Διαιτησία: Το νομοσχέδιο δεν παρεμβαίνει μόνο στο αυτοδιοίκητο, είναι και εκτός πραγματικότητας

***ΟΣΟΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 87 ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΕΔ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ, ΕΙΤΕ ΘΗΤΕΥΣΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ!!!
***Η ΟΔΠΕ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΝΩ ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

Αντιγράφουμε την παράγραφο 2β του άρθρου 87 αθλητικού νομοσχεδίου Ανδριανού που αφορά στην σύσταση της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας: «Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ. ορίζεται από το Δ.Σ. της ομοσπονδίας του αθλήματος με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του και παύεται οποτεδήποτε, με πλειοψηφία των τριών πέμπτων (3/5) των μελών της, από τη Γενική Συνέλευση της αθλητικής ομοσπονδίας. Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., η Κ.Ε.Δ. συγκροτείται ως εξής: αν υπάρχει επαγγελματική ένωση, ένα μέλος ορίζεται από αυτήν, από τον κατάλογο των μη εν ενεργεία διεθνών διαιτητών που έχουν αποσυρθεί την τελευταία δεκαετία. Τον κατάλογο χορηγεί η ομοσπονδία διαιτητών του αθλήματος. Τα υπόλοιπα τρία (3) μέλη ορίζονται μετά από κλήρωση, από κατάλογο δώδεκα (12) μη εν ενεργεία διεθνών διαιτητών που έχουν αποσυρθεί την τελευταία δεκαετία, τον οποίο καταρτίζει το Δ.Σ. της ομοσπονδίας Διαιτητών».
Από τα παραπάνω, πλην του ότι αποτελεί ξεκάθαρη παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο, κρατήστε ότι τα τρία μέλη επιλέγονται από τον κατάλογο δώδεκα μη εν ενεργεία διεθνών διαιτητών. Οι δυο αποδείξεις ότι το νομοσχέδιο είναι εκτός και πραγματικότητας είναι οι εξής:
1)Η ΟΔΠΕ και η συντριπτική πλειοψηφία των συνδέσμων είναι διαλυμένοι και δεν έχουν ούτε τα αρχεία των τελευταίων χρόνων αφού πλέον οι εν ενεργεία διαιτητές δεν είναι μέλη τους.
2) Οι μη εν ενεργεία διεθνείς διαιτητές που σταμάτησαν την τελευταία δεκαετία είναι δώδεκα, βάζοντας μέσα και τον Κάκο, ο οποίος βάσει τους ισχύοντος κανονισμού της ΕΠΟ πρέπει να περάσουν δυο χρόνια για να επιλεγεί. Από τους υπόλοιπους δέκα οι πέντε είναι ή ήταν στην ΚΕΔ ενώ οι άλλοι έξι έχουν κωλύματα.
Στην τελευταία κατηγορία βρίσκονται όσοι δεν δίνουν εξετάσεις για να γίνουν παρατηρητές (Καλόπουλος, Μιχάλης Γερμανάκος), ο Σταυρίδης (Πιερίας), ο οποίος βγήκε εκτός πινάκων το 2009 συνέχισε σε Κύπρο, Αμερική και θέλει να επιστρέψει ως εν ενεργεία διαιτητής! Επίσης, κωλύματα έχουν ο Κασναφέρης που κρέμασε τη σφυρίχτρα του το 2008, όμως έχει χάσει την ιδιότητα του διαιτητή επειδή είναι παράγοντας της Ξάνθης, ενώ το ίδιο ισχύει και με τον Τσίκινη, ο οποίος έμεινε εκτός πινάκων το 2007. Προσθέστε και τον Παμπορίδη που έδωσε εξετάσεις αλλά δεν τον έβαλαν στον πίνακα επειδή δεν τον ήθελε η ΕΠΣ Κιλκίς.
Είτε βρίσκονται τώρα, είτε πέρασαν από την ΚΕΔ είναι οι εξής:
Οι Ζωγράφος και Μπριάκος σταμάτησαν τη διαιτησία το 2008 και το 2006, αντίστοιχα, και ο πρώτος είναι αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ, ενώ ο δεύτερος υπεύθυνος του τμήματος ανάπτυξης διαιτησίας.
Από την άλλη πλευρά ο Κύρος Βασάρας, ο οποίος κρέμασε τη σφυρίχτρα του το 2008, έγινε και διευθυντής ανάπτυξης διαιτησίας και μέλος της ΚΕΔ και τώρα είναι αρχιδιαιτητής στη Ρουμανία. Ο Δούρος σταμάτησε τη διαιτησία το 2004 και μέχρι το καλοκαίρι από το 2012 ήταν μέλος της ΚΕΔ. Για έναν χρόνο μέλος της ΚΕΔ ήταν και ο Γιάννης Τσαχειλίδης, ο οποίος σταμάτησε το 2006.
Με βάση τα παραπάνω όσο καλή διάθεση και αν έχει κάποιος να δεχθεί το νομοσχέδιο, δεν μπορεί συμβεί κάτι τέτοιο. Αφενός οι πρώην διαιτητές που θα έμπαιναν στην… κλήρωση είναι τέσσερις, αντί για δέκα που προβλέπει το νομοσχέδιο, αφετέρου οι δυο είναι ήδη σε κορυφαία πόστα στη διαιτησία και οι υπόλοιποι τρεις έχουν περάσει από αυτά.

Άσχετοι με τη διαιτησία ή όχι όσοι έφτιαξαν το νομοσχέδιο;