Η FIFA εγγυάται την ομαλότητα

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Η απαξίωση της ελληνικής διαιτησίας και μάλιστα από τους ίδιους τους υποτίθεται αρμόδιους, καθώς ΠΔΕ/ΕΠΟ και ΚΕΔ έκαναν… κουρέλι τον κανονισμό, έφτασε στο χειρότερο επίπεδο. Και δεν είναι μόνο η καταπάτηση του εγκεκριμένου από την UEFA κανονισμού, υπήρξαν και τα εξόφθαλμα αγωνιστικά λάθη και μάλιστα από διεθνείς διαιτητές (Σιδηρόπουλος, Μάνταλος, Κύζας, Αρετόπουλος, Καλογερόπουλος, Κομίνης), αλλά και από ρέφερι (Βάτσιος, Καραντώνης, Τζήλος κτλ.) που στήριξαν οι ίδιοι οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης, έγραψαν… ιστορία και γύρισαν τη διαιτησία πολλά χρόνια πίσω.
Και φυσικά δεν αρκεί η καραμέλα ότι τάχα όλοι αδικήθηκαν, καθώς ήταν πασιφανές και διαρκές το ανελέητο κυνήγι σε βάρος του Ολυμπιακού, όμως από αγωνιστικά λάθη διαιτητών αλλοιώθηκαν κι άλλοι αγώνες, αλλά και ολόκληρη η διοργάνωση του Κυπέλλου. Συμπέρασμα: Η παρούσα κατάσταση δεν έχει να υπερηφανεύεται για τίποτα.
Και απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί η παρέμβαση της FIFA, η οποία όχι μόνο επιμελήθηκε τον νέο κανονισμό, όχι μόνο θα τοποθετήσει ξένους αρχιδιαιτητές στην ΚΕΔ, αλλά με επιτροπή της απολύτου εμπιστοσύνης της θα παρακολουθεί τα πάντα στην επιτροπή διαιτησία. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ότι μόνο η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου μπορεί να εγγυηθεί το 50-50 για να επιστρέψει στην κανονικότητα το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Στο τελευταίο πρωτάθλημα (σεζόν 2016-17) το δίδυμο της ΚΕΔ κατάφερε να… κάψει μέχρι και τους διαιτητές. Εφτασαν στο σημείο, αφού προηγήθηκαν τα αγωνιστικά «τέρατα και σημεία» στα πλέι οφ να μην έχουν ποιον διαιτητή να βάλουν. Εφτασαν στο σημείο, αν δούμε και τους ορισμούς στους φιλικούς αγώνες, οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης να μην παραδέχονται ούτε τα λάθη τους και μέσω αυτών, των ορισμών, να επιβεβαιώνεται και τι θα έκαναν αν η FIFA σύμφωνα με πληροφορίες δεν τους σταματούσε και έβγαζαν πίνακες. Το δίδυμο της ΚΕΔ κατάφερε μέχρι και να στοχοποιήσει διαιτητές, όλα για το καλό της… δήθεν εξυγίανσης!



Ολα ήταν… καρμπόν

Είδαμε ότι οι διαιτητές που αδικούσαν τον Ολυμπιακό είχαν ασυλία. Είδαμε ότι οι τιμωρίες… έπεφταν ανάλογα με το ποιος και σε ποια ομάδα έκανε το λάθος. Είδαμε ότι η φιλοσοφία στους ορισμούς ήταν να ευνοούνται οι ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΠΑΟ, οι οποίοι τελικά «φαγώθηκαν» μεταξύ τους στο Κύπελλο, με γνωστό τον… νικητή.
Η ίδια… φιλοσοφία υπήρχε και στους ορισμούς των παρατηρητών αγώνα. Επιστράτευσαν τον Λασκαράκη και τιμωρήθηκε ο Ολυμπιακός για το πρώτο ματς με την ΑΕΚ, ενώ στη ρεβάνς ο Βρακάς είδε μόνο δήθεν παράπτωμα του Μοντέστο και όχι τα υπόλοιπα «όργια».



Συμφωνούν

Από τις ΠΑΕ δεν είδαμε κάποια αντίδραση στις εξαγγελίες των εκπροσώπων της FIFA και της UEFA ότι στην ΚΕΔ θα τοποθετηθούν ξένοι αρχιδιαιτητές. Ούτε φυσικά κάποια ΠΑΕ στήριξε τα πεπραγμένα των Τριτσώνη, Κουκουλάκη, κάτι που δεν έκαναν ούτε οι άλλοι αρμόδιοι και εννοούμε τόσο τον πρόεδρο της ΠΔΕ/ΕΠΟ, Ιωάννη Δρόσο, όσο και τον υφυπουργό, Γιώργο Βασιλειάδη, που δεν παραλείπει να αναφέρεται σε θέματα διαιτησίας.

Κάλυψε

Σας θυμίζουμε τι γινόταν, τέτοιες μέρες, έναν χρόνο πριν, αναφορικά με τη διαιτησία. Προτάσεις για αλλαγές έβγαιναν από παντού, μέχρι που φτάσαμε στο ισπανικό μοντέλο, το οποίο θυμίζουμε ότι κανείς δεν υπερασπίστηκε, όταν καταργήθηκε. Ομως, η FIFA τους πρόλαβε όλους, αφού κατάλαβε έγκαιρα το πρόβλημα και εξίσου έγκαιρα πήρε αποφάσεις, ερήμην όλων.

Συμπτώσεις

Οι ίδιοι διαιτητές που δεν ορίζονταν επί ισπανικού μοντέλου, δεν έμπαιναν ούτε με την ΚΕΔ των Τριτσώνη, Κουκουλάκη. Και κατά σύμπτωση όλοι αυτοί ήταν σε «μαύρες λίστες» ΠΑΕ, αλλά και ανεπιθύμητοι στα «εργαλεία» της προπαγάνδας. Παράλληλα ορίζονταν οι ίδιοι και οι ίδιοι χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η απόδοσή τους. Εκ του αποτελέσματος κρίνουμε ότι η τιμωρία για εξόφθαλμα λάθη ήταν τρεις αγωνιστικές. Αρα, πώς να βελτιωθούν;

Αναμονή

Ερχονται εξελίξεις. Κλιμάκιο της FIFA αναμένεται σήμερα στην Ελλάδα, με έτοιμο τον κανονισμό, θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τους Βασάρα, Τριτσώνη, Κουκουλάκη, ενώ μπαίνουν στην τελική ευθεία και οι ανακοινώσεις για τη στελέχωση της νέας ΚΕΔ. Δεν υπάρχει λόγος να αναπαράγουμε τα σενάρια επειδή έχουν να κάνουν με «τα θέλω» κάποιων.

Το ζήτημα των ευθυνών

 Ασφαλώς και υπάρχουν ευθύνες για την ελληνική διαιτησία. Ασφαλώς και η FIFA γνωρίζει τα πάντα. Αν στην Παγκόσμια Ομοσπονδία εμπιστεύονταν την τωρινή ΚΕΔ, θα τους άφηναν να βγάλουν πίνακες; Ομως, αν και υπήρχε έντονη φημολογία πως τους είχαν έτοιμους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ τους… φρέναραν από την Ελβετία. Παράλληλα λέει πολλά το γεγονός ότι το διάστημα που η ομάδα εργασίας ερευνούσε τι έγινε στην ελληνική διαιτησία, δεν υπήρχε επαφή με την ΚΕΔ.

Παρελθόν είναι ο ένας

Να μας συγχωρείτε… Ποιοι είναι οι δύο βασικοί λόγοι που η FIFA πήρε τον φάκελο του ελληνικού ποδοσφαίρου από τον Κωστάκη Κουτσουκούμνη (φωτ.), ο οποίος πλέον αποφεύγει, λένε οι κακές γλώσσες με τη μορφή χιούμορ, να πλησιάσει ακόμη και τον ελληνικό εναέριο χώρο; Γιατί δεν ήρθε για παράδοση-παραλαβή; Ο ένας λόγος είναι η επιλογή των προσώπων στην ΠΔΕ, με συστάσεις Κοντονή και συγκεκριμένων ΠΑΕ, και ο άλλος το μπάχαλο της διαιτησίας.