Παρακολουθούν FIFA KAI UEFA…

***Αποκάλυψη: Η αθλητική δικαιοσύνη κρίνεται και από το εξωτερικό
***Η οδηγία ήταν οι πειθαρχικές επιτροπές να στελεχώνονται από δικηγόρους, όπως και στα δικά τους όργανα

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ (ΓΑΥΡΟΣ)
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ
Στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχουν τοποτηρητές, ο Μαλτέζος Μπιορν Βασάλο και ο Σέρβος Ζόραν Λάκοβιτς. Παράλληλα υπάρχει και η Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFA, με πρόσωπα που φέρεται να επέλεξε η UEFA, δηλαδή ο Θόδωρος Θεοδωρίδης, και στην οποία πρόεδρος είναι ο Αυστριακός, Χέρμπερτ Χούμπελ, η οποία πρότεινε ο Περέιρα να πλαισιωθεί από δυο ξένους αρχιδιαιτητές και να φύγουν οι Κουκουλάκης, Τριτσώνης, κάτι που θα συμβεί, το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι. Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω των σοβαρών δικαστικών ποδοσφαιρικών υποθέσεων στο… μικροσκόπιο των υπερκείμενων ποδοσφαιρικών αρχών βρίσκεται και η αθλητική δικαιοσύνη.
Στην Τακτική ΓΣ της ΕΠΟ διατυμπάνισαν ότι ο Πειθαρχικός Κώδικας και ο ΚΑΠ ήρθαν έτοιμοι από το εξωτερικό. Πλέον η αθλητική δικαιοσύνη δίνει σοβαρές εξετάσεις, ειδικότερα στην περίπτωση του τραυματισμού του Γκαρθία από οπαδό του ΠΑΟΚ που είχε ως αποτέλεσμα τη μη διεξαγωγή του αγώνα με τον Ολυμπιακό αλλά και την εξέλιξη της υπόθεσης που έχει να κάνει με τα επεισόδια των οπαδών του ΠΑΟΚ στα Γιάννινα, όπως και με την απόφαση για τον αγώνα του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι… κεραίες των FIFA, UEFA ενεργοποιήθηκαν με αφορμή την υπόθεση του αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΟΚ και τελικά προέκυψε και η περίπτωση του τραυματισμού του Γκαρθία που έχει να κάνει με την τιμωρία της ομάδας της Θεσσαλονίκης, η οποία κινδυνεύει με -3 βαθμούς για φέτος και -2 για του χρόνου, όπως επίσης και με τιμωρία της έδρας.
Και ο λόγος που ενεργοποιήθηκαν ήταν πως είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην διάταξη του νομοσχεδίου Κοντονή που προέβλεπε τακτικούς δικαστές. Η οδηγία των FIFA, UEFA είναι οι πειθαρχικές επιτροπές να στελεχώνονται από δικηγόρους.

Η επιστολή περί αλλαγών
Με κοινή επιστολής που εστάλη στις 27 Ιουλίου 2016, μετά τη ψήφιση του νόμου Κοντονή που επέβαλε τους τακτικούς δικαστές, στον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, η FIFA και η UEFA ζητούσαν να αλλάξει η διάταξη του νόμου Κοντονή, σύμφωνα με την οποία τα δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου πρέπει να απαρτίζονται μόνο από τακτικούς δικαστές, ανοίγοντας παράθυρο μέχρι και για την τοποθέτηση δικηγόρων. Το γιατί δεν έγινε, μεταξύ αυτών που μπορούν να το εξηγήσουν είναι ο Γενικός Γραμματέας της UEFA, Θόδωρος Θεοδωρίδης. Πάντως, για το συγκεκριμένο θέμα οι υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές ανέφεραν ότι: «Η FIFA και η UEFA θα σύστηναν τα ακόλουθα:
 (i) τα μέλη των δικαστικών / πειθαρχικών οργάνων της ΕΠΟ να έχουν την δυνατότητα του εκ νέου ορισμού τους στο τέλος της πρώτης τριετούς θητείας τους, προκειμένου να εγγυάται ένας βαθμός συνέχειας,
 (ii) πρόσωπα που διαθέτουν κάποιο βαθμό πείρας σε ποδοσφαιρικά θέματα θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των τακτικών δικαστών που υποβάλλεται στην ΕΠΟ για ορισμό (ή επανορισμό)».