Το...μνημόνιο (ΚΑΠ και Πειθαρχικός Κώδικας) κατά της βίας

***Πριν από τη σέντρα της Σούπερ Λίγκας, η ΕΠΟ αναμένεται να βγάλει και ανακοίνωση ώστε να συνειδητοποιήσουν όλοι την αυστηρότητα των κανονισμών



Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η βία στο ποδόσφαιρο θα φτάσει τέλος μόνο με σκληρές ποινές, υπό την προϋπόθεση να εφαρμόζονται οι κανονισμοί. Οσον αφορά στο πρωτάθλημα της σεζόν 2015-16 δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι… καμπάνες που προβλέπονται είναι ηχηρότερες από ποτέ, δεδομένης της εναρμόνισης του πειθαρχικού δικαίου με αυτό της ΟΥΕΦΑ. Τόσο ο ΚΑΠ, όσο και ο Πειθαρχικός Κώδικας περιλαμβάνουν αυστηρότατες ποινές που ισχύουν όχι μόνο στις διοργανώσεις της (Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ, Προκριματικά Euro) αλλά και σε όλα τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.
Επειδή πολλές ομάδες δεν έχουν αντιληφθεί το μεγάλο μέγεθος και την αυστηρότητα των ποινών, η ομοσπονδία αναμένεται να εκδώσει και σχετική ανακοίνωση πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος, προειδοποιώντας τους πάντες τι τους περιμένει εφόσον βρεθούν στη… δαγκάνα της αθλητικής δικαιοσύνης.
Για να πάρουν άπαντες μια… γεύση, χαρακτηριστική απόδειξη αποτελεί το άρθρο 15 του Πειθαρχικού Κώδικα, παράγραφος 4. Με τη συγκεκριμένη διάταξη είναι ξεκάθαρο πως: α) «Η είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου μία ώρα πριν και μέχρι την έναρξη του αγώνα επιφέρει την μη έναρξη αυτού», β) «Η είσοδος οπαδών κατά τη διάρκεια του αγώνα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την οριστική διακοπή του αγώνα χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση». Παράλληλα πέρα από τα πρόστιμα και την τιμωρία της έδρας «ο αγώνας που δεν άρχισε ή διακόπηκε κατακυρώνεται υπέρ της ανυπαίτιας ομάδας και από την υπαίτια ομάδα αφαιρούνται τρεις (3) βαθμοί από τον βαθμολογικό πίνακα». Εννοείται ότι τιμωρία της έδρας αλλά και πρόστιμο που μπορεί να φτάσει μέχρι τις 100.000 ευρώ, με διπλασιασμό ποινών σε περίπτωση υποτροπής, προβλέπεται και σε περίπτωση επεισοδίων μετά την λήξη αγώνα.
Στο πρωτάθλημα της σεζόν 2015-16 ουδείς ρέφερι θα έχει δικαιολογία αν δεν προχωρά σε οριστική διακοπή αγώνα, όπως φυσικά γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, και σε περίπτωση που από την κερκίδα ρίχνουν φωτοβολίδες, εξαιτίας των οποίων κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των παικτών. Ουσιαστικά πρόκειται για ενσωμάτωση της οδηγίας της ΚΕΔ, η οποία εστάλη στη ρέφερι μετά τα όσα έγιναν στον αγώνα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2-1. 
Άλλη μια απόδειξη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ανοχή για κανέναν αποτελεί το άρθρο 12, παράγραφος 3 του ΚΑΠ (Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου) ώστε οι ρέφερι να δίνουν την ...κατάλληλη απάντηση, και φυσικά να μην επηρεάζονται από τα «ντου» των παραγόντων στα αποδυτήρια, δηλαδή από περιπτώσεις άσκησης ψυχολογικής βίας. 
Και σε αυτή την περίπτωση οι διαιτητές έχουν δικαίωμα να διακόπτουν το ματς σε βάρος της υπαίτιας ομάδας,  η οποία φυσικά θα μηδενίζεται. «3 β) Η κατά την ανωτέρω παράγραφο 3 α, μετά την έναρξη του αγώνα ή και πριν από αυτή, εμφανισθείσα αδυναμία του διαιτητή ή βοηθού διαιτητή να συνεχίσει τον αγώνα, λόγω τραυματισμού του ή άσκησης σε βάρος του σωματικής ή ψυχολογικής βίας με υπαιτιότητα αξιωματούχων της μιας ή και των δύο ομάδων, αποτελεί λόγο διακοπής ή μη έναρξης του αγώνα. Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζονται αναλόγως οι κυρώσεις που ορίζει το άρθρο 21 παρ. 3 α του Κ.Α.Π.»
Στην… αλυσίδα του μνημονίου κατά της βίας προσθέστε και τη σύσταση της Επιτροπής Δεοντολογίας. Πρόκειται για δικαστική επιτροπή, η οποία θα επιλαμβάνεται των ανακοινώσεων ομάδων ή των δηλώσεων παραγόντων. Με βάση τον Πειθαρχκικό Κώδικα (άρθρο 25, παράγραφος 4) προβλέπεται ποινή αφαίρεσης βαθμών (-2) στην τρίτη υποτροπή.