Ιδού οι άμεσες επιπτώσεις από ενδεχόμενο ποδοσφαιρικό Grexit

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ θα ζητήσουν αλλαγές στο νομοσχέδιο Κοντονή. Θα τις δώσουν εγγράφως και θα περιμένουν. Όσο για τα μέτρα που θα λάβουν, τα σενάρια είναι δυο. Το πρώτο να αιωρείται η Δαμόκλειος σπάθη του αποκλεισμού, να πρόκειται για τελεσίγραφο, και το δεύτερο ο αποκλεισμός όλων των συλλόγων να είναι άμεσος και να αρθεί όταν ο υφυπουργός πάρει πίσω τις διατάξεις που περνούν τις κόκκινες γραμμές της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ. Οι απαιτήσεις θα είναι συγκεκριμένες, δηλαδή 1η, 2η, 3η κτλ. Πάντως, σε κάθε περίπτωση το διεθνές ρεζιλίκι δεν θα αποφευχθεί, επειδή τέτοιες ειδήσεις κάνουν τον γύρο του κόσμου με ταχύτητα αστραπής.
Τυχόν αποκλεισμός θα έχει άμεσες επιπτώσεις. Αν υπήρχαν διοργανώσεις ή κληρώσεις οι ελληνικές ομάδες και η εθνική δεν θα έπαιρναν μέρος. Παρόλα αυτά το… χτύπημα θα έχει να κάνει με τις μεταγραφές. Οι σύλλογοι δεν μπορούν ούτε να αγοράσουν, ούτε να πουλήσουν ξένους παίκτες. Τα μέλη των επιτροπών της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ δεν θα λαμβάνουν μέρος στις συνεδριάσεις. Επίσης, οι Ελληνες διεθνείς διαιτητές δεν θα σφυρίζουν παιχνίδια στην Ευρώπη. Η Εθνική ανδρών δεν θα πάει στα Νησιά Φερόε τον Ιούνιο για το εκτός έδρας ματς της προκριματικής φάσης του Euro της Γαλλίας, η Εθνική Παίδων έχει σημειώσει μια τεράστια επιτυχία με την πρόκρισή της στην τελική φάση του Euro της Βουλγαρίας. Θα γίνει το διάστημα 6-22 Μαϊου, όμως η κλήρωση γίνεται στις 2 Απριλίου.
Αυτές είναι οι άμεσες επιπτώσεις. Αν ο Κοντονής δεν κάνει αλλαγές η πίεση ενόψει του Crexit θα είναι μεγάλες. Δεν θα είναι και μικρό πράγμα οι σύλλογοι να μείνουν πίσω από πλευράς μεταγραφικού σχεδιασμού.
Ο νυν υφυπουργός Αθλητισμού δεν είναι ο μοναδικός που κατέθεσε νομοσχέδιο που παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ. Το ίδιο είχαν κάνει στο παρελθόν και οι Λιάνης, Φλωρίδης, Ορφανός, Γερουλάνος. Η κατάληξη ήταν γνωστή. Αποσύρθηκαν οι «επίμαχες» διατάξεις.

Όμως, επειδή στην Ελλάδα αυτό γίνεται κάθε φορά που κατατίθεται νομοσχέδιο ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ θέλουν να λύσουν άπαξ και δια παντός το πρόβλημα.