Ο Ιβάν, «ο χαλίφης» και ο Καλογερόπουλος


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Ηταν 31 Μαΐου 2017 και ο ΠΑΟΚ γνώρισε εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό, με 3-2, στο πλαίσιο της 6ης Αγωνιστικής των πλέι οφ. Eνα αποτέλεσμα που έδωσε την πρωτιά στην ΑΕΚ (με 12 βαθμούς συνολικά, έναντι 11 του ΠΑΟΚ), δηλαδή την έβγαλε πρώτη στην ειδική κατάταξη και ταυτόχρονα η ΑΕΚ πήρε και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Για να σας βάλουμε ακόμη περισσότερα «μέσα» στα γεγονότα, να προσθέσουμε ότι ήδη είναι γνωστή η ρήξη Σαββίδη-Μελισσανίδη, ενώ ο Ολυμπιακός δεν πήρε μέρος στα πλέι οφ. (update: Ας μην ξεχνάμε ότι η ρήξη είναι εμφανής μετά και τη διαιτησία του Καλφόγλου στον τελικό Κυπέλλου).

Ο πρόλογος απαραίτητος για να θυμίσουμε το ξέσπασμα του Ιβάν Σαββίδη εναντίον του συγκεκριμένου διαιτητή, ο οποίος αύριο ορίστηκε στο αθηναϊκό ντέρμπι, Παναθηναϊκός-ΑΕΚ, δηλώσεις με τις οποίες κακώς δεν ασχολήθηκε η αθλητική δικαιοσύνη, όπως και η τακτική. Τι είπε ο Σαββίδης;

«Oταν θέλουν να σκοτώσουν τον ΠΑΟΚ βάζουν τον συγκεκριμένο διαιτητή. Η καριέρα του έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά του Καλογερόπουλου, προσθέτοντας και τα εξής: «Η διαιτησία ήταν απαράδεκτη. Εγώ δεν θέλω να γίνω χαλίφης. Σήμερα (σ.σ. στις 31 Μαΐου 2017) η ομάδα των διαιτητών έπαιξε για το δικό της χαλίφη. Oταν θέλουν να σκοτώσουν τον ΠΑΟΚ βάζουν τον συγκεκριμένο διαιτητή. Η καριέρα του έχει ολοκληρωθεί. Εγώ έχω αρκετές δυνατότητες να τον στείλω στη σύνταξη. Δεν θέλω τέτοιοι διαιτητές να βγαίνουν στο γήπεδο, ούτε υπέρ του ΠΑΟΚ».

Είναι εμφανές ότι στον ΠΑΟΚ δεν θέλουν να βλέπουν τον Καλογερόπουλο, ενώ εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι ο Σαββίδης, ο ΠΑΟΚ, ή όποιον άλλον εννοούσε ο ιδιοκτήτης του, δεν κατάφερε να… τελειώσει τον Καλογερόπουλο. Για την ιστορία την τρέχουσα αγωνιστική δεν τον έχουν βάλει ακόμη σε παιχνίδι του ΠΑΟΚ.



Ο διεθνής με την ΑΕΚ

Πάμε να δούμε τι έκανε πέρσι ο Καλογερόπουλος στα ματς της ΑΕΚ:

Βέροια-ΑΕΚ (4η αγωνιστική): Στο πρώτο γκολ της ΑΕΚ υπήρχε οφσάιντ του Μάνταλου.

Κέρκυρα-ΑΕΚ 1-1 (13η αγωνιστική): Στο 7’ υπήρχε πέναλτι του Τουράμ από τον Ντίντακ και στο 44’ δεν απέβαλε τον Αλμέιδα, αν και με… λαβή έριξε κάτω τον Σπίνουλα. Oμως, η ΚΕΔ έκρινε ότι πήγε καλά!

Πλατανιάς-ΑΕΚ 0-2 (27η): Στο 11’ δεν απέβαλε τον Βράνιες για φάουλ με τις τάπες στον Σκαρντοβέλι, στο 30’ δεν έδωσε πέναλτι του Κολοβέτσιο για αγκωνιά στον Μανούσο και στο 85’ δεν έδωσε πέναλτι σε χερούκλα του Σιμόες.



Κλωτσιές

Αφού διευκρινίσουμε ότι η κριτική μας στον Καλογερόπουλο είναι αγωνιστική, με βάση όσα βλέπουμε στο γήπεδο, ας δούμε τι έκανε και στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-1 για τα πλέι οφ. Η κλωτσιά έπεφτε «σύννεφο» αλλά ο ρέφερι επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι έχει πρόβλημα στον πειθαρχικό έλεγχο. Εδειξε δέκα κίτρινες, όμως οι μισές βγήκαν από το 75’ και μετά, τελικός απολογισμός τέσσερις στον ΠΑΟΚ, έξι στην ΑΕΚ.



Αποτυχία

Η επιλογή του Καλογερόπουλου στο Παναθηναϊκός-ΑΕΚ δεν προκάλεσε την παραμικρή έκπληξη, παρότι πέρσι δεν σφύριξε ντέρμπι της κανονικής περιόδου. Παράλληλα, ο ορισμός του είχε διαρρεύσει πολλές μέρες πριν, γράφτηκε και στα ΜΜΕ, όμως η ΚΕΔ δεν πτοήθηκε. Αυτό σημαίνει αποτυχία, καθώς απέδειξαν ότι δεν έχουν καλούς διαιτητές, εφόσον δεν είχαν εναλλακτική λύση.



Οι ορισμοί

Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί «τι σε νοιάζει εσένα τι θα κάνει ο Καλογερόπουλος στο αθηναϊκό ντέρμπι, αν θα ευνοήσει τον έναν ή τον άλλον;». Εμείς κάνουμε καταγραφή της κατάστασης, για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του για τους ορισμούς που κάνουν. Δεν φταίνε οι ρέφερι, παρά αυτοί που ορίζουν. Πάντως, ευχόμαστε ο Καλογερόπουλος να δώσει ρεσιτάλ, αν και εμείς τον θεωρούμε πολύ κακό διαιτητή.



Η αρχή…

Το σερί των λαθών του Καλογερόπουλου ξεκίνησε στο παιχνίδι ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-0, την προπέρσινη σεζόν. Αφησε τον Ολυμπιακό με εννέα παίκτες, καταλόγισε και ανύπαρκτο πέναλτι και πήρε πολύ χαμηλή βαθμολογία (7,4), με αποτέλεσμα να βγάλει χαμηλό μέσο όρο, αντιμετωπίζοντας κίνδυνο να βγει από τους πίνακες. Τα είχε κάνει θάλασσα και σε άλλα ματς.



«Πέφτει» και εντός

Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι ο Σιδηρόπουλος (φωτ.) αποτελεί δευτερότριτη επιλογή και για τα εντός έδρας ντέρμπι. Εχασε κάποια επειδή είχε διεθνείς υποχρεώσεις, όμως αυτός είναι ένας λόγος ακόμη που έπρεπε να είναι πρώτη επιλογή για το αθηναϊκό ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΑΕΚ, όμως τον όρισαν στο παιχνίδι ΑΕΛ-Απόλλων που γίνεται σήμερα. Τον προφυλάσσουν, επειδή όπως και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα δείχνει ότι έχει πρόβλημα στα δύσκολα ματς. Κοινώς, πατώνει ο πρώην κορυφαίος.



Συγκρίσεις με εκτός

Το πρόβλημα του Σιδηρόπουλου φαίνεται από το ότι FIFA και UEFA δεν τον επέλεξε σε κάποιο από τα ματς των πλέι οφ του μουντιάλ, αν και είναι ρέφερι της ελίτ κατηγορίας. Αντίθετα τον έβαλε σε ένα εύκολο φιλικό, στο Ισπανία-Κόστα Ρίκα. Oμως, ο Ιταλός Ορσάτο (φωτ.), που είναι… σειρά του, σφύριξε το ματς Ονδούρα-Αυστραλία 0-0 και ο Γάλλος Τουρπέν, επίσης σειρά του, το Περού-Νέα Ζηλανδία 2-0. Συμπέρασμα: Δεν έχει πιθανότητες για το Mουντιάλ.



Από τη μια κάνουν οικονομία και στριμώχνουν τους διαιτητές σε βαν, υποχρεώνοντάς τους να μετακινούνται οδικώς, ακόμη και αν οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Από την άλλη έβαλαν τον Θεσσαλονικιό Παπαδόπουλο (φωτ.) στο παιχνίδι Πλατανιάς-Αστέρας Τρίπολης, αντί να στείλουν κάποιον από κοντινότερη απόσταση. Ελπίζουμε ο Παπαδόπουλος να μη ζαλιστεί από το αεροπλάνο.

Η ίδια… ιστορία με τους διαιτητές που βάζουν στον Ολυμπιακό. Ο Διαμαντόπουλος (φωτ., Αρκαδίας) έχει σφυρίξει Παναθηναϊκός-Λεβαδειακός 0-0, ΠΑΟΚ-Παναιτωλικός 1-0, ΑΕΚ-Ατρόμητος 0-1 και τώρα τον στέλνουν στο Καραϊσκάκη ενώ είχε προκαλέσει στο φιλικό με τον Ατρόμητο. Είτε τους βάζουν πρώτα στους άλλους και μετά στον Ολυμπιακό, είτε τον είχαν αδικήσει και τους ξαναβάζουν. Ετσι όπως πάνε δεν αποκλείεται να στείλουν και τον Μάνταλο!