Μια πολιτική απόφαση Νο 2

Είναι " διπλής όψεως" η ανάγνωση της ποινής που επέβαλε το δικαστικό όργανο της Supeleague στον Ολυμπιακό με αφορμή τις καταγγελίες μιας μερίδας ποδοσφαιριστών και παραγόντων του Πλατανιά,  ως απόρροια μιας διαδικασίας εκδίκασης από την οποία είχαν αφαιρεθεί, άγνωστο για ποιο λόγο, οι καταθέσεις της υπόλοιπης (και μεγαλύτερης στον αριθμό) μερίδας ποδοσφαιριστών και παραγόντων της ίδιας ομάδας οι οποίες αθώωναν ευθέως και χωρίς νομικισμούς τους ερυθρόλευκους.
Μιλάμε, δηλαδή, για μια απόφαση η οποία στηρίχθηκε, κατά την διαδικασία εκδίκασης, μόνο στις καταθέσεις εκείνες που ήταν επιβαρυντικές για τους ερυθρόλευκους (αυτές περιέχονταν στη δικογραφία με αποτέλεσμα να τρέχουν οι ερυθρόλευκοι να ανακαλύψουν τις υπόλοιπες που ήταν όλες υπέρ τους), τις οποίες ο δικαστής αποδέχθηκε ως αληθείς από ολόκληρο τον όγκο των καταθέσεων που δόθηκαν.
Στην πρώτη ανάγνωση " ( των άλλων) ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε με μια ποινή σκάνδαλο" με την έννοια της μικρότερης των προβλεπόμενων ποινών στο άρθρο 29 ( ποινές αποκλεισμού έδρας) σε ένα άρθρο που προβλέπει έως υποβιβασμό ομάδας. Προφανώς, το "σκάνδαλο" έγκειται στο ότι δεν αφαιρέθηκαν έξι βαθμοί από τον Ολυμπιακό ή (ακόμη χειρότερο σκάνδαλο) δεν τον υποβίβασαν στην κατώτερη κατηγορία, όπως πολλοί θα ανέμεναν  υπερασπιζόμενοι (παπαγαλιστί) τις κραυγές και τα αναθέματα των οργανωτών της πονεμένης αυτής ιστορίας που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη και είναι σε όλους γνωστοί. Στους ίδιους οργανωτές και στην σφοδρή επιθυμία τους να αποκτήσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο ένα τίτλο πρωταθλητή πούλησαν φρούδες ελπίδες πονηροί συμβουλατόροι που ξαναβγήκαν τα ερπετά στο φως και ψαρεύουν σε θολά νερά εκμεταλλευόμενοι την άγνοια και την ευκολοπιστία.
Στη δεύτερη ανάγνωση " ( τη δική του) ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε με μια σκληρή ποινή κεκλεισμένων των θυρών χωρίς κανένα λόγο", καθώς στην πλάστιγγα των καταθέσεων των δήθεν παθόντων βαραίνουν περισσότερο οι αθωωτικές καταθέσεις ή αυτές, τουλάχιστον, που ενέχουν ισχυρή την αμφιβολία. και η αμφιβολία είναι πάντα υπέρ του αμυνόμενου, δηλαδή του κατηγορούμενου. Μάλιστα, αν στη διαπίστωση αυτή προστεθεί και το γεγονός μιας διαδικασίας που καταγγέλλεται ως μεροληπτική, τουλάχιστον, σε πρώτο βαθμό αντιλαμβάνεται κανείς την βασιμότητα των εκτιμήσεων για το παράλογο ύψος της ποινής.
Ο Ολυμπιακός επιμένει για τη δεύτερη των αναγνώσεων και, με βάση την δίωξη, την διαδικασία, τις μαρτυρίες, τις παρεμβάσεις και την πρωτόδικη απόφαση, έχει, μάλλον, δίκιο.
Η απόφαση είναι προφανές ότι είναι εντελώς πολιτική με την έννοια ότι επιβάλλεται  σε μια ομάδα μια ποινή κεκλεισμένων των θυρών για τρεις αγώνες με μια διαδικασία ολίγον προβληματική, χωρίς κανένα στοιχείο από όσα οι κανονισμοί θεωρούν ισχυρά ( φύλλο αγώνα, εκθέσεις παρατηρητή και αστυνομίας) να ενέχει καμία κατηγορία σε βάρος των ερυθρόλευκων, στηριγμένη απλώς σε καταγγελίες ποδοσφαιριστών και παραγόντων της μιας ομάδας, με φοβερές και τρομερές παρεμβάσεις τρίτων να εξελίσσονται δημόσια σχεδόν ( στα τραπεζάκια της πλατείας). Στην ουσία ο Ολυμπιακός τιμωρείται με μια εφέσιμη (εκεί είναι του κουμπί) ποινή έδρας επειδή ... πρέπει, λόγω της συγκυρίας ( δηλαδή εν αναμονή της απόφασης για τα απάνθρωπα γεγονότα του Τελικού  Κυπέλλου) να τιμωρηθεί και αυτός για να μην αισθάνονται μοναξιά στις τιμωρίες τους ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ.

Γνωρίζει άριστα το δικαστικό όργανο της Superleague ότι η ποινή που επέβαλε δεν μπορεί επ΄ουδενί να σταθεί στην έφεση και θα καταπέσει στο σύνολό της για ένα και μόνο λόγο. Για να αποκατασταθεί η ισχύς των κανονισμών και να κλείσει από την αρχή ο δρόμος για ανάλογα καταγγελτικά κόλπα στο μέλλον. Την επέβαλε την ποινή όμως για να έχει το κεφάλι του( μαζί με κάποια άλλα πράγματα) ήσυχο. Το φίδι άλλωστε άλλος θα το βγάλει από την τρύπα. Αυτός που, όπως είναι νόμιμο, θα αποκαταστήσει την ισχύ των κανονισμών και των επίσημων εκθέσεων των αξιωματούχων του αγώνα, οι οποίες δέχθηκαν βαρύτατο χτύπημα εξαιτίας της ανάγκης για ισορροπίες.

Σχόλια