Ερχονται μεγάλα ζόρια για τον Κοντονή από FIFA - Η… ατζέντα της Δευτέρας σύμφωνα με κοινή επιστολή της με την UEFA – Προηγείται η αναβολή του πρωταθλήματος, όμως θα αλλάξουν και νόμοι

***Είναι αδύνατον FIFA και UEFA να ασχολούνται συνέχεια με τον Κοντονή
*** Ο Κουτσοκούμνης δεν έχει αρμοδιότητα να πάρει αποφάσεις

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Μπαίνουν τέλος στα… τερτίπια του Κοντονή. Καθοριστική μέρα είναι η Δευτέρα, όταν πενταμελές κλιμάκιο της FIFA και της UEFA, αποτελούμενο από τέσσερις νομικούς και με επικεφαλής τον Κωστάκη Κουτσοκούμνη, αναμένεται στην Ελλάδα για να συζητήσει με τον υφυπουργό τα «φλέγοντα» θέματα του ποδοσφαίρου.
Τα θέματα έχουν καθοριστεί με κοινή επιστολή των υπερκείμενων ποδοσφαιρικών αρχών από τις 27 Ιουλίου, όμως στην πορεία προέκυψε και αυτό της αναβολής του πρωταθλήματος. Αυτή είναι η εξήγηση που δεν υπήρξε αντίδραση από τη FIFA και την UEFA, σχετικά με την αναβολή του πρωταθλήματος, καθώς δεν είναι δυνατόν να ασχολούνται συνεχώς με το «ελληνικό πρόβλημα», δηλαδή τη σωρεία παρεμβάσεων του Κοντονή στο αυτοδιοίκητο.
Πριν προχωρήσουμε θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται υπό επιτήρηση. Υπάρχει και απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA για Grexit, μετά την παράνομη απόφαση του Κοντονή να καταργήσει το Κύπελλο, ενώ το ίδιο ισχύει και για το πρωτάθλημα. Πάρθηκε στις 18 Μαρτίου 2016.
 «Η FIFA και η UEFA θεωρούν ότι η αναστολή της διεξαγωγής τέτοιων διοργανώσεων θα μπορούσε μόνο να ληφθεί μετά την δέουσα διαβούλευση με τα αρμόδια όργανα της ΕΠΟ και σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, ήτοι ως έσχατο μέτρο (“ultima ratio”)», αναφέρουν χαρακτηριστικά για το… δικαίωμα του υφυπουργού να… καταργεί διοργανώσεις.
Παράλληλα οι υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές όχι μόνο τοποθετούνται για τη σύνθεση των δικαστικών οργάνων αλλά ζητούν να αλλάξει και η διάταξη, ώστε να μην στελεχώνονται μόνο από τακτικούς δικαστές αλλά και από δικηγόρους.  «Πρόσωπα που διαθέτουν κάποιο βαθμό πείρας σε ποδοσφαιρικά θέματα θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των τακτικών δικαστών που υποβάλλεται στην ΕΠΟ για ορισμό (ή επανορισμό), αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κοινή επιστολή τους.
FIFA και UEFA επικεντρώνονται στους δυο νόμους (4326/2015, 4373/2016) που ψηφίστηκαν επί Κοντονή και παρεμβαίνουν στο αυτοδιοίκητο. Ετσι με τον ανάλογο σχεδιασμό του ζητούν να αλλάξει διάταξη σχετικά  με την «Κινητικότητα υπαλλήλων Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού», να μην μπορούν να… μεταγραφούν στην ΕΠΟ αλλά και με την πιστοποίηση των προπονητών, καθώς θα πρέπει να… επιστρέψει η συγκεκριμένη αρμοδιότητα στην ομοσπονδία, επειδή πρέπει να γίνεται με τα κριτήρια της UEFA.
Αν υπάρχει ειλικρινής διάλογος Κοντονή-FIFA και UEFA; Ζητούν από τον υφυπουργό να ενημερωθούν «σε περίπτωση που υπάρξει οποιοδήποτε σχέδιο τροποποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας που διέπει το ποδόσφαιρο και τα άλλα αθλήματα στην Ελλάδα, έχουμε την πεποίθηση ότι θα συμβουλευτείτε όλους τους οικείους ενδιαφερόμενους (συμπεριλαμβανομένων των διεθνών αθλητικών οργάνων όπως η FIFA, UEFA, FIBA και, εφόσον απαιτείται, η ΔΟΕ) έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη τα αντίστοιχα συμφέροντά τους». Όμως, ο Κοντονής δεν… έπραξε τα δέοντα με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που… ξεσκίζει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, καθώς παρεμβαίνει όχι μόνο στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών της ΕΠΟ αλλά και στη διαιτησία!!!