«Το όπλο του Σαββίδη ήταν, ευχερώς προσιτό προς ενδεχόμενη χρήση του» - ΣΟΚ στο σκεπτικό της απόφασης

***Περιγραφή τρόμου από τον αθλητικό δικαστή αλλά οι ποινές για το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ ήταν καλύτερες και από χάδι, αν και ο ΠΑΟΚ χάνει το πρωτάθλημα

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ (ΓΑΥΡΟΣ)

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Τα όσα αναφέρονται στο σκεπτικό της απόφασης του Πρωτοβάθμιου Μονομελούς Πειθαρχικού Οργάνου της Superleague, δηλαδή του αθλητικού δικαστή Σπύρου Καποδίστρια περιγράφουν ένα… σκηνικό τρόμου, με αφορμή την εισβολή του πιστολέρο Σαββίδη, όμως η ποινή είναι «τρία πουλάκια κάθονταν και ένα τα χαιρετούσε»!

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του σκεπτικού είναι το εξής: «Βγάζοντας το μπουφάν του, κατέστησε εμφανές στη δημόσια θέα το γεγονός ότι έφερε όπλο, ευχερώς προσιτό προς ενδεχόμενη χρήση του, γνώριζε ότι η επαπειλούμενη εκ μέρους του ενέργεια ήταν αυτή της ασκήσεως βίας, ενώ αποδέχθηκε το ενδεχόμενο να προκαλέσει στα μέλη της αποστολής της Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. και ιδίως στον παθόντα, Βασίλειο Δημητριάδη, φόβο και ανησυχία για την ασφάλεια και τη σωματική τους ακεραιότητα». Επαναλαμβάνουμε ο αθλητικός δικαστής γράφει για το Σαββίδη «το γεγονός ότι έφερε όπλο, ευχερώς προσιτό προς ενδεχόμενη χρήση του, γνώριζε ότι η επαπειλούμενη εκ μέρους του ενέργεια ήταν αυτή της ασκήσεως βίας». Ανατριχίλα! Για να του επιβληθεί η μικρότερη προβλεπόμενη ποινή τι φταίει;


Επίσης, στο σκεπτικό αναφέρονται τα εξής:

*Ο αγώνας δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί «λόγω της έντονης ανασφάλειας και του φόβου που δοκίμασαν τα μέλη της, συνεπεία της προπεριγραφόμενης καταστάσεως, η οποία είχε προηγουμένως λάβει χώρα εντός του αγωνιστικού χώρου».

*«Τα ως άνω εκτιθέμενα περιστατικά [βίαιη είσοδος του Ιωάννη (Ιβάν) Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο, συνοδεία εύσωμων ανδρών της προσωπικής του ασφάλειας, με εριστική και απειλητική διάθεση, επιθέσεις εκ μέρους του σε βάρος των μελών της αποστολής της φιλοξενούμενης Π.Α.Ε., ενώ αυτός έφερε πυροβόλο όπλο, σε συνδυασμό και με τις ενέργειες του Lubos Michel, καθώς και την εν γένει έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε στον αγωνιστικό χώρο] είχαν διαταράξει μόλις προσφάτως τότε την τάξη και τις συνθήκες ασφάλειας στον αγωνιστικό χώρο του Γηπέδου Τούμπας και είχαν επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση και την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών της Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ., οι οποίοι φοβούνταν πως ήταν σφόδρα πιθανή η εκ νέου δημιουργία έκρυθμης και ανεξέλεγκτης καταστάσεως στο γήπεδο, με απρόβλεπτες δυσμενείς συνέπειες για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητά τους».

* «Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ούτε είναι ανεκτή, με βάση τις ιδέες του μέσου συνετού και εμφρόνως σκεπτόμενου ανθρώπου, η ανωτέρω περιγραφόμενη απειλητική και άκρως εριστική συμπεριφορά του Ιωάννη (Ιβάν) Σαββίδη από το τυχόν αίσθημα αγανακτήσεως και δυσθυμίας του, συνεπεία των οιωνδήποτε εσφαλμένων αποφάσεων των διαιτητών».

Υπενθυμίζουμε ότι απόφαση του Πρωτοβάθμιου Μονομελούς Πειθαρχικού Οργάνου της Superleague, μετά την εισβολή του οπλοφόρου Σαββίδη και τα υπόλοιπα αίσχη στο ματς ΠΑΟΚ-ΑΕΚ είναι η εξής: Ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα και δύο από το επόμενο, τρεις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, πρόστιμο ύψους 63.000 ευρώ, ενώ ο αγώνας κατακυρώθηκε με σκορ 3-0 υπέρ της ΑΕΚ.

Επιπλέον, επιβλήθηκε ποινή απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα για τρία χρόνια και πρόστιμο 100.000 ευρώ στον Ιβάν Σαββίδη, ενώ στον Λούμπος Μίχελ απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για 90 μέρες και πρόστιμο 15.000 ευρώ. Δεν είναι κι άσχημα ποινή 90 ημερών για την απειλή στον διαιτητή Κομίνη ότι θα τον… τελειώσει.