Μια πρόταση που είχε κάνει η ΕΠΣ Ηλείας για το Κύπελλο Ελλάδας και βρίσκει ανταπόκριση


ilia-news.gr

Ριζικές αλλαγές φέρνει η ΕΠΟ στο Κύπελλο Ελλάδας μέσα από την είσοδο των ερασιτεχνικών ομάδων σε αυτό, κατά τα πρότυπα των προηγμένων χωρών. Μια αλλαγή η οποία αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και κυρίως να καταργήσει ένα θεσμό ο οποίος είχε εκφυλιστεί, τον θεσμό του Κυπέλλου Ερασιτεχνών. Ένα Κύπελλο το οποίο δεν είχε καμία αξία, οι καλές ομάδες το σνόμπαραν, ενώ άλλες είτε δεν συμμετείχαν καθόλου, είτε κατέβαζαν ομάδες με 15χρονα παιδιά. Μηδαμινό το οικονομικό κίνητρο για τις ομάδες, μεγάλα τα έξοδα μετακινήσεων και αποζημίωσης διαιτητών, το αντιμετώπιζαν περισσότερο σαν έναν μπελά παρά σαν μια ευκαιρία για διάκριση. Μέσα στο γενικότερο μπάχαλο που επικρατούσε, η ΕΠΟ δεν είχε θέσει ξεκάθαρους όρους, με αποτέλεσμα οι ομάδες να τρέχουν στα δικαστήρια για να ανακαλύψουν αν πρέπει ή όχι να συμμετάσχουν. Και κάποιες άλλες ομάδες, προκειμένου να αποφύγουν να τρέχουν στα δικαστήρια, επέλεξαν να κατεβάσουν στο γήπεδο ομάδες με 15χρονα παιδιά, μετατρέποντας το παιχνίδι σε παρωδία, προκειμένου να προφυλαχθούν βασικοί παίκτες ενόψει αγώνων Πρωταθλήματος.

Δυο χρόνια περίπου πριν, η ΕΠΣ Ηλείας και ο Άρης Κουλούρης, είχαν καταθέσει προς την ΕΠΟ μια συνολική πρόταση αναβάθμισης του θεσμού των τοπικών Κυπέλλων. Αυτή η πρόταση περιελάμβανε τη σκέψη οι τελικοί να μην γίνονται μέσα στο καταχείμωνο, Φλεβάρη μήνα ή Μάρτη, αλλά να γίνονται με τη λήξη των Πρωταθλημάτων, περί τα τέλη Μαΐου. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η μεγαλύτερη προσέλευση φιλάθλων, αλλά και ο θεσμός αναβαθμίζεται, καθώς δεν θα ήταν ένα κυπελλάκι εξπρές, αλλά μια διοργάνωση αντάξια ενός κυπελλικού θεσμού. Για να γίνει αυτό, η πρόταση προέβλεπε κατάργηση του εκφυλισμένου και χωρίς ουσιαστικά κίνητρα Κυπέλλου Ερασιτεχνών. Οι Κυπελλούχοι των ΕΠΣΗ, τη νέα σεζόν, θα κέρδιζαν μια συμμετοχή στο Κύπελλο Ελλάδας της ΕΠΟ, με προοπτική αν προχωρήσουν, να κερδίσουν κάποια χρήματα από τα τηλεοπτικά έσοδα που συνεπάγεται η συμφωνία της ΕΠΟ με τον εκάστοτε τηλεοπτικό πάροχο. Πάνω απ’ όλα είναι όμως το «τυράκι» της προοπτικής ενός αγώνα με τις μεγάλες δυνάμεις της χώρας, η οποία εκτός από τη δόξα, συνεπάγεται και εισπρακτική επιτυχία στα εντός έδρας παιχνίδια των ομάδων αυτών. Το μοντέλο εξ’ άλλου αυτό, να συμμετέχουν και οι ερασιτεχνικές ομάδες στο Κύπελλο, εφαρμόζεται δεκαετίες τώρα σε όλες τις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία κ.ο.κ.

Με τον τρόπο αυτό, καταργείται και το άλλο εκτρωματικό Κύπελλο, εκείνο της Γ΄ Εθνικής, μια ανούσια και άνευ αντικειμένου διοργάνωση. Οι ομάδες της Γ΄ Εθνικής, ως ερασιτεχνικές ομάδες, συμμετέχουν κανονικά στις διοργανώσεις των τοπικών Ενώσεων και μέσα από εκεί, μπορούν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό, αναβαθμίζονται και οι διοργανώσεις των Ενώσεων, αλλά ταυτόχρονα δίνεται και η ευκαιρία σε ένα μικρό χωριό, αν προχωρήσει, μια μέρα να φτάσει να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό κ.ο.κ. Εξάλλου διεθνώς και διαχρονικά, το νόημα βρίσκεται ακριβώς εκεί. Να δοθεί η ευκαιρία μια μέσα, σε κάποια ποδοσφαιρική Σταχτοπούτα, να αντιμετωπίσει τα μεγάλα θηρία.

Σχόλια