Το ΕΠΟς των σκανδάλων…


-Εγιναν πολλές καταγγελίες για Μελισσανίδη και Γιάννη Παπαδόπουλο, απόδειξη το τελευταίο ΔΣ της Σούπερ Λίγκας, για όσα γίνονται στο Πάρκο Γουδή.

 

Στις 27 Μαρτίου 2021 καλλιεργήθηκε η ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο με την εκλογή του Θοδωρή Ζαγοράκη στην προεδρία της ΕΠΟ. Όμως ο αρχηγός της Εθνικής του 2004 και Ευρωβουλευτής της ΝΔ άντεξε μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2021. «Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται, δεν ήρθε η ώρα για συσπείρωση και συνεννόηση», έγραψε στο κείμενο της παραίτησής του.

Ο Ζαγοράκης αν και πρόεδρος κοινής αποδοχής άντεξε πέντε μήνες. Προεδρεύων ανέλαβε ο νυν αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ, μέχρι την 1η Ιουνίου 2022 που εξέλεξαν τον Τάκη Μπαλτάκο ως πρόεδρο της ομοσπονδίας.

«Αυτή ήταν η συμφωνία, το 2016 πρόεδρο ο ΠΑΟΚ στην ΕΠΟ, το 2020 η ΑΕΚ», είχε δηλώσει την 1 Δεκεμβρίου 2020 ο Δήμαρχος και πρόεδρος του Βόλου, Αχιλλέας Μπέος. Ετσι, με το τέλος του Γραμμένου, η πλειοψηφία της ΕΠΟ φέρεται να έχει τη στήριξη της ΑΕΚ. Όλα αυτά σε «συμμαχία» με τον ΠΑΟΚ.

Και η θητεία του Γραμμένου ήταν …ΕΠΟς σκανδάλων, όμως και τώρα διαδέχονται το ένα το άλλο. Να θυμίσουμε μόνο τι έγινε στο τελευταίο ΔΣ, της Τρίτης (11/4), στη Σούπερ Λίγκα, όπου υπήρξαν καταγγελτικές επιθέσεις στους Μελισσανίδη και Γιάννη Παπαδόπουλο για την κατάσταση στο ποδόσφαιρο και στη διαιτησία (από τον Μαρινάκη, ενώ ξύπνησε μέχρι και ο Αλαφούζος που τους κατονόμασε).

Ας μιλήσουμε λοιπόν για σκάνδαλα:

-Μέχρι και οι ανύπαρκτοι ξένοι διαιτητές που φέρνουν αλλοίωσαν τη βαθμολογία. 

-«Εθαψαν» την επαγγελματική διαιτησία και την Ολιστική Μελέτη.

-Ξευτιλίστηκαν (αγώνας Ατρόμητος-ΑΕΚ) με την υπόθεση της «μεζούρας» και με τις αλλαγές διαιτητών (ακύρωση ορισμού του Σιδηρόπουλου στο Παναθηναϊκός-ΑΕΚ και του Κροάτη Γιόβιτς από τον Ισπανό Ντελ Θέρο στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός μετά από αντιδράσεις και με την πραξικοπηματική αλλαγή του Πολωνού Ρατσκόφσκι από τον Διαμαντόπουλο).

-Κάθε τελικός Κυπέλλου (και ο φετινός) και μια παρωδία. Αυτόν του 2020, μεταξύ Ολυμπιακού-ΑΕΚ, τον είχαν βάλει στην ακατάλληλη Ριζούπολη, άλλαζαν συνέχεια ημερομηνίες επειδή η ΑΕΚ φοβόταν να παίξει τον Ιούλιο για να μη διασυρθεί για να τον κάνουν το Σεπτέμβριο στο Πανθεσσαλικό με τα ρόστερ της προηγούμενης σεζόν!

-Να μην ξεχνάμε και τον φετινό τελικό Κυπέλλου. Μπαίνουμε στον Μάιο και ακόμη δεν ξέρουμε πού θα γίνει. Αν και μεταξύ μας ούτε το πότε (24/5) είναι σίγουρο.

-Ρουσφέτι στην ΑΕΚ η μετακόμιση της Εθνικής στην «ΟΠΑΠ Αρένα».

-Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικών Ομάδων Τάκης Παπαχρήστος και ο ταμίας της ΕΠΟ είναι έκπτωτοι από τις ενώσεις τους, όμως παραμένουν στην ΕΕ της ΕΠΟ.

-Το περσινό σκάνδαλο των αδειοδοτήσεων των ομάδων της Σούπερ Λίγκας 2 (αρχικά είχαμε και την έκπτωση των Δημητρίου, Αντωνίου, Τζαφέρη) και η φετινή καταδίκη της ΕΠΟ από την ΟΥΕΦΑ, με υψηλά πρόστιμα λόγω επτά λαθών στην αδειοδότηση.


 

-Γιάννης Αλαφούζος στο ΔΣ της Σούπερ Λίγκας: «Κύριε Κοσμά όλη η Ελλάδα ξέρει ποιος διοικεί την ΕΠΟ με τον κ. Γιαννάκη Παπαδόπουλο που ξέρουμε πως αθωώθηκε από τις επιτροπές της ΕΠΟ. Όλοι γνωρίζουμε το ρόλο του Μάνταλου, τα αίσχη στις ΕΠΣ και όλα τα υπόλοιπα. Παρότι είστε αγενής χαίρομαι που αποκαλύψατε ότι εσείς αιτηθήκατε την αλλαγή διαιτητή. Εσάς ποιος σας ενημέρωσε και δεν ενημέρωσαν εμάς; Είναι ντροπή όσα συμβαίνουν. Να το χαίρεται το ποδόσφαιρο όπως το έκανε ο κύριος Μελισσανίδης και οι Παπαδόπουλοι».

 

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Η πρόκληση με Φιλιππούση

 

Μπορεί η ΟΥΕΦΑ να ζήτησε διεθνή διαγωνισμό για την πρόσληψη εκτελεστικού διευθυντή της ΕΠΟ, όμως με την περίπτωση του Ιάκωβου Φιλιππούση αποδείχθηκε το ρητό «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού». Ο εκτελεστικός διευθυντής, ο οποίος φέρεται να είχε τη στήριξη του μπλοκ του νότου, αρχικά (με την ψήφο και του μπλοκ του βορρά) έμενε ως προσωρινός.

Η πρώτη φορά ήταν πέρσι τον Φεβρουάριο με την αιτιολογία ότι πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ. Μετά την εκλογή Μπαλτάκου, τον περασμένο Ιούνιο, η πρώτη εισήγησή του ως νέου προέδρου της ΕΠΟ ήταν να μείνει μέχρι το Σεπτέμβριο και μετά τον πρότεινε ως μόνιμο, κόντρα στην θέληση της ΟΥΕΦΑ που θεωρεί τη θέση-κλειδί και είχε ζητήσει διεθνή διαγωνισμό.

Μετά προέκυψαν ριζικές διαφορές Μπαλτάκου-Φιλιππούση, οι κακές γλώσσες υποστηρίζουν ότι η κόντρα τους είχε να κάνει με το κουμάντο στην ΕΠΟ, και λένε ότι ο εκτελεστικός διευθυντής θα παραιτηθεί το καλοκαίρι, όμως κάτι τέτοιο είναι απίθανο.

 

Η ασυδοσία των Μπαλτάκου, Μπένετ, Μάνταλου

 

Τον Κλάτενμπεργκ ήθελε η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων της Σούπερ Λίγκας για αρχιδιαιτητή, όμως ο Μπαλτάκος παραδέχθηκε ότι αντιδρούσε η ΑΕΚ και έβαλε τον Μπένετ στην προεδρία της ΚΕΔ! «Τι να κάνω όταν οι αντιδράσεις της ΑΕΚ ήταν τόσο σφοδρές», είχε παραδεχθεί, στις 15 Ιουλίου 2022, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος.

Ναι, το ζήσαμε κι αυτό στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Μπαλτάκος να μην υπολογίζει την πλειοψηφία των ομάδων, αν και η Σούπερ Λίγκα είναι από τους βασικούς χρηματοδότες της ΕΠΟ!

Στη σύσκεψη, στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, στα γραφεία της ΕΠΟ, παρουσία των ιδιοκτητών των ΠΑΕ αποκαλύφθηκε ότι ο Μάνταλος ως… αντιπρόεδρος της ΚΕΔ εμπλέκεται στους ορισμούς, ή αν προτιμάτε έχει λόγο στην ΚΕΔ! Όλα αυτά, ενώ το καλοκαίρι ο πρόεδρος της ΕΠΟ διαβεβαίωνε ότι ουδείς Ελληνας θα έχει λόγο στη διαιτησία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Μήπως πρέπει να παραιτηθούν οι Μπαλτάκος, Μάνταλος, Μπένετ;

 

«Μπροστινός ο Μπαλτάκος, γλάστρες στην ομοσπονδία»,  «Ο Μελισσανίδης με πήρε τηλέφωνο για να αναλάβω την Εθνική Ελπίδων», είχε δηλώσει τον περασμένο Αύγουστο ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Βασίλης Τσιάρτας.

 

 

«Εθαψαν» μέχρι και την Ολιστική Μελέτη

 

Η απόδειξη ότι στο Πάρκο Γουδή, όπου βρίσκονται τα γραφεία της ΕΠΟ, δεν έμεινε τίποτα όρθιο, είναι το θάψιμο της Ολιστικής Μελέτης. Για να γλιτώσουν την αλλαγή σελίδας, έκαναν «πασαλείμματα» στο καταστατικό της ΕΠΟ και τα ονόμασαν ολιστική μελέτη. Ουσιαστικά, έκαναν αυτό που τους βόλευε για να έχουν κάποιες δικαιολογίες απέναντι στις ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ, μέχρι να ξεχαστεί και «θαφτεί» η Ολιστική Μελέτη.

Ένα παράδειγμα είναι η περίπτωση Φιλιππούση. Μπορεί να καθιέρωσαν θέση εκτελεστικού διευθυντή, αντί του εκτελεστικού γραμματέα, όμως δεν έκαναν διεθνή διαγωνισμό καθώς δεν υπήρχε περίπτωση να αναλάβει ο Φιλιππούσης. Όπως δεν έκαναν διεθνή διαγωνισμό για τεχνικό διευθυντή, επειδή θα κινδύνευε ο Κώστας Κωνσταντινίδης.

Ειδικότερα η ΕΠΟ έκανε επτά βασικές εκπτώσεις στην Ολιστική Μελέτη. Πιο συγκεκριμένα:

-Τις αρμοδιότητες του Εκτελεστικού Διευθυντή της ΕΠΟ θα τις καθορίζει η Εκτελεστική Επιτροπή και όχι να είναι αυτόνομος.

-Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου θα κάνει εισηγήσεις όπως τώρα και δεν θα παίρνει αποφάσεις προς επικύρωση από την ΕΕ της ΕΠΟ, όπως προέβλεπε η ολιστική μελέτη. Χώρια που η Σούπερ Λίγκα δεν έχει την πλειοψηφία.

- Έκοψαν την εκπροσώπηση της Ενωσης Διαιτητών στην διοίκηση και στη ΓΣ της ΕΠΟ.

-Οι νέες Ενώσεις (προπονητών, ποδοσφαιριστών, γυναικείου ποδοσφαίρου κλπ) δεν θα έχουν από δύο ψήφους στις ΓΣ, όπως προέβλεπε η ολιστική.

-Η υποχρεωτική παρουσία γυναίκας στην Εκτελεστική Επιτροπή θα καθιερωθεί από το 2024 και όχι από τώρα στην περίπτωση παραίτησης ή έκπτωσης νυν μέλους.

-«Εξαφάνισαν» το ασυμβίβαστο προέδρων ΕΠΣ και μελών της ΕΕ.

-Οι νέες Ενώσεις (προπονητών, ποδοσφαιριστών, γυναικείου ποδοσφαίρου κλπ) δεν θα έχουν από δύο ψήφους στις ΓΣ, όπως προέβλεπε η ολιστική.

Η Ολιστική Μελέτη των ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ είναι όλα η τίποτα. Αρα, έπρεπε να υλοποιηθεί μέχρι κεραίας. Ο στόχος είναι η αλλαγή της δομής της ΕΠΟ, ώστε να γίνει μια σύγχρονη ομοσπονδία.   

 

Σχόλια