Δικονομική βόμβα στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο - Σοβαρό ενδεχόμενο ακυρότητας της προδικασίας

ΠΗΓΗ: www.lykavitos.gr

Έντονες αντιδράσεις και σοβαρά ζητήματα δικονομικής φύσης έχει προκαλέσει η πρόσφατη αποκάλυψη για τη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, που έλαβε χώρα μετά την ολοκλήρωση των απολογιών των κατηγορουμένων, ενώπιον του ειδικού ανακριτή κ. Ανδρεάδη, τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έμεινε κρυφή για οκτώ ολόκληρους μήνες, καθώς μετά τις απολογίες των κατηγορουμένων και κατά τη γνωστοποίηση του πέρατος της ανακριτικής διαδικασίας δεν παραδόθηκε αντίγραφο αυτής σε κανέναν εκ των συνηγόρων των κατηγορουμένων, όπως παραπονούνται οι συνήγοροι.
Είναι απορίας άξιον πώς η δήλωση αυτή δεν ανακοινώθηκε ούτε από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αλλά ούτε κυρίως από τον πρόεδρο αυτής και ιδιοκτήτη Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που κάλυπταν με συνεχείς δημοσιεύσεις, εκπομπές και αποκαλύψεις εγγράφων ολόκληρη την εξέλιξη της υπόθεσης, Ι. Αλαφούζο.
Στις πρόσφατες δηλώσεις του, πριν από την αποκάλυψη, έκανε λόγο για υποβιβασμό του Ολυμπιακού κι εξέφρασε την άποψη «ότι σε λιγότερο από μήνα θα υπάρξει πρόταση παραπεμπτική».
Σε μία υπόθεση που ολόκληρη η δικογραφία είδε το φως της δημοσιότητας από τα Μέσα του κ. Αλαφούζου, προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι μόνο η δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έμεινε κρυφή.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, από το συγκεκριμένο γεγονός προκαλείται απόλυτη ακυρότητα, που λαμβάνεται υπόψη κι αυταπαγγέλτως καθώς ο κατηγορούμενος δικαιούται να έχει πλήρη πρόσβαση στη δικογραφία και πλήρη γνώση των εγγράφων αυτής, θεμελιώδες δικαίωμα που προστατεύεται από την ΕΣΔΑ στο πλαίσιο της δίκαιης δίκης κι εν προκειμένω παραβιάζεται.
Η παράσταση πολιτικής αγωγής της ΠΑΕ Παναθηναϊκός δηλώθηκε μετά τις απολογίες των κατηγορουμένων και πριν από το πέρας της ανακρίσεως. Το έγγραφο της δήλωσης ουδέποτε γνωστοποιήθηκε στουν συνηγόρους, αφού μετά τις απολογίες μόνον ο δικαστικός λειτουργός θα μπορούσε να τους επισημάνει την κατάθεση της δήλωσης για να λάβουν αντίγραφο και να ασκήσουν τα δικαιώματά τους οι κατηγορούμενοι και να αντικρούσουν αυτή.
Η συγκεκριμένη παράλειψη έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση των συνηγόρων των κατηγορουμένων που με αιτήσεις τους ζητούν την κήρυξη της ακυρότητας του πέρατος της ανακρίσεως.Αναμένεται να δούμε τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, καθώς τίθενται κρίσιμα ζητήματα δικονομικής ακυρότητας.