Βλέπουμε ξανά την ίδια… κωμωδία!

***Τι να αλλάξει; Αυτοί που σφύριζαν πέρσι, μπαίνουν και φέτος
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Με τις επιλογές που έκαναν (ξέρουν αυτοί ποιοι είναι) για τους πίνακες των διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών της Superleague, ασφαλώς και δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Αλλωστε στα γήπεδα βλέπουμε ξανά όσους την προηγούμενη σεζόν τα έκαναν… μαντάρα, άρα πώς να αλλάξει η εικόνα; Είναι δυνατόν να διορθωθούν οι ρέφερι που την αγωνιστική περίοδο 2016-17 έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο και αυτοί νόμιζαν πως έκαναν… εξυγίανση; Στη διαιτησία ή κάποιος έχει επίπεδο ή δεν έχει, όπως συμβαίνει και με τους παίκτες. Κάποιοι δεν κάνουν ούτε για το τοπικό.
Ετσι η… κωμωδία των, κατά τη γνώμη μας, ανεπίτρεπτων, στα όρια του γελοίου, λαθών ξεκίνησε με το… καλημέρα. Η μόνη ευκαιρία (πάντα αγωνιστική η κριτική) ήταν οι αξιολογήσεις, αλλά την έχασαν, κρατώντας στους πίνακες διαιτητές που ήδη έχουν δείξει ότι δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος των απαιτήσεων της μεγάλης κατηγορίας. Πολύ απλά κάποιοι (όχι απαραίτητα αυτοί που αναφέρουμε παρακάτω) δεν πρέπει να ορίζονται…
Στο ματς Ολυμπιακός-Λάρισα 4-1 ο Καραντώνης (Ημαθίας), αν και είχε τη φάση μπροστά του, έδωσε κόρνερ μετά από χέρι-απόκρουση του Φάρκας. Τον έσωσε ο βοηθός Πετρόπουλος (Αρκαδίας) για να… διορθώσει σε πέναλτι, όμως η… τρικυμία του αποδεικνύεται από το ότι δεν έδωσε ούτε κίτρινη στον παίκτη της Λάρισας, αν και κανονικά έπρεπε να τον αποβάλει επειδή απέκρουσε προ κενής εστίας. Χώρια τα άλλα λάθη στον πειθαρχικό έλεγχο.
Στο ματς Αστέρας Τρίπολης-ΠΑΣ Γιάννινα 1-2 ο Σιδηρόπουλος αλλοίωσε αποτέλεσμα. Στο δεύτερο γκολ του ΠΑΣ ο σκόρερ Μαυροπάνος έσπρωξε τόσο δυνατά (επιθετικό φάουλ) τον Σελίν που παραλίγο να καταλήξει στα δίχτυα του Αστέρα πριν από την μπάλα.
Τόσο ο Σιδηρόπουλος όσο και ο Καραντώνης είναι μπροστά σε όλες τις φάσεις. Ομως, η καλή φυσική κατάσταση δεν αρκεί για να είναι διαιτητής κάποιος.


***ΘΑ απαντήσει ο Αλέξης Δέδες στις καταγγελίες του Σάββα Θεοδωρίδη αν έχει ρόλο στη διαιτησία;


Το όσκαρ στον Τζήλο!

Στο 47’ ο Λιβάγια χτύπησε στο πρόσωπο τον Χαντάκια, όμως πέρα έβρεχε για τον Τζήλο (Λάρισας). Ωστόσο, έδωσε άνετα τη δεύτερη κίτρινη στον παίκτη του Παναιτωλικού, Πάουλο, για να μείνουν και οι Αγρινιώτες με δέκα παίκτες.
Βέβαια το όσκαρ… κωμωδίας δίνεται για όσα έγιναν στο δεύτερο γκολ της ΑΕΚ, που ο Δημητριάδης (Καστοριάς) λανθασμένα έδειξε οφσάιντ, όμως δεν προβλέπεται από πουθενά αυτό που έγινε! Να αλλάξει απόφαση μετά από παρέμβαση του Δημητριάδη της ΑΕΚ, όπως φαίνεται σε κάποιες φωτογραφίες; Γιατί δεν άκουσαν τον Παναιτωλικό που φώναζε να μη μετρήσει το γκολ;


Γλιτώνει…
Τι θα πει τον… έσωσε ο βοηθός; Το σημαντικό λάθος, σαν αυτό του Καραντώνη που έδωσε κόρνερ αντί για πέναλτι, είναι λάθος τιμωρίας και όχι ασυλίας. Με ποιο σκεπτικό ο παρατηρητής Σπυρόπουλος (Φθιώτιδας) του έβαλε χαμηλή βαθμολογία, όπως προκύπτει από όσα ειπώθηκαν στη διαιτητική σύσκεψη μετά το τέλος του αγώνα; Αν είναι έτσι, τότε κάθε φορά που ένας ρέφερι δεν δίνει πέναλτι να τιμωρείται και ο αντίστοιχος βοηθός!


Επρεπε
Με τη διαιτησία του στο ΟΑΚΑ, όπου τα έκανε… μαντάρα στον πειθαρχικό έλεγχο, ο Τζήλος απέδειξε ότι έπρεπε να μείνει στη Football League, όπου τον υποβίβασαν πέρσι. Και πέρσι παρότι δεν δείχνει κάτι ως διαιτητής, επέμεναν να τον ορίζουν συνέχεια στην ανώτερη κατηγορία, αν και δεν υπήρχε πίνακας υποψηφίων ανόδου.

Τίποτα
Για τα όσκαρ κωμωδίας στο ΟΑΚΑ θα τιμωρηθεί όλη η διαιτητική τριάδα. Ο Τζήλος, επειδή τα έκανε μαντάρα στον πειθαρχικό έλεγχο, ο βοηθός Δημητριάδης για τον τρόπο που μέτρησε το γκολ και ο βοηθός Καλφάκης που δεν υπέδειξε τον Τζήλο να αποβάλει τον Λιβάγια! Εδώ που τα λέμε ο Λαρισαίος ρέφερι δεν είδε τίποτα, αφού ρώτησε τον τέταρτο Διαμαντόπουλο αν έπρεπε να αποβάλει τον Αλμέιδα.

Ασυλία
Τιμωρία από τιμωρία έχει διαφορά. Υπάρχουν και τιμωρίες της… ασυλίας, δηλαδή να τους κρατάνε εκτός για μια-δυο αγωνιστικές και μετά να προκαλούν με το να τους ορίζουν σε σερί αγώνες. Γνωστό το σχέδιο των… εξυγιαντών από πέρσι και ως γνωστόν με τέτοιες πρακτικές κάθε άλλο παρά βοηθούν τη διαιτησία.


Σε… ρυθμούς «εξυγίανσης»
Από τότε που ανέλαβε υφυπουργός, δηλαδή την προηγούμενη σεζόν, ο Βασιλειάδης (φωτ.) δεν έχει ξέρει τι γίνεται στο ποδόσφαιρο; Σε συνέντευξή του δεν έκρυψε τον πλήρη εναγκαλισμό κυβέρνησης-ΕΠΟ, καθώς μίλησε για σχεδιασμό στον οποίο «κομβικό ρόλο θα παίξει η νέα εκλεγμένη διοίκηση της ΕΠΟ, η οποία θα πρέπει να έχει τη διάθεση για συγκρούσεις με κατεστημένες αντιλήψεις και δημιουργία. Με την Πολιτεία αρωγό. Οχι παρεμβαίνουσα». Επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς το… κρατικό ποδόσφαιρο;

 Προσπάθεια να κρυφτεί
«Δεν είναι δική μου νίκη, είναι νίκη του ελληνικού ποδοσφαίρου», δήλωσε ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ, Ευάγγελος Γραμμένος, κάνοντας λόγο και για «δικαίωση των κόπων και των προσπαθειών, όλων των ανθρώπων που είναι υπέρ του σωστού ποδοσφαίρου». Προφανώς, δεν γνωρίζει τίποτα για τις καταγγελίες για τις εκλογές των ΕΠΣ Ζακύνθου, Αργολίδας, Αχαΐας, Καρδίτσας.... Ούτε για τη δήλωση του Σαββίδη «δικός μας ο Γραμμένος». Ούτε θα έβλεπε τους Σαββίδη, Μελισσανίδη στις συγκεντρώσεις του.


***Δεν χρειάζονται διαβεβαιώσεις περί σωστού ποδοσφαίρου, στις πράξεις θα πρέπει να περάσει ο κ. Γραμμένος και εμείς δεν είναι κακό να έχουμε επιφυλάξεις… Μακάρι να τα καταφέρει


Ενα σοβαρό λάθος από τον Παπαπέτρου (Αθηνών, φωτ.) εντόπισε ο Τσαχειλίδης (Πειραιά) στον αγώνα Πλατανιάς-Παναθηναϊκός. Συγκεκριμένα ο διεθνής παρατηρητής διαιτησίας είπε ότι θα κάνει χρήση βίντεο για να δει αν έπρεπε να δείξει δεύτερη κίτρινη στον Μπούντνικ στο δεύτερο ημίχρονο, όταν έκανε σκληρό φάουλ στον Μολέδο. Δεν αποκλείεται να τιμωρηθεί ο Παπαπέτρου.

«Η νέα ΚΕΔ να έχει σοβαρότητα και να τιμωρεί παραδειγματικά αυτούς που γίνονται οι αρνητικοί πρωταγωνιστές. Εκεί θα κριθούν όλα και έτσι θα πάρουν όλοι τα μηνύματά τους», δήλωσε επίσης ο Γιώργος Βασιλειάδης. Ομως, απέφυγε να υπενθυμίσει ότι κι αυτός προανήγγειλε παραπάνω από έναν ξένο αρχιδιαιτητή. Προς τι η σιωπή; Γιατί δεν μας λέει αν επί θητείας του η διαιτησία είναι καλή;