Η FIFA έβαλε… σφραγίδα φιάσκου στην «εξυγίανση»!

***Επέβαλε  και επιτροπή παρακολούθησης στην ΕΠΟ! 
***Αποσύρθηκε κακήν κακώς η διάταξη-τέρας για τα κωλύματα των παραγόντων
***Πέρασε το καταστατικό της ομοσπονδίας. Κανένας κίνδυνος για Grexit

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Και  τυπικά από χθες η… εξυγίανση πήγε στα πανηγύρια! Επίσης, μετά τη ΓΣ της ΕΠΟ πλέον μπορούμε να λέμε εξυγίανση και να γελάμε, αφού το φιάσκο έχει και τη σφραγίδα της FIFA, η οποία μέσω του νέου καταστατικού της ΕΠΟ (άρθρο 82, παράγραφος 2) επέβαλε Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ποδοσφαίρου «για την εποπτεία των λειτουργιών και διαδικασιών της ΕΠΟ για τουλάχιστον δώδεκα μήνες από την εκλογή της νέας διοίκησης της ΕΠΟ. Οι όροι της εντολής της Επιτροπής αυτής (αντικείμενο, σύνθεση, εντολή και μηχανισμοί λογοδοσίας) της παραπάνω Επιτροπής Παρακολούθησης θα προσδιοριστούν από το αρμόδιο όργανο της FIFA».
Αφενός η συγκεκριμένη διάταξη δεν αποκλείει νέα διοικούσα, αφετέρου μέχρι και η πλευρά της FIFA πήρε χαμπάρι την παράταξη, που παρά την αλλαγή στο σύστημα εκλογών (μια ψήφος ανά ένωση και μια ανά ΠΑΕ) κάποιοι επιμένουν ότι ντε και καλά είναι φαβορί. Ας ονειρεύονται τα… παπαγαλάκια.
Το νωρίτερο που μπορεί να γίνουν εκλογές είναι στις 7 Αυγούστου. Αν δεν γίνουν δεν ισχύει η παράγραφος 3 του άρθρου 86 του νέου καταστατικού της ΕΠΟ σύμφωνα με την οποία  «οι πρώτες εκλογές μετά την παρούσα ΓΣ θα λάβουν χώρα σε μια Ειδική Εκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία θα συγκληθεί από την Επιτροπή Εξομάλυνσης που όρισε η FIFA στις 31 Μαϊου 2017 εντός του χρόνου εντολής της».
Η διάταξη-τέρας για τα κωλύματα παραγόντων που αποτελούσε αντιγραφή του νόμου και είχε άρωμα Κοντονή αποσύρθηκε άρον άρον, καθώς δεν θα περνούσε το καταστατικό της ΕΠΟ και αποφθέχθηκε η… πανωλεθρία! Επίσης, αποσύρθηκε και η διάταξη που ευνοούσε το… μαγείρεμα των εκλογών και πλέον μια ένωση, αντί για τρεις, θα αρκεί να προτείνει έναν υποψήφιο για το ΔΣ ΕΠΟ.
«ΝΑΙ» Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ετσι (σ.σ. ο Ολυμπιακός ψήφισε «ναι») το καταστατικό της Ομοσπονδίας εγκρίθηκε με ψήφους 140 υπέρ και 32 κατά από τους εκπροσώπους των ΕΠΣ μελών της ΕΠΟ. Οι Ενώσεις που ψήφισαν «όχι» στις τροποποιήσεις είναι οι Δυτικής Αττικής, Εύβοιας, Ηλείας, Ηρακλείου, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Λακωνίας, Λασιθίου, Κεφαλονιάς, Πειραιάς και Μεσσηνίας, από την οποία, πάντως, ψήφισε «ναι» ο ένας εκ των τριών εκπροσώπων της.
Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη απομακρύνεται οριστικά και ο κίνδυνος Grexit για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τούτο αναμένεται να επιβεβαιωθεί στις 4 Ιουλίου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ομοσπονδιών της FIFA.
Στις εργασίες της χθεσινής ΓΣ της ΕΠΟ παρέστη κοινό κλιμάκιο των υπερκείμενων ποδοσφαιρικών αρχών, συγκεκριμένα ο Νοντάρ Αχαλκάτσι (FIFA) και οι Ζόραν Λάκοβιτς, Αντζελο Ρηγόπουλος (UEFA). Οι δυο πρώτοι επεσήμαναν τον κίνδυνο Grexit αν δεν περνούσαν οι αλλαγές στο καταστατικό της ΕΠΟ.
Πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο Λάκοβιτς δεν αρνήθηκε διαβουλεύσεις με την Κυβέρνηση: «Μετά από πολλές διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση, αποφασίσαμε να κάνουμε κάποιες τροποποιήσεις. Η βασική αλλαγή που δεχόμαστε από μέρους σας είναι η πιο σημαντική να καταργήσουμε το παράρτημα του καταστατικού (κωλύματα παραγόντων-ποινικές ευθύνες)»! Που είναι το αυτοδιοίκητο;
Μετά από ερώτηση αν το καταστατικό θα περάσει από το Ειρηνοδικείο ο Σέρβος απάντησε: «Μίλησα με την κυβέρνηση, επεμβαίνει η κυβέρνηση εδώ στην Ελλάδα δεν γίνεται σε πολλές χώρες, και μας υποσχέθηκε ότι όλα αυτά (σ.σ. οι τροποποιήσεις του καταστατικού) συμμορφώνονται με τον νόμο και θα γίνουν δεκτά από δικαστήριο. Η κυβέρνηση περιμένει για να περάσει νόμο και να πάμε σε εκλογές. Αν δεν συμβεί αυτό, θα ξέρουμε ποιος θα είναι ο υπεύθυνος».
Όμως, τι θα συμβεί αν η κυβέρνηση φέρει νέο νόμο για τα κωλύματα παραγόντων; Ολόκληρη πολιτική Κοντονή κατέρρευσε χθες και πλέον δεν αρκεί μια απλή κατηγορία για να μην ασκεί διοίκηση στο ποδόσφαιρο ή να μην είναι υποψήφιος!
«ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ»
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ψήφιση του καταστατικού της ΕΠΟ. Πιο αναλυτικά: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλάζει σελίδα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να εκφράσει την απόλυτη ικανοποίησή της για την ανταπόκριση που βρήκε από τις διεθνείς συνομοσπονδίες, καθώς και για την εξαιρετική συνεργασία των εθνικών οργάνων του ποδοσφαίρου που αντιλήφθηκαν την κρισιμότητα της κατάστασης. Περνάμε πλέον στην εποχή της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της χρηστής διακυβέρνησης. Πάντα στο πλαίσιο του νόμου και των καταστατικών διατάξεων της FIFA και της UEFA».