Διαιτησία …επιπέδου 1990 από τον Κριστόφερσεν και απόλυτο σκοτάδι στο ελληνικό ποδόσφαιρο



Η FIFA επέβαλε στο ελληνικό ποδόσφαιρο ξένους διαιτητές για να πάει μπροστά και να ξεφύγει από τις… τανάλιες της «εξυγίανσης». Όμως, άφησε ένα μεγάλο κενό. Δεν προέβλεψε να ορίζει η επιτροπή διαιτησίας της τους ξένους ρέφερι, με αποτέλεσμα να επιλεγεί ένας απίθανος ρέφερι, ένας Δανός με το όνομα Κρίστοφερ Κριστόφερσεν που συμπτωματικά στις 20 Σεπτεμβρίου τον βαθμολογήσει ο Τριτσώνης στο παιχνίδι του Europa League Βίντι-ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ 0-2.
Μια ακόμη σύμπτωση είναι ότι ο 35χρονος ρέφερι σφύριξε σαν «εξυγιαντής», όπως και οι Ελληνες διαιτητές, με φιλοσοφία κατά του Ολυμπιακού. Μάλιστα πρόσθεσε και… πινελιές του 1990, αγνοώντας την σύγχρονη οδηγία της UEFA να δίνει κίτρινες σε φάουλ τακτικής σαν αυτά που έκαναν οι παίκτες της ΑΕΚ, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο. Σα να μην έφτανε αυτό ο 35χρονος Δανός το… τερμάτισε μετά το 1-0 υπέρ του Ολυμπιακού.
Το μεγάλο του λάθος έγινε στο 71', όταν δεν έδωσε πέναλτι σε τράβηγμα της φανέλας του Χασάν από τον Μπακασέτα, μετά από εκτέλεση κόρνερ του Φορτούνη. Ακόμη, με το παραμικρό έδινε φάουλ στους γηπεδούχους που σε αντίστοιχες περιπτώσεις δεν τα καταλόγιζε υπέρ του Ολυμπιακού. Ετσι, λύθηκε η απορία γιατί ο Κριστόφερσεν, αν και είναι διεθνής από το 2013 και παραμένει «βυθισμένος» στη δεύτερη κατηγορία της UEFA.
Για να γίνουμε πιο κατανοητοί, ιδού μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, μόνο για τον πειθαρχικό έλεγχο:
-Τρία φάουλ του Μπακάκη στον Χριστοδουλόπουλο στην αρχή, καταλογίστηκαν χωρίς κάρτα.
-Η ευκαιρία της ΑΕΚ στο 15’ ξεκίνησε από φάουλ του Γκάλο στον Χριστοδουλόπουλο που δεν καταλογίστηκε.
-Στο 25’ ο Σιμόες πάτησε τον Μεριά, όμως δεν είδε κίτρινη.
-Στο 33’ ο Γαλανόπουλος κλώτσησε τον Φορτούνη αλλά ο Δανός έδωσε μόνο φάουλ.
-Στο 42’, κι άλλο φάουλ χωρίς κάρτα, του Λαμπρόπουλου στον Φορτούνη.
-Στο 53’ δεν έδωσε φάουλ στον Ποντένσε, ο οποίος πέταξε τη μπάλα μπροστά για να συνεχίσει την αντεπίθεση, όμως τον ανέτρεψε ο Τσιγκρίνσκι που έπρεπε να δει και κίτρινη.
-Στο 76’ έδειξε κίτρινη στον Μοράν για αγκωνιά στον Φορτούνη, ο οποίος έγινε αναγκαστική αλλαγή, επειδή δεν μπορούσε να αναπνεύσει.
-Στο 84’ χάρισε κι άλλα κάρτα στον Μπακασέτα για φάουλ στον Τσιμίκα.
Από την ΑΕΚ κίτρινη είδαν μόνο οι Λιβάγια, Μοράν.