Σχόλια για την ποινή στον Ολυμπιακό - Το μεγάλο πρόβλημα που ξεπερνιέται με την απόρριψη της έφεσης και της πρόσθετης παρέμβασης του ΠΑΟΚ

Σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ στον Ολυμπιακό για τον ημιτελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ επιβλήθηκε μια αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών από τέσσερις που ήταν η πρωτόδικη απόφαση και πρόστιμο 95.000 από 150.000 ευρώ αρχικά. Όμως, και στην περίπτωση αυτή, από τη στιγμή που προηγήθηκαν δυο ακροαματικές διαδικασίες είναι δύσκολο να πειστεί κατά πόσο είναι δίκαιη, αν και η απόφαση είναι αναλυτική, κάτι πολύ σημαντικό για να καταλάβει ο κόσμος τι γίνεται.
Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να αποφύγουμε κάποια σχόλια:
α) Η μια αγωνιστική επιβλήθηκε για «παράνομη βία» σε βάρος του διαιτητή, αν και δεν προκύπτει από το φύλλο αγώνα. «Μετά τη λήξη του αγώνα κι ενώ κατευθυνόμασταν προς τα αποδυτήριά μας, δύο άνθρωποι χωρίς διακριτικά που βρίσκονταν έξω από την έξοδο των αποδυτηρίων μας, μας προπηλάκισαν λεκτικά και εμπόδισαν την είσοδό μας εντός αυτών. Μας εξύβρισαν με τις φράσεις ‘μας γαμ…. σήμερα, τι κάνατε ρε;’ Με την παρέμβαση της αστυνομίας απομακρύνθηκαν και εισήλθαμε στα αποδυτήρια. Καμία άλλη παρατήρηση», αναφέρει ο Τάσος Παπαπέτρου. «Μας γ… σήμερα, τι κάνατε ρε;», αν αυτό είναι λεκτικός προπηλακισμός (σ.σ. νέα ανακάλυψη), αν αυτό είναι εξύβριση γιατί σε άλλες περιπτώσεις επιβλήθηκαν μόνο πρόστιμα; Π.χ. για το «fucking bastards» του Μίχελ στον Στυλιαρά μετά τον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Πανιώνιο: Στην ομάδα της Θεσσαλονίκης επιβλήθηκε πρόστιμο, όπως και πρόστιμο 1.500 ευρώ στον Μίχελ και απαγόρευση εισόδου 20 ημερών στους αγωνιστικούς χώρους.
β) Επιβλήθηκε πρόστιμο (80.000 ευρώ) για εκτεταμένα επεισόδια που περιγράφονται μόνο στην έκθεση της αστυνομίας. Όμως, βάση του κανονισμού δεν έπρεπε να ληφθεί υπόψη από τη στιγμή που για εκτεταμένα επεισόδια δεν έγραψε στην έκθεσή του, ούτε ο παρατηρητής αγώνα, ούτε ο διαιτητής. Πλέον, είναι αδύνατον η έκθεση της αστυνομίας να μην ισχύσει για όσα έγιναν στον τελικό, αν και ο παρατηρητής Νίκος Βακάλης, πρόεδρος της ΕΠΣ Σάμου, από τις πληροφορίες που προκύπτουν φαίνεται πως είναι λεπτομερής στην έκθεσή του. Να δούμε πως ΠΑΟΚ και ΑΕΚ θα πείσουν την Πειθαρχική Επιτροπή και την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ κατά την εκδίκαση των επεισοδίων του τελικού. Τον… λάκκο άνοιξε ο ΠΑΟΚ και πέφτει μέσα και ο ίδιος!
γ) Παρά τις προσπάθειες της προπαγάνδας να πείσει ότι ο βοηθός παρατηρητή αγώνα Περικλής Λασκαράκης δέχθηκε επίθεση, όλα τα δημοσιεύματα, των μέσων που υπηρετούν συμφέροντα συγκεκριμένων ΠΑΕ, πήγαν στα σκουπίδια. Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θεσσαλίας, που κατέθεσε ως μάρτυρας του ΠΑΟΚ (!!!) δεν κατάφερε να πείσει στην ακροαματική διαδικασία, επαναλαμβάνοντας όσα ουσιαστικά είχε δηλώσει ο Αχιλλέας Μπέος για να δημιουργήσει κλίμα και να τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός, με βάση το άρθρο 29, δηλαδή με αφαίρεση βαθμών. Άλλο προπαγάνδα, που εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως διαστρέβλωναν τα γεγονότα για το… καλό του ΠΑΟΚ, άλλο αθλητική δικαιοσύνη τελικά! «Απάλλαξε κατά πλειοψηφία την εγκαλουμένη ΠΑΕ Ολυμπιακός από την πράξη της βίας σε  βάρος του βοηθού παρατηρητή του αγώνα (αρ. 29 παρ. 1 και 4 Πειθαρχικού κώδικα)», αναφέρει η απόφαση. Δηλαδή, ο Λασκαράκης κηρύχτηκε επίσημα και αναξιόπιστος (τουλάχιστον) και μένει να δούμε αν θα διαγραφεί από τον πίνακα των παρατηρητών.
δ) Με την απόρριψη της πρόσθετης παρέμβασης του ΠΑΟΚ και της έφεσής του ξεπερνιέται ένα τεράστιο πρόβλημα που είχε ανοίξει με την πρωτόδικη απαράδεκτη απόφαση. Αν δεν γινόταν αυτό, δηλαδή αν γινόταν δεκτές η έφεση και η πρόσθετη παρέμβαση της ομάδας της Θεσσαλονίκης, τα πρωταθλήματα δεν θα τελείωναν ποτέ και θα κρίνονταν στα χαρτιά, όχι στα γήπεδα. Ολοι θα πήγαιναν εναντίον όλων. Θυμάστε ότι από την αρχή γράφαμε ότι ο ΠΑΟΚ δεν είχε δικαίωμα πρόσθετης παρέμβασης με βάση τον κανονισμό και μόνο από αυτό καταλαβαίνετε πόσο… έκτρωμα ήταν η πρωτόδικη απόφαση.
Αναλυτικά η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ για τον ημιτελικό Κυπέλλου Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-2:
Κατά την τελευταία της συνεδρίαση, η Επιτροπή Εφέσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έλαβε τις εξής αποφάσεις.
Απέρριψε ομόφωνα την έφεση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός και της υπ΄ αρ. 111/2017 απόφασης ΠΕ/ΕΠΟ.
Δέχτηκε ομόφωνα τυπικά και κατά πλειοψηφία ως εν μέρει ουσία βάσιμη, την  έφεση της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ  και της υπ΄ αρ. 111/2017 απόφασης ΠΕ/ΕΠΟ.
Απέρριψε ομόφωνα την πρόσθετη παρέμβαση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Απάλλαξε κατά πλειοψηφία την εγκαλουμένη ΠΑΕ Ολυμπιακός από την πράξη της βίας σε  βάρος του βοηθού παρατηρητή του αγώνα (αρ. 29 παρ. 1 και 4 Πειθαρχικού κώδικα). Κήρυξε κατά τα λοιπά πειθαρχικά ελεγκτέα την ΠΑΕ Ολυμπιακός και της επέβαλλε τις εξής ποινές:
1. Για την πράξη των εκτεταμένων επεισοδίων (άρθ.14 παρ. 1,2, άρθ. 15 παρ. 6), χρηματική ποινή 80.000€.
2. Για την πράξη της παράνομης εισόδου οπαδών της εγκαλουμένης στο χώρο των αποδυτηρίων των διαιτητών (άρθρο 12 παρ. 5 ΚΑΠ Επαγγελματικών Ομάδων σε συνδυασμό με άρθρο 1 και 26 ΠΚ), χρηματική ποινή 20.000€.
3. Για την πράξη της παράνομης βίας σε βάρος του διαιτητή του αγώνα (άρθρο 29 παρ. 1,3,4 ΠΚ), ποινή διεξαγωγής του αγώνα χωρίς θεατές, μιας (1) αγωνιστικής.
4. Για την πράξη της αφής πυρσών, κροτίδων και καπνογόνων στις κερκίδες, πριν την έναρξη και κατά τη διάρκεια του αγώνα (άρθ. 14 παρ. 1, αρθρ. 15 παρ. 2 περ. α΄ ΠΚ), χρηματική ποινή ύψους 10.000€.

Συγχωνεύει τις ως άνω χρηματικές ποινές, επιβάλλοντας συνολική χρηματική ποινή 95.000€.