ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αποτελεί... απόλαυση κάποιος να είναι διεθνής – Στον πίνακα υπάρχουν ρέφερι που δεν έχουν …ελπίδα στην Ευρώπη, όμως έχουν πάρει το σήμα στο σπίτι τους ενώ στην Σούπερ Λίγκα τα περισσότερα ντέρμπι δεν σφυρίζουν διεθνείς!!!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις, αναφέρει το πολύ γνωστό σε όλους μας κινέζικο ρητό. Αν το… προσαρμόσουμε στην περίπτωση των διεθνών διαιτητών και δούμε τον πίνακα της ΕΠΟ, εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι κάπου υπάρχει πρόβλημα. Η ομοσπονδία, πιθανόν και για λόγους δικής της πολιτικής, δεν τολμά να κάνει αλλαγές, προκειμένου η ελληνική διαιτησία να αποκτήσει άλλον αέρα στην Ευρώπη, ή αν προτιμάτε να δυναμώσει την εικόνα της στο εξωτερικό.
Αυτό γίνεται με την… εξαγωγή καλών διαιτητών, με ρέφερι που μπορούν να εξελιχθούν. Ποτέ η ΟΥΕΦΑ δεν θα πει «βγάλε τον τάδε ή τον δείνα διαιτητή», απλά η Επιτροπή Διαιτησίας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας στέλνει… μηνύματα μέσω των ορισμών της.
Η προαγωγή του Τάσου Σιδηρόπουλου στην ελίτ κατηγορία της ΟΥΕΦΑ, η οποία είναι η κορυφαία, δημιουργεί την… ασφάλεια, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές. Η ΕΠΟ, αν προτιμάτε η Ελλάδα, έχει έναν διαιτητή στην κορυφαία κατηγορία, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνισμού στους υπόλοιπους.

Αν κοιτάξουμε τους υπόλοιπους διεθνείς, μόνο ο Μιχάλης Κουκουλάκης (Ηρακλείου) φαίνεται ότι… στέκεται στην Ευρώπη. Ο Κρητικός ρέφερι, ο οποίος είναι με διαφορά ο παλαιότερος όλων των εν ενεργεία διεθνών, δεδομένου ότι εκτός συνόρων σφυρίζει από το 2008, βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία της ΟΥΕΦΑ, είχε την ευκαιρία να πάει στην ελίτ, όμως τον… σημάδεψε το ματς Ουντινέζε-Σέλτικ 1-1 που έγινε στις 15/12/2011, όταν έδωσε κάρτα σε λάθος παίκτη. Αυτά είναι τα κακά νέα. Τα καλά είναι ότι η ΟΥΕΦΑ τον εμπιστεύεται στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και κάθε χρόνο παίρνει τρία παιχνίδια.  
Σε σειρά παλαιότητας ακολουθούν ο Ηλίας Σπάθας (Πειραιά) και Σταύρος Τριτσώνης (Αθηνών). Και οι δυο έγιναν διεθνείς το 2010. Ο Τριτσώνης είναι 38 ετών και πριν έναν χρόνο ανέβηκε στη δεύτερη κατηγορία. Οι ορισμοί που παίρνει το τρέχον διάστημα στις προκριματικές φάσεις του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ μπορεί να του δίνουν μια τελευταία ευκαιρία για την πρώτη κατηγορία στις κρίσεις του Δεκεμβρίου.
Σε 4,5 χρόνια και ο Ηλίας Σπάθας ανέβηκε μόνο μια κατηγορία και «συγκατοικεί» με τον Τριτσώνη στη δεύτερη κατηγορία. Βέβαια ο Πειραιώτης βρίσκεται εκεί έναν χρόνο παραπάνω. Φαίνεται ότι… κόλλησε, όμως το αβαντάζ του είναι η ηλικία του, καθώς είναι 35. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Σπάθας είναι παλαιότερος διεθνείς σε σχέση με τον Σιδηρόπουλο, ο οποίος «έραψε» το σήμα της ΦΙΦΑ το 2011.
Ο Θανάσης Γιάχος (Χίου) έγινε διεθνής το 2012, όμως δεν ξεκόλλησε από την τρίτη κατηγορία που είναι η τελευταία κατηγορία της ΟΥΕΦΑ. Φανταζόμαστε πως ουδείς θα διαφωνήσει στο συμπέρασμα πως ό,τι είχε να δώσει το έδωσε στην Ευρώπη. Χώρια που είναι 39 χρονών και δεν μπορεί να ανέβει κατηγορία.
Η ΟΥΕΦΑ είδε ό,τι ήθελε από τον Ανδρέα Παππά. Ο Αθηναίος είναι 37 ετών και έγινε διεθνής το 2013. Το γεγονός ότι για 2,5 χρόνια παραμένει στην τρίτη κατηγορία, δείχνει ότι οι εκθέσεις των παρατηρητών του θα πρέπει να περιέχουν πολλές επισημάνσεις. Κατ’ αρχήν δεν έχει πάρει ακόμη παιχνίδι Εθνικών ομάδων, έστω και της Ανδόρας ή του Σαν Μαρίνο, ενώ δεν θα θέλει να θυμάται το περσινό φιλικό Σολοβενία-Κολομβία 0-1 που παρότι φιλικό ο Κάτανετς είχε γίνει «μπαρούτι» με τα σφυρίγματά του.

Ο 32χρονος Καλογερόπουλος έγινε φέτος διεθνής και δεν μπορεί να κριθεί…