Τι αναφέρει η επιστολή της ΕΠΟ σε ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ ΠΟΥ ...ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΕΙΜΕΝΩΝ ΜΜΕ.



Κάθε άλλο παρά πανικοβλήθηκαν στην ΕΠΟ με το νομοσχέδιο του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού που καταργεί το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Οι διατάξεις του ήταν …αναμενόμενες και ούτε λίγο ούτε πολύ επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες των ανθρώπων της ομοσπονδίας.
Η επιστολή – καταγγελία, ή αν προτιμάτε ενημέρωση έχει ήδη αποσταλεί στην ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ. Πλέον άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για να πάρει θέση η Παγκόσμια Ομοσπονδία και από το Πάρκο Γουδί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν άμεσα εξελίξεις, δηλαδή και σήμερα. Αλλωστε, συγκεκριμένα στις 21 Φεβρουαρίου 2014, όταν ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί είχε επισκεφθεί τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είχε προειδοποιήσει ότι οι υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές (ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ) δεν δέχονται καμία νομοθετική παρέμβαση ενώ ο Γάλλος πρόεδρος στις 5 Οκτωβρίου είχε δηλώσει ότι «το αυτοδιοίκητο είναι αδιαπραγμάτευτο. Αυτό δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης για καμία Ομοσπονδία! Δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα ή τη Γαλλία. Ισχύει για όλες τις Ομοσπονδίες χωρίς καμία εξαίρεση. Οποιαδήποτε μορφή καταστρατήγησης των κανονισμών και των διατάξεων της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας σημαίνει αυτομάτως τιμωρία της Ομοσπονδίας. Αυτό -επαναλαμβάνω- είναι αδιαπραγμάτευτο».
Στην επιστολή της προς τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ η ΕΠΟ σημειώνει ότι το νομοσχέδιο Ανδρανού καταργεί το κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο, συγκεκριμένα το άρθρο 29, παράγραφος 12 του νόμου 3479/06, όπου αναφέρει το εξής: «Ειδικά για το άθλημα του ποδοσφαίρου όλα τα θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του αθλήματος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και των μελών της ρυθμίζονται αυτόνομα από την Ε.Π.Ο. και τα όργανά της σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, καθώς και αυτούς που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ακόμη και αν προβλέπονται διαφορετικές ρυθμίσεις στο ν. 2725/1999, όπως ισχύει, και στην εν γένει αθλητική νομοθεσία. Θέματα οικονομικού ελέγχου για τις επιχορηγήσεις που λαμβάνει η Ε.Π.Ο. από το κράτος, ελέγχου νομιμότητας, δημόσιας τάξης και ασφάλειας υπόκεινται στην αποκλειστική ρυθμιστική αρμοδιότητα του κράτους».
Παράλληλα η ΕΠΟ καταγγέλλει ότι το νομοσχέδιο Ανδριανού παραβιάζει το αυτοδιοίκητο σε πάνω από 20 άρθρα του, με διατάξεις που σχετίζονται: με την σύνθεση της γενικής συνέλευσης, με την κατάργηση των αθλητικών ενώσεων, με τον τρόπο διορισμού των μελών των δικαιοδοτικών οργάνων της ομοσπονδίας, με το τρόπο αδειοδότησης των ΠΑΕ, με την αναγνώριση των σωματείων, με τη διαχείριση των δικαιωμάτων που έχει η ΕΠΟ και, με τη χρονική διάρκεια της θητείας ενός μέλους και με τον κανονισμό των προπονητών.

Επίσης, η ΕΠΟ έστειλε και έγγραφο στις ενώσεις για το αθλητικό νομοσχέδιο.