Ο κ. Μαρινάκης και η Ρήτρα Διαχείρισης

Στις περιπτώσεις που ο προγραμματισμός δεν αποδίδει για λόγους ανεξάρτητους της θέλησης και το αποτέλεσμα είναι καθόλα αρνητικό την πραγματικότητα που διαμορφώνεται (επικοινωνιακά εξαιρετικά αρνητική) την διασώζει η Ρήτρα Διαχείρισης, από την ορθή εξέλιξη της οποίας εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό το παρόν και το μέλλον.
Ιδιαίτερη σημασία αποκτά ο καθ΄ύλην αρμόδιος που παρεμβαίνει στα δεδομένα και ακόμη και κόντρα στο συγκυριακό ρεύμα, το οποίο αρέσκεται να αναζητά δικαιολογίες και θύματα, αρνούμενος να παρασυρθεί από την διαμορφωμένη κατάσταση και, αν απαιτηθεί, σε κίνηση αντίθετη με το ρεύμα.
Ο κ. Μαρινάκης το βράδυ της Κυριακής έκανε αυτό ακριβώς. Ανέλαβε εξ ολοκλήρου να διατηρήσει σε κανονική τροχιά την πορεία του Ολυμπιακού, αρνούμενος να αποδεχθεί την δημόσια εικόνα που δημιουργήθηκε από μια εκτός προγράμματος ήττα με μια δημόσια εμφάνιση που λίγοι ανέμεναν και πολλοί προσδοκούσαν.
Την Ρήτρα Διαχείρισης του Ολυμπιακού λίγοι μπορούν να την κινήσουν και ακόμη λιγότεροι να την επιβάλουν με μια κίνηση, μια δήλωση, μια φυσική παρουσία, μια ανακοίνωση, μια ενέργεια.
Ο κ. Μαρινάκης αποδείχθηκε ότι έχει αυτό το χάρισμα, αυτές τις δυνατότητες από τις οποίες προκύπτει αβίαστα μια πειθώ η αποδοχή της οποίας αποκτάει γενικευμένο χαρακτήρα απέναντι σε κάθε αρνητική εξέλιξη. Η ταχύτατη μεταβολή της δημόσιας εικόνας της ομάδας μετά την παρέμβαση του αποδεικνύει ότι ο νυν ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι μέγεθος ανάλογο του μεγέθους της ομάδας, δηλαδή της κοινωνικής πραγματικότητας που αυτή σηματοδοτεί.
Είναι πολύ δύσκολη υπόθεση η διαχείριση του Ολυμπιακού σε αρνητικές συγκυρίες. Η εκπαίδευση του κόσμου του στις νίκες και στους τίτλους δημιουργεί σοβαρότατες αντιδράσεις σε κάθε αρνητικό αποτέλεσμα από οποιονδήποτε αντίπαλο και αν προέλθει.
Για να την πάρει κάποιος στις πλάτες του, να την ενσωματώσει και να την διαχειριστεί με όρους υπέρβασης πρέπει να έχει ιδιαίτερα προσόντα. Φαίνεται ότι ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός τα διαθέτει.
Γι΄αυτό και η επιλογή του να παρέμβει καταλυτικά στα γεγονότα και να κλείσει όλα τα θέματα ισοδυναμεί με την διαμόρφωση όρων επικράτησης για τον Ολυμπιακό.

Τα υπόλοιπα "θα τα βρει η υπηρεσία" όπως συνηθίζεται να λέγεται σε ανάλογες περιπτώσεις.