η ΑΕΚ ευνοήθηκε από τον Τζήλο, ο ΠΑΟΚ πήρε κάποια σφυρίγματα από τον Μάνταλο, ο Παναθηναϊκός είχε κάποια παράπονα από τον Παπαπέτρου χωρίς όμως να τα βγάλει επίσημα. Παράλληλα είδαμε έναν φοβισμένο Καραντώνη στο «Γ. Καραϊσκάκης». Οπως συνέβαινε και την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο που οι ρέφερι αδικούσαν μόνιμα τον Ολυμπιακό για να μην τους κατηγορήσουν ότι δεν είναι της… εξυγίανσης.

 Καρμπόν
Οσο και αν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, διατυμπανίζει ότι θα υπάρχει ισονομία, δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στη διαιτησία. Ολα φάνηκαν από το ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου. Τα ίδια που γίνονταν πέρσι, γίνονται και φέτος. Ούτε είναι κάτι… πρωτότυπο ότι λάθη έγιναν στα περισσότερα ματς της αγωνιστικής.

Το… σήμα
Φοβισμένοι ήταν οι ρέφερι και οι βοηθοί και στα παιχνίδια των ΠΑΟΚ, ΑΕΚ. Σφυρίγματα στην… πένα για να μη δώσουν αφορμή για γκρίνιες από τις δύο προαναφερόμενες ομάδες και βγουν νέες… μαύρες λίστες. Κατά την άποψή μας οι περισσότεροι δεν θα αμφιβάλλουν ότι αυτό σχετίζεται με το γενικότερο κλίμα, με αφορμή τις επιλογές που έγιναν για τους πίνακες. Αλλωστε σχετικές… προειδοποιήσεις υπήρξαν και μέσω της προπαγάνδας.


Στον αέρα
Και μέσα σε όλα φάνηκε πως τα λόγια του Περέιρα να σφυρίζουν ότι βλέπουν κι αυτός θα τους στηρίζει πήγαν στον… βρόντο. Τον πίστεψε κάποιος διαιτητής; Τίποτα δεν άλλαξε σε σχέση με πέρσι, αφού ο ίδιος ο Πορτογάλος επέλεξε ως συνεργάτες του τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη αντί να τους θέσει εκτός ΚΕΔ.


Τόλμησε ο Σκουλάς;
Ο Μανώλης Σκουλάς (Θεσσαλίας, φωτ.) δεν έκανε σημαντικό λάθος στο παιχνίδι Ατρόμητος-Απόλλων 1-1, τον δικαίωσε και ο παρατηρητής, και δεν έχουν δίκιο οι Περιστεριώτες που φωνάζουν πως η ισοφάριση προήλθε από ανύπαρκτο φάουλ. «Είσαι επικίνδυνος. Δεν κάνεις για να σφυράς. Επαιξες τον Απόλλωνα σα να είναι μεγάλη ομάδα», φέρεται να είπε σύμφωνα με πηγές, εκνευρισμένος μετά το τέλος του αγώνα ο πρόεδρος του Ατρομήτου, Γιώργος Σπανός. Ο ρέφερι έγραψε κάτι στο φύλλο αγώνα;


Στα κρύα του λουτρού
Το πάλεψε μέχρι τέλους ο πρόεδρος του Αστέρα Γιώργος Μποροβήλος (φωτ.) για να εκλεγεί ως εκπρόσωπος της Superleague στην ΕΠΟ, όμως ούτε ο ΠΑΟΚ, ούτε η ΑΕΚ άφησαν… χώρο για να ικανοποιηθεί το αίτημά του. Ως γνωστόν εξελέγησαν οι Αγραφιώτης (Ολυμπιακός), Γκαγκάτσης (ΠΑΟΚ) και Ασλανίδης (ΑΕΚ). Κρίμα για τον Μποροβήλο που μετείχε σε διάφορες επαφές, είτε για τα τηλεοπτικά, είτε για άλλα θέματα της διοργανώτριας, αφού τον προτιμούσαν οι Στράτος, Γκαγκάτσης.


***Στο σεμινάριο των διαιτητών της Superleague δεν προβλήθηκαν φάσεις από το προηγούμενο πρωτάθλημα, αν και σε προηγούμενα έδειχναν φάλτσα Ελλήνων ρέφερι για εκπαιδευτικούς λόγους. Ομως, τα… έκοψαν και πάλι. Αλλωστε, πώς θα δικαιολογούσαν ότι έμειναν στους πίνακες διαιτητές, όπως οι Σιδηρόπουλος, Μάνταλος, Βάτσιος, Καλογερόπουλος (φωτ.) και άλλα «αστέρια» της… εξυγίανσης!


***Αν κάποιος υποστηρίξει ότι τα περισσότερα λάθη που έκαναν οι προαναφερόμενοι, κυρίως σε βάρος του Ολυμπιακού, ήταν αδικαιολόγητα και εξόφθαλμα, άρα δεν είχαν αξία ως εκπαιδευτικό υλικό, δεν θα είναι εκτός πραγματικότητας. Ομως, για να καταλάβει ο Περέιρα (φωτ.) γιατί δεν έχει μέλλον στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ας αναζητήσει περσινά παιχνίδια. Μόνο έτσι θα καταλάβει πόσο εκτέθηκε και θα παραιτηθεί.