Αλλάζουν ριζικά οι διαδικασίες αξιολόγησης και ένταξης των ρέφερι στους πίνακες

Οι διαιτητές και οι βοηθοί πρέπει να γνωρίζουν ότι από το καλοκαίρι, αν εφαρμοστεί το σχέδιο Βασάρα που διέρρευσε, θα αλλάξουν τα πάντα αναφορικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης και ένταξής τους στους πίνακες. Δηλαδή θα πρέπει να ξεχάσουν ό,τι ξέρουν αλλά και να «τρέχουν» στη διάρκεια της σεζόν.
Μέχρι τώρα όλα ξεκινούσαν από τις γραπτές εξετάσεις και τα τεστ με βίντεο ενώ ταυτόχρονα γίνονταν τριήμερο σεμινάριο. Ακολουθούσε η στελέχωση των πινάκων και το τελευταίο στάδιο αφορούσε τις αγωνιστικές δοκιμασίες, μαζί με ένα μικρό σεμινάριο, λίγες μέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος της μεγάλης κατηγορίας.
Όλα αυτά θα γίνονται, όμως ο Βασάρας θα προτείνει να αλλάξει η σειρά. Η αρχή, πάντα υπό την προϋπόθεση να εγκριθεί το σχέδιο, θα γίνει με τις γραπτές εξετάσεις και τα τεστ με βίντεο. Ταυτόχρονα θα διεξάγονται και οι αγωνιστικές δοκιμασίες. Οσοι δεν περάσουν το yo yo και τα 40αρια θα έχουν δικαίωμα να ξανατρέξουν μέσα σε ένα μήνα, πλην όσων δεν υπολογίζονται, οι οποίοι θα ειδοποιηθούν αμέσως μόλις κοπούν.
Αν ο λόγος που αποτύχει κάποιος δεν έχει σχέση με τραυματισμό, εννοείται ότι δύσκολα θα επιλεγεί για τη νέα σεζόν.  Αν η ΚΕΔ καταλάβει ότι κάποιος διαιτητής προσπαθεί με δικαιολογίες που δεν ευσταθούν να καθυστερήσει τα αγωνιστικά τεστ, τότε αυτομάτως θα τίθεται εκτός πινάκων.
Μετά από όλα τα παραπάνω το προτελευταίο στάδιο θα είναι ο καταρτισμός των πινάκων, όπου θα παίξει ρόλο και το επίπεδο της φυσικής κατάστασης που θα παρουσιάσει ο κάθε διαιτητής. Το τελευταίο στάδιο θα είναι το σεμινάριο, προκειμένου οι ρέφερι να λάβουν οδηγίες για την έναρξη της σεζόν.
Η νέα φιλοσοφία θα είναι να μην γίνονται 1-2 πολυήμερα σεμινάρια αλλά σεμινάρια εξπρές, τουλάχιστον ανά δυο μήνες, στα οποία οι ρέφερι θα περνούν και από αγωνιστικές δοκιμασίες ή αν προτιμάτε από έλεγχο φυσικής κατάστασης. Μέχρι τώρα αυτό γινόταν μόνο δυο φορές, μια το καλοκαίρι και μια λίγο πριν ή λίγο μετά τα Χριστούγεννα.

Εννοείται πως όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τις χαμηλότερες κατηγορίες.