Η… φωτοβολίδα με το πόθεν έσχες των διαιτητών - Τι αναφέρει το άρθρο 6 του αθλητικού νομοσχεδίου

                            

Ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα αναφορικά με τη δήλωση πόθεν έσχες των διαιτητών. Όμως, από ό,τι φαίνεται για λόγους εντυπώσεων περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία ο εκάστοτε Υφυπουργός αθλητισμού να λαμβάνει γνώση. Παρότι οι ρέφερι υπέβαλαν και θα υποβάλλουν πόθεν έσχες στην ΕΕΑ, κάτι που αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση για να συμπεριληφθούν στους πίνακες σύμφωνα με το άρθρο 40, παράγραφος 2, με τον τίτλο «φύλλο ποιότητας διαιτητή» αναφέρονται τα εξής: «Τα πιστοποιητικά ποινικού μητρώου και τα αποδεικτικά υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες υποβάλλονται στην ΚΕΔ/ΕΠΟ το αργότερο δέκα μέρες μετά την ανακοίνωση της προεπιλογής των διαιτητών Εθνικών Πρωταθλημάτων από τον ίδιο τον διαιτητή».
Και αυτό γίνεται κάθε χρόνο, κάτι που ξεκαθαρίζει ο κανονισμός στο ίδιο άρθρο αλλά στην παράγραφο 4: «Το φύλλο ποιότητας του διαιτητή συντάσσεται και ενημερώνεται κάθε έτος με φροντίδα και ευθύνη της οικείας ένωσης για τα τοπικά πρωταθλήματα ή την ΚΕΔ κατά λόγο αρμοδιότητας».
Το φύλλο ποιότητας διαιτητή περιλαμβάνει κι άλλα στοιχεία. Ουσιαστικά είναι ο καθρέπτης του κάθε ρέφερι. Εκεί μεταξύ άλλων αναγράφονται το επάγγελμά του, το ύψος, το βάρος του, τα παιχνίδια που σφυρίζει κάθε χρόνο, η ποινή και η πειθαρχική του κατάσταση, μέχρι και οι βαθμολογία του στα παιχνίδια που σφύριξε.
Το σχετικό άρθρο του νέου νομοσχεδίου αναφέρει τα εξής:
Άρθρο 6ο
Ο αρμόδιος για τον Αθλητισμό Υπουργός ή ειδικώς εξουσιοδοτημένα απ΄ αυτόν πρόσωπα, δύναται να λαμβάνει γνώση των υποβαλλομένων στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού από διαιτητές, βοηθούς διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας επαγγελματικών πρωταθλημάτων δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του ν. 3213/2003, όπως κάθε φορά ισχύει, για τη διεξαγωγή σχετικών ελέγχων.