Αλλαξε ο Μανωλιός, έβαλε τα ρούχα αλλιώς

***Αν μείνουν στην ΚΕΔ οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Μια… τρύπα στο νερό είναι η νέα ΚΕΔ, η οποία δεν έχει σχέση με τις εξαγγελίες των απεσταλμένων των FIFA, UEFA Ακχαλκάτζε, Λάκοβιτς, αντίστοιχα, στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ. «Γνωρίζουμε το πρόβλημα της διαιτησίας και έχουμε ομάδα εργασίας που μελετά αλλαγές στο σύστημα διαιτησίας της χώρας σας. Αφορούν στον αριθμό των μελών της ΚΕΔ, πρόσωπα από το εξωτερικό που θα μπορούσαν να αναλάβουν την ΚΕΔ και το video assistance referee που θα έρθει άμεσα στην Ελλάδα. Υπάρχουν κι άλλες επιλογές τις οποίες θα τις δείτε στην πορεία», είχε δηλώσει ο Γεωργιανός. 
«Πρότασή μας είναι, και πιστεύω ότι το θέλουν και η ΕΠΟ αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί, να έρθουν ξένοι αρχιδιαιτητές που θα κάνουν ανενόχλητοι και χωρίς πιέσεις τη δουλειά τους. Περιμένω να δω τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών», επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.
Οι ξένοι αρχιδιαιτητές, όπως διέρρεαν θα μπουν τρεις, είναι ο εξής ένας. Ο 60χρονος Πορτογάλος, πρώην διεθνής ρέφερι, Βίτορ Μέλο Περέιρα. Ομως, ένας ίσον κανένας, ειδικά από τη στιγμή που παραμένουν στην ΚΕΔ οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης, οι οποίοι φέρουν βασική ευθύνη για το χάλι της διαιτησίας, με αποτέλεσμα την έλευση ξένου αρχιδιαιτητή.
Η σχετική ανακοίνωση που μας ενημερώνει ότι επικεφαλής της ΚΕΔ θα τεθεί ο Περέιρα, περισσότερο περιπλέκει, παρά διαφωτίζει την επόμενη μέρα. Από τη στιγμή που «θα είναι υπεύθυνος για τον ορισμό διαιτητών στα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και στο Τμήμα Διαιτησίας», όλοι οι υπόλοιποι (το δίδυμο και ο Καλύβας) θα κάνουν ορισμούς στη Γ’ Εθνική και στα πρωταθλήματα νέων που την τελευταία σεζόν έκανε μόνος του ο Καλύβας με τη βοήθεια του Ιωσηφόγλου. Πλάκα μάς κάνει η FIFA; Ο δε Βασάρας, αν και δεν ανακοινώθηκε ολόκληρη η σύνθεση, μπαίνει στην ΚΕΔ, όμως ως υπεύθυνος εκπαίδευσης.


Ο ΠΕΡΕΪΡΑ θα έχει φουλ δουλειά με ορισμούς σε SL και FL και οι άλλοι τέσσερις τα υπόλοιπα;


Ζητείται διαφάνεια…

Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο σάιτ της ΕΠΟ, μάλιστα το κείμενο ήταν και στα αγγλικά, περισσότερο θολώνει το τοπίο στην ελληνική διαιτησία, αν και με αφορμή το νέο ξεκίνημα έπρεπε να λειτουργεί με διαφάνεια. Υπάρχει ενημέρωση για τον ρόλο που θα έχει ο Πορτογάλος Περέιρα, όχι όμως για το τι θα κάνουν ο Βασάρας, ο Τριτσώνης, ο Κουκουλάκης και ο Καλύβας; Ο Βασάρας, αφού είναι ήδη τμήμα εκπαίδευσης διαιτησία, χωριστά από την ΚΕΔ, γιατί να μπει στο κορυφαίο όργανο διαιτησίας και μάλιστα με τις ίδιες αρμοδιότητες; Τόση προχειρότητα από τη FIFA;


Απόσταση
Ενα ακόμη ερωτηματικό που προκύπτει με αφορμή την… κολοβή ανακοίνωση της ΕΠΟ για τη διαιτησία, είναι αν ο Περέιρα θα μένει μόνιμα στην Ελλάδα, ή τουλάχιστον τις περισσότερες μέρες (αν και δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις για τη Λισαβόνα) ή θα κάνει τους ορισμούς από το εξωτερικό και θα έρχεται μια στο τόσο, όπως ο Χιου Ντάλας. Αν συμβαίνει το τελευταίο, προβλέπουμε ότι θα ανοίξει ο ασκός Αιόλου.


 Επιτροπή
Οι απεσταλμένοι των FIFA, UEFA στη Γ.Σ. της ΕΠΟ προανήγγειλαν ότι θα συσταθεί και επιτροπή παρακολούθησης της ελληνικής διαιτησίας, ξέχωρα από αυτή που θα παρακολουθεί την ομοσπονδία η οποία ανακοινώθηκε, χθες μόνο για να ελέγχει αποκλειστικά την ΚΕΔ. Ομως, δεν υλοποιήθηκε ούτε αυτό! Θα δούμε αν θα συμβεί στο άμεσο μέλλον.



Παραδόθηκε από τη FIFA ο νέος κανονισμός διαιτησίας, όμως δεν ανακοινώθηκε από την ΕΠΟ επειδή πρέπει να μεταφραστεί. Αν κρίνουμε από το ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΔΕ/ΕΠΟ Ιωάννη Δρόσο, ο ΚΑΠ είχε παραδοθεί στις 30 Ιουνίου και αναρτήθηκε χθες στο σάιτ της ομοσπονδίας, θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα χωρίς κανονισμό!


Μεγάλος είναι ο κίνδυνος στη διαιτησία, όμως οι αρμόδιοι δεν έχουν προβλέψει το παραμικρό. Ισως και να μην τους ενδιαφέρει. Αν δεν ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα σχετικά με τη λειτουργία της ΚΕΔ και τον ρόλο όλων, είναι ορατός ο κίνδυνος η κατάσταση να εκτραχυνθεί πριν ακόμη ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Και δεν είναι ό,τι καλύτερο η νέα ΚΕΔ να ξεκινήσει με αμφισβήτηση.