Ετσι εκτίθενται οι παρατηρητές

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ


Τα ζούμε και αυτά στις μέρες της δήθεν εξυγίανσης, καθώς …δήθεν έκαναν και τους παρατηρητές διαιτησίας. Αντί να βαθμολογούν με βάση όσα βλέπει όλος ο κόσμος υπάρχουν αρκετά τα παραδείγματα, πάντα σύμφωνα με αυτά που προκύπτουν μέσω των ορισμών, όπου οι παρατηρητές έχουν εκτεθεί εξίσου με τους διαιτητές ή έχουν εκτεθεί απέναντι στους διαιτητές που άλλα τους λένε στα αποδυτήρια και εντελώς αντίθετη έκθεση στέλνουν στην ΚΕΔ!
Άλλες φορές επειδή πρέπει να φανεί ότι ο ορισμός είναι σωστός, άλλες φορές για να μην πικράνουν την… προπαγάνδα, δηλαδή, κατά σύμπτωση, δεν πάνε κόντρα στο κλίμα που έχουν διαμορφώσει ΜΜΕ που ουδείς πλέον αμφισβητεί ότι σχετίζονται με ιδιοκτήτη συγκεκριμένης ΠΑΕ. Όμως, οι παρατηρητές δεν έχουν καμία ανάγκη να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος και να είναι κόντρα στη λογική των αγνών φιλάθλων.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα έχει σχέση με τον διαιτητή Κατσικογιάννη (Ηπείρου). Ο Σπυρόπουλος (Φθιώτιδας) φέρεται να είπε στον ρέφερι ότι έμεινε ικανοποιημένος στο ματς ΑΕΛ-ΠΑΟΚ 1-1, όμως τελικά τον παρέπεμψε, όπως επιβεβαιώνεται και από τους ορισμούς! Τον παρέπεμψε για ένα πέναλτι που ζητούσε ο ΠΑΟΚ και θα ήταν αστείο αν το καταλόγιζε.
Ο Θόδωρος Γκαϊτατζής (Δράμας) ήταν παρατηρητής του Καλογερόπουλου (Απόλλων-Κέρκυρα 0-0), όπου υπάρχει πεντακάθαρη αποβολή του Κούρου με δεύτερη κίτρινη, όμως ο διεθνής διαιτητής ορίστηκε αμέσως (Πλατανιάς-ΑΕΛ), άρα προκύπτει ότι ο Γκαϊτατζής στην έκθεσή του του έβαλε υψηλό βαθμό!
Μέσα στο… κλίμα και ο Μπερσής (Αρκαδίας). Παρέπεμψε τον Ευαγγέλου (φωτ., Αθηνών) επειδή στη Νέα Σμύρνη τόλμησε να δώσει σωστό πέναλτι στον Ολυμπιακό, επειδή η προπαγάνδα ξεσήκωσε τον κόσμο. Για να μην πούμε για το πέναλτι που φαντάζονται ότι ο Φιγκέιρας βρίσκει στα πλευρά τον Χατζησαφί, όμως αυτός πέφτει πιάνοντας τον ώμο του και σηκώνεται αμέσως, επειδή η φάση συνεχίστηκε.

Η ΚΕΔ δικαιούται να μην λαμβάνει υπόψη τις εκθέσεις ή αν δεν συμφωνεί, να τις επιστρέφει.

Πρόβλημα
Η κατάσταση με τους παρατηρητές (σ.σ. το σχόλιο είναι γενικό) ξεπερνά και τα όρια της γελοιότητας. «Θα δω την φάση στην τηλεόραση», λένε οι περισσότεροι στους διαιτητές, εφόσον υπάρχει κάποιο πέναλτι, οφσάιντ κτλ. Λες και δεν την έχουν ήδη δει ή δεν έχουν πάρει άποψη με την ταχύτητα που μεταδίδονται οι πληροφορίες. Λες και ο διαιτητές βλέπει βίντεο πριν αποφασίσει. Η κατάσταση είναι για γέλοια.

Η διαφορά
Η UEFA παρέχει τη δυνατότητα στους παρατηρητές να κάνουν χρήση βίντεο. Όμως, όχι για όλα τα πέναλτι αλλά μόνο για τις δύσκολες περιπτώσεις. Όχι για όλα τα οφσάιντ (που είναι ή δεν είναι),  για τα οριακά. Γιατί να πληρώνουν έξοδα μετακίνησής τους οι ομάδες αφού οι παρατηρητές διαμορφώνουν άποψη στο σπίτι τους;

Τηλεόραση
Αν είναι οι παρατηρητές να διαμορφώνουν άποψη στο σπίτι τους, τότε γιατί δεν τους βάζουν μια τηλεόραση να βλέπουν το βίντεο στα αποδυτήρια των διαιτητών; Ενας ρέφερι πρέπει ή όχι να κρίνεται σε συνθήκες αγώνα. Όταν υπάρχουν περιπτώσεις που αδικούν τον διαιτητή, ποιος μπορεί να διαψεύσει (σ.σ. γενικό το σχόλιο και δεν λέμε ότι συμβαίνει) ότι ο Χ ή ο Ψ παρατηρητής επηρεάστηκε από άλλους;

Τηλέφωνα
Όπως επηρεάζεται ένας διαιτητής, γιατί να μην μπορεί επηρεαστεί και ένας παρατηρητής; Όπως ο πρώτος διαθέτει κινητό τηλέφωνο το ίδιο ισχύει και για τον δεύτερο. Και είναι λάθος της ΚΕΔ που δεν ασχολήθηκε στο σεμινάριο με αυτό το ευαίσθητο θέμα. Γιατί να μην φταίει και αυτό που δεν πάει καλά η διαιτησία;

Φαινόμενο ο Στυλιαράς
Ένα από τα… κορυφαία παραδείγματα που βγάζει πολύ γέλιο και ταυτόχρονα εκθέτει τους αρμοδίους έχει να κάνει με τη διαιτησία του Στυλιαρ(Αιτ/νιας) στον αγώνα της προηγούμενης αγωνιστικής Ατρόμητος-Αστέρας Τρίπολης 1-0. Στο 39' ο Γιαννούλης του Αστέρα έκανε φάουλ στον Κιβρακίδη του Ατρομήτου, όμως ο Στυλιαράς έβγαλε ανεξήγητη δεύτερη κίτρινη στον Καλτσά. Κι όμως γράφτηκε ότι ο παρατηρητής Μαυρόπουλος (Μακεδονίας) δεν τον τιμώρησε που απέβαλε λάθος παίκτη! Θα φταίει το βίντεο!

Κι άλλη… περίπτωση

Όπως γράφτηκε ο Σταθόπουλος (Αχαϊας) έβαλε καλό βαθμό στον Κουτσιαύτη (Αρτας) για τον αγώνα Παναθηναϊκός-ΑΕΛ 2-1, όπου αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα σε βάρος της Θεσσαλικής ομάδας. Και εις άλλα με... υγεία λοιπόν! Δηλαδή, δικαίωσε τον ρέφερι για το «μαϊμού» πέναλτι που έδωσε στον Παναθηναϊκό. Μάλλον, ο Σταθόπουλος θα πρέπει να πήγε σε άλλο γήπεδο. Πάλι καλά που είδε, μάλλον στο βίντεο, ότι κακώς ακυρώθηκε γκολ της ΑΕΛ με ανύπαρκτο οφσάιντ.

Τα «γιουσουφάκια» της προπαγάνδας, λες και ο κόσμος δεν τους πήρε χαμπάρι, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την καραμέλα περί… δήθεν συστήματος. Δηλαδή σε αυτό το… σύστημα ήταν και οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης που τους ανέχθηκαν, αν και τα έκαναν μαντάρα στα ντέρμπι, πολλά χρόνια ως διεθνείς ρέφερι; Και οι παρατηρητές το ίδιο;