Οι τελειωμένοι και η ομαλότητα

Πριν από δυο εβδομάδες, μετά από σχετική εισήγηση και απόφαση-έκτρωμα της ΠΔΕ, οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης αποφάσισαν την επανένταξη διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών στους πίνακες, οι οποίοι δεν είχαν αξιολογηθεί το καλοκαίρι. Με αυτή την κίνησή τους, που δεν είναι συμβατή με ένα ανεξάρτητο όργανο όπως η ΚΕΔ, επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά το… μπάχαλο της διαιτησίας, παρότι οι ίδιοι έβαλαν τον… μανδύα της δήθεν αποκατάστασης της αδικίας, λες και υπάρχει κανονισμός που απαγορεύει τις αξιολογήσεις ή υπήρχε περίπτωση να γίνουν αξιολογήσεις και να μην υπάρχουν παράπονα.
Οι συγκεκριμένοι διαιτητές, βοηθοί και παρατηρητές καλώς βγήκαν από τους πίνακες και για αυτό αρκεί να αναφέρουμε την παράγραφο 3 του άρθρου 34 του κανονισμού διαιτησίας με τον τίτλο «Διαδικασία Αξιολόγησης Πίνακες»: «Η Κ.Ε.Δ., μέσα στις καθορισμένες προθεσμίες, επιλέγει, με βάση το σύνολο όλων των στοιχείων, τους διαιτητές και τους βοηθούς διαιτητές για κάθε κατηγορία Εθνικού πρωταθλήματος τηρουμένων των όσων προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό».
Όμως, αν κάποιος ψάξει δεν θα βρει σχετικό άρθρο, ή αν προτιμάτε πρόβλεψη περί επανένταξης των τελειωμένων του καλοκαιριού. Το μόνο που υπάρχει είναι η παράγραφος 7 του ίδιου άρθρου, η οποία δεν έχει σχέση με αυτό που έκαναν, καθώς αναφέρει τα εξής: «Επιτρέπεται η αναμόρφωση των πινάκων της Κ.Ε.Δ. ύστερα από δοκιμασίες αγωνιστικών τεστ κατά την διάρκεια της περιόδου». Περιττό να αναφέρουμε ότι με την επιστροφή των τελειωμένων του καλοκαιριού υλοποιήθηκε η δέσμευση της παράταξης που διεκδικούσε την ΕΠΟ και στήριζαν οι ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΠΑΟ, η οποία διαβεβαίωνε ότι θα αποκατασταθούν οι… αδικίες.
Η ουσία είναι ότι αφενός βρήκαν τη δήθεν φόρμουλα, αφετέρου έλαβαν μια σειρά απαράδεκτων αποφάσεων. Ομως εκείνο που δεν σκέφτηκαν είναι πως θα εξασφαλίσουν την ομαλότητα. Ποιος μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο προσφυγής ομάδας, όχι απαραίτητα από την Superleague, αν αυτή θεωρήσει ότι υποβιβάζεται ή δεν ανεβαίνει κατηγορία λόγω «σφαγιαστικών» διαιτησιών; Θα έχει ή όχι σύμμαχο τους κανονισμούς; Τι θα κάνουν θα τη διαγράψουν από τα μητρώα επειδή θα επικαλεστεί ποδοσφαιρικούς κανονισμούς που ισχύουν παγκοσμίως;

Κοινός νους χρειάζεται, αφού ως γνωστόν το ποδόσφαιρο (όπως και όλα τα αθλήματα) στηρίζεται στους κανονισμούς. Χωρίς αυτούς θα ήταν άθλημα αλάνας (π.χ. στα τρία κόρνερ, πέναλτι).