Προτάσεις αναδιάρθρωσης (1)

Περί της πρότασης της Superleague σχετικώς με την αναγκαία και επιβεβλημένη αναδιάρθρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, όπως αυτή διαβιβάστηκε στις ΠΑΕ. και δημοσιοποιήθηκε, ο λόγος:
Γενική εκτίμηση: Πρόκειται σαφώς για μια αστεία, αναποτελεσματική και εξισορροπιστική απόπειρα να ψελλίσει το μόρφωμα της Λίγκας., σε συνθήκες πίεσης από την ταχύτατη διολίσθηση προς την πλήρη ανυποληψία,"έστω δυο λόγια", ώστε και στις ανάγκες της εποχής να ανταποκριθεί και το κόστος των ερευνών των "μεγάλων οίκων του εξωτερικού" να δικαιολογήσει.
Η συρραφή με απίστευτη προχειρότητα παλαιότατων, παλαιότερων και σημερινών "προτάσεων" αναδιάρθρωσης, όπως αυτές κατατίθενται, σε διάφορα δημοσιεύματα κατά περιόδους είναι σε τέτοιοι βαθμό τραγική. ώστε να ακυρώνει την ίδια την ουσία της προτεινόμενης αναδιάρθρωσης που δεν είναι άλλη από την ανάδειξη του πρωταθλητή μέσω της διαδικασίας των play off.
Ιδέες, προτάσεις, αριθμητικές αναδιαρθρώσεις και συνθέσεις αυθαίρετες και "επιπέδου εφημερίδας" παλαιότερων εποχών τοποθετήθηκαν σε μια κόλα χαρτί και παρουσιάστηκαν ως πρόταση ενός συνεταιρισμού, που υποτίθεται διαχειρίζεται την κορυφαία εκδοχή του ελληνικού ποδοσφαίρου που είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Πρόβλεψη: Ακόμη και αν υιοθετηθεί η πρόταση, είτε στην ολότητά της, είτε εν μέρει είναι εξαιρετικά θνησιγενής και πολύ σύντομα θα αποτελέσει και αυτή παρελθόν από την ώρα που δεν επιχειρεί καν να απαντήσει στο βασικό ερώτημα: Ποιες ΠΑΕ με ποιο επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας, ποιο χαρακτήρα και στόχευση, ποιον έλεγχο και από ποιον φορέα θα πάρουν μέρος σε αυτό το πρωτάθλημα; Σε ποιο οικονομικό προϊόν, απόρροια ποιου συνολικά παραγόμενου θεάματος, προσβλέπουν, ποια (θα) είναι η σχέση τους με τον φίλαθλο - θεατή, ποια η προσδοκώμενη αναλογία μεταξύ τηλεοπτικών και όλων των υπόλοιπων εσόδων κλπ.
Τα σοβαρά πρωταθλήματα της Ευρώπης βρέθηκαν στο ζηλευτό για μας επίπεδο όχι γιατί αύξησαν ή μείωσαν τις ομάδες, επέβαλαν ή όχι τα play off, αποφάσισαν ή όχι ανακατανομή των τηλεοπτικών εσόδων, αλλά επειδή εργάστηκαν σκληρά για να πετύχουν την καλύτερη δυνατή σύνθεση της επιχείρησης και του προϊόντος που πουλάει με τον φίλαθλο - θεατή - πελάτη.
Όταν και η μικρή κι ανήμπορη Superleague κατανοήσει τις γενικής εφαρμογής αυτές αλήθειες, τότε ευχαρίστως να καταθέσει προτάσεις αναδιάρθρωσης (αν απαιτείται) και να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη των ΠΑΕ.

Η τελευταία της απόπειρα είναι, εμφανώς, μια πρόταση αναδιανομής της φτώχειας και τίποτε περισσότερο.