9 παρανομίες στη διαιτησία

***Αλλά προβλέπει η Συνθήκη Διαιτησίας με την UEFA, άλλα έγιναν από τους Κουτσοκούμνη, Τριτσώνη, Κουκουλάκη
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Η τήρηση της Συνθήκης Διαιτησίας με την UEFA αποτελεί υποχρέωση της κάθε ομοσπονδίας. Δηλαδή, στη διαιτησία πρέπει να γίνονται όσα προβλέπονται και σε αυτό το πλαίσιο έπρεπε αρχικά να κινηθεί ο Κουτσοκούμνης και ακολούθως η ΚΕΔ των Τριτσώνη, Κουκουλάκη. Oμως, παράνομα επιλέχθηκε το δίδυμο και ο απολογισμός, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, επί ΠΔΕ/ΕΠΟ βγάζει μάτια από τις πολλές παρανομίες:
1) Δεν προβλέπεται κάποιος να αναλαμβάνει πόστο στην ΚΕΔ χωρίς προϋπηρεσία ως παρατηρητής, στην Ελλάδα είναι δύο χρόνια. Μπορεί ο Τριτσώνης να έδωσε εξετάσεις ως παρατηρητής, όχι όμως ο Κουκουλάκης που μπήκε στην ΚΕΔ, ενώ δεν είχε κάνει δήλωση αποχώρησης από την ενεργό δράση!
2) Είναι εκπληκτικό που ο Κρητικός έκρινε εκθέσεις παρατηρητών χωρίς να έχει πιστοποίηση ως παρατηρητής, όπως προβλέπεται από την UEFA!
3) Η ΚΕΔ έπρεπε να είναι πενταμελής. Ομως, είναι τριμελής. Προσθέστε και τον Καλύβα που σε αντίθεση με τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη είχε τα προσόντα να στελεχώσει την ΚΕΔ, όμως τον έβαλαν να κάνει ορισμούς στη Γ’ Εθνική και στα τμήματα υποδομής, αν και είναι έμπειρος, έχοντας θητεύσει μέχρι και αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ.
4) Και περνάμε στις ευθύνες του διδύμου, καθώς οι προηγούμενες αφορούν στον Κουτσοκούμνη, τον πρώην τοποτηρητή της FIFA. Και για τις επόμενες έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, καθώς οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης είναι δική του επιλογή, άρα έπρεπε να τους ελέγχει αν τηρούν τον κανονισμό. Η… αποθέωση των παράνομων αποφάσεων του αποτυχημένου, κατά την άποψή μας, διδύμου της ΚΕΔ είναι ότι επανέφεραν στους πίνακες διαιτητές (Ζαχαριάδης, Στυλιαράς), βοηθούς (Καρατζίκας, Μπαλτάς, Γκάγκας, Σταθόπουλος, Πασχάλης, Ποντίκης, Δουδούμης), αλλά και παρατηρητές (Τεροβίτσας, Σπυρόπουλος, Σταθόπουλος, Μητροφάνης, Γκαϊτατζής, Βέλλιος).
Αφενός «κατάργησαν» τις εξετάσεις που επιβάλλει η UEFA, αφετέρου τέτοιες αλλαγές δεν επιτρέπονται μεσούσης της περιόδου.

Ο ΚΟΥΚΟΥΛΑΚΗΣ έκρινε εκθέσεις παρατηρητών χωρίς να έχει την πιστοποίηση που απαιτεί η UEFA

Κι άλλες παρανομίες

Συνεχίζουμε με τις παρανομίες της ΚΕΔ επί θητείας των Κουτσουκούμνη, Τριτσώνη, Κουκουλάκη και ΠΔΕ/ΕΠΟ:
5) Οριζαν διαιτητές της Football League στη Superleague χωρίς να έχουν καταρτίσει πίνακα υποψηφίων ανόδου, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη Διαιτησίας της UEFA.
6) Εντελώς παράνομα είχαν αποκλείσει από τους ορισμούς διαιτητές (Σπάθας, Γιάχος, Δημητρόπουλος, Βοσκάκης κτλ.), καθώς αυτό δεν προβλέπεται από το διοριστήριο, ούτε οι προαναφερόμενοι υπέπεσαν σε πειθαρχικό παράπτωμα. Εκτός αν, αυτό αφορά τους τρεις πρώτους, οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης είναι και δικαστές και βγάζουν αποφάσεις αντ’ αυτών, δηλαδή των δικαστών.
7) Οι πίνακες όλων των κατηγοριών είναι υπεράριθμοι!


Ο… χαμός
Οι πίνακες πρέπει να έχουν ανάλογο αριθμό με τις ομάδες, καθώς όσο περισσότερο παίζει ένας διαιτητής τόσο εξελίσσεται. Ομως, με τις παράνομες προσθήκες που έκαναν έφτασαν τον αριθμό τους στους 32, ενώ στους βοηθούς, αλλά και στις μικρότερες κατηγορίες (FL και Γ’ Εθνική), εκεί κι αν γίνεται ο μεγάλος χαμός. Βέβαια σε αυτό μερίδιο ευθύνης έχουν και οι προηγούμενοι, όμως οι τωρινοί επιβάρυναν την κατάσταση.


Η… λίστα
Οι αποκλεισμοί διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών έχουν μπόχα «μαύρης λίστας». Κατά σύμπτωση δεν έμπαιναν όσοι ήταν γνωστό από την αρχή της χρονιάς ότι ήταν ανεπιθύμητοι σε Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Μάλιστα από ΠΑΟΚ και ΠΑΟ έκαναν και επίσημες δηλώσεις για το ποιους δεν θέλουν! Ομως, δεν προβλέπεται οι ΠΑΕ να παρεμβαίνουν…


Αμοιβές
Και περνάμε στην όγδοη παρανομία: Κανονικά οι αμοιβές των διαιτητών έπρεπε να καταβάλλονται πριν από τους αγώνες. Είναι και οδηγία της UEFA. Ομως, στην Ελλάδα η Λίγκα τούς χρωστά από πέρσι, ενώ και τη φετινή σεζόν εισέπραξαν 5-6 αγωνιστικές από τις 30 που έγιναν συν τα πλέι οφ. Την Πέμπτη θα βρίσκεται στην Ελλάδα κλιμάκιο των FIFA, UEFA και θα εκτεθούν άπαντες, αν ενημερωθούν σχετικά!


Για γέλια
Η ένατη παρανομία έχει σχέση με τους παρατηρητές. Μεσούσης της περιόδου άλλαξε ο κανονισμός ώστε να μπαίνουν στη Superleague και τη Football League. Δόθηκε η εντύπωση πως η διάταξη ήταν «φωτογραφική», καθώς ο Κάκος χρησιμοποιήθηκε περισσότερο. Ο Κερκυραίος έπρεπε να διαγραφεί επειδή συμφώνησε με τον Σαββίδη να πάρει πόστο στον ΠΑΟΚ.



Μεγάλη η αποτυχία τους
Το ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, είναι ο μόνος που ξέρει τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο δεν το λες και επιτυχία της ΠΔΕ/ΕΠΟ. Το ότι η FIFA θα μιλήσει με προέδρους ενώσεων που η ΠΔΕ/ΕΠΟ τους είχε… γραμμένους, είναι παταγώδης αποτυχία της διοικούσας. Ενώ ακούγεται ΚΕΔ με δύο άτομα από το εξωτερικό, άρχισε να κυκλοφορεί ότι δεν θα κάνουν πίνακες πριν τις εκλογές της ΕΠΟ! Το δίδυμο νομίζει ότι θα μείνει;


Θα γλίτωναν πολλά στη διαιτησία, αν άλλος πλην των Τριτσώνη, Κουκουλάκη όριζε τους παρατηρητές. Οι δυο τους είχαν κοινή φιλοσοφία, άρα Γιάννης κερνούσε, Γιάννης έπινε. Δηλαδή δεν ελέγχονταν από κανέναν και δεν λαμβάνονταν υπόψη οι βαθμολογίες. Ρέφερι τιμωρούνταν, όμως το δίδυμο τους έβαζε! Παραδείγματα είναι οι Κύζας και Κομίνης.

Στην ΚΕΔ, αυτή που ανέλαβε από τον Νοέμβριο και μετά, έχουμε το εξής παράδοξο: Οι άπειροι Τριτσώνης, Κουκουλάκης να είναι πιο πάνω από τον Καλύβα στην ιεραρχία, καθώς ο τελευταίος και μεγαλύτερη εμπειρία έχει ως παρατηρητής, ενώ στην ΚΕΔ είχε θητεύσει και στο παρελθόν. Τόσοι έμπειροι παρατηρητές υπήρχαν και ο Κουτσοκούμνης διάλεξε όσους δεν είχαν τα προσόντα!