Grexit σημαίνει «τσουνάμι» κατά του ποδοσφαίρου

***Διαβάστε ποιες θα είναι οι 17 συνέπειες αν FIFA και UEFA αποκλείσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο

Άκαρπη ήταν η συνάντηση του Κοντονή με το κλιμάκιο των FIFA, UEFA, ΕΠΟ. Οι υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές, έχοντας ήδη προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις, ήρθαν στην Αθήνα για να πείσουν τον υφυπουργό να πάρει πίσω την απόφαση-έκτρωμα για την κατάργηση του θεσμού του Κυπέλλου. «Η συνάντηση δεν πήγε καλά», παραδέχθηκε ο Κύπριος επικεφαλής του κλιμακίου και όπως διέρρευσε ο υφυπουργός έχει μια εβδομάδα περιθώριο για να αλλάξει στάση.
Grexit σημαίνει «τσουνάμι» κατά του ποδοσφαίρου. Οι επιπτώσεις θα είναι οι εξής:
1)Η ΕΠΟ δεν θα έχει δικαίωμα αλληλογραφίας, ούτε με τη FIFA, ούτε με την UEFA, ούτε με καμία άλλη ομοσπονδία.
2)Οι Ελληνικές ομάδες και οι σύλλογοι δεν θα έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στο εξωτερικό. Δεν θα μπορούν να δώσουν ούτε φιλικό αγώνα!
3)Οι ξένοι παίκτες που αγωνίζονται στις ελληνικές ομάδες θα ζητήσουν να μείνουν ελεύθεροι για σπουδαίο λόγο και θα το καταφέρουν. Σημειώνουμε ότι κάθε παίκτης είναι περιουσιακό στοιχείο της ομάδας. Επίσης, δεν θα μπορεί να έρθει στην Ελλάδα κανείς παίκτης από το εξωτερικό.
4)Κανένας  Ελληνας αξιωματούχος του ποδοσφαίρου δεν θα μπορεί να μετέχει σε οποιαδήποτε εκδήλωση της FIFA και της UEFA, ούτε σε επιτροπές τους.
5)Σταματά κάθε παραγωγική δραστηριότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου ( σχολές προπονητών, διαιτητές, παρατηρητές, γυμνασίαρχοι, διπλώματα κ.λ.π. ), καθώς δεν θα αναγνωρίζεται εκτός συνόρων, ούτε θα έχει την παραμικρή ισχύ.
6)Δεν θα γίνονται πληρωμές από την FIFA και την UEFA προς την ΕΠΟ ( για τις Εθνικές ομάδες και προγράμματα αλληλεγγύης και ανάπτυξης ) αλλά και προς τις ομάδες, αναφορικά με τα έσοδά τους από το Champions League και το Europa League.
7)Το ποδόσφαιρο δεν θα είναι ικανό να προσελκύσει επενδυτές ενώ θα φύγουν και αυτοί που είναι.
 8) Ο ΟΗΕ έχει 193 κράτη – μέλη. Η FIFA έχει 209 Εθνικές Ομοσπονδίες – μέλη μια μόνο οι Τουρκοκύπριοι και κάποιες μικρές αφρικανικές χώρες είναι εκτός. Καταλαβαίνετε το πλήγμα και για την Ελλάδα σαν χώρα.
9) Μέχρι και ο ΟΠΑΠ, αλλά και οι υπόλοιπες 24 στοιχηματικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα κινδυνεύουν να έχουν τεράστιες απώλειες. Τα πράγματα είναι απλά. Η ΕΠΟ είναι μέλος της FIFA και της UEFA. Αν αποβληθεί από τους κόλπους των διεθνών ομοσπονδιών, είναι σα να μην υπάρχει στο χάρτη. Και αυτό δεν αφορά μόνο τον αγωνιστικό αποκλεισμό των ομάδων μας.
Εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας τι απώλειες εσόδων θα έχει ο ΟΠΑΠ και οι υπόλοιπες 24 εταιρείες, αν στα κουπόνια τους υπάρχουν μόνο ελληνικοί αγώνες και κανένας από το εξωτερικό.  Μόνο ο ΟΠΑΠ πληρώνει φόρους 600 εκ το χρόνο στο κράτος (από όλα τα παιχνίδια του), ενώ κοντά στα 50 εκ φτάνουν οι φόροι των άλλων εταιρειών. Αν πληγεί το στοίχημα, τα έσοδα και κατά συνέπεια οι φόροι θα μειωθούν δραματικά.
10) Οι ΠΑΕ πληρώνουν φορολογία ύψους 40 % για τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών.
11) Θα βάλει λουκέτο η ΕΠΟ και το κράτος θα χάσει από ΦΠΑ και φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Αναφερόμαστε σε ένα οργανισμό που έχει προϋπολογισμό πάνω από 30 εκατ. ευρώ .
12) Ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός θα πτωχεύσουν αφού θα χάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία χωρίς αντάλαγμα (Μπεργκ). Οι μικρές ομάδες θα διαλυθούν αφού δεν θα μπορούν να αντέξουν.
13) Σε περίπτωση αποκλεισμού δεν ισχύουν τα τηλεοπτικά συμβόλαια, χορηγίες, διαφημίσεις. Σε αυτά επιβάλλεται ΦΠΑ ύψους 23 % και φανταστείτε τι θα γίνει αν τα προαναφερόμενα έσοδα μειωθούν κατά 70-80 %.
14) Θα χαθούν δημόσια έσοδα από την πτώση του τζίρου στα δύο συνδρομητικά αθλητικά κανάλια.
15) Θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας (ακόμη και στα ΜΜΕ). Φυσικά (εφημερίδες και ραδιόφωνα) που φυτοζωούν θα κλείσουν.
16) Θα μειωθούν τα κρατικά έσοδα από τα εισιτήρια που θα είναι πολύ φθηνά και ο τζίρος στα μαγαζιά έξω από τα γήπεδα των μεγάλων ομάδων.

17) Στο ύψος των δυο δις ευρώ υπολογίζεται η απώλεια των δημοσίων εσόδων.