Με τους παράνομους δεν υπάρχει 50-50

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Για να καταλαβαινόμαστε, ο Κουτσοκούμνης ανέλαβε τοποτηρητής στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μας παρουσίασε «δοτή», όπως έχει χαρακτηριστεί, διοικούσα (ΠΔΕ/ΕΠΟ) δικής του επιλογής, όπως δικής του επιλογής είναι και οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης που παράνομα βρίσκονται στην ΚΕΔ, δεδομένου ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του κανονισμού. Υποτίθεται ότι όλοι αυτοί μαζί θα έκαναν… εξομάλυνση, όμως κατά σύμπτωση στη διαιτησία έγιναν και γίνονται όσα παρουσίαζε η συμμορία της προπαγάνδας ότι θα γινόταν αν συγκεκριμένες ΠΑΕ αναλάμβαναν το κουμάντο της ΕΠΟ.
Αρα, δεν είναι εκτός πραγματικότητας όποιος συμπεραίνει ότι το κουμάντο έχουν συγκεκριμένες ΠΑΕ, άρα δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανέναν. Και δεν μπορούν να ξεγελάσουν, επειδή μια ομάδα βρίσκεται μόνιμα στο στόχαστρό τους και αυτή είναι ο Ολυμπιακός. Με τους παράνομους της ΚΕΔ δεν υπάρχει 50-50, αφού το… συνεργείο δρα ανενόχλητο και οι αρμόδιοι μόνο που δεν το χειροκροτούν.
Αρχής γενομένης από τα παιχνίδια με Ξάνθη, με Πλατανιά, με Αστέρα Τρίπολης, γράφαμε ότι ακόμη δεν είχαμε δει τίποτα στη διαιτησία. Δεν διαθέτουμε μαντικές ικανότητες, παρά βλέπαμε την πολιτική στους ορισμούς σε συνδυασμό με την ασυλία που πρόσφεραν απλόχερα οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης, Και ακολούθησαν οι Μάνταλος στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-0, ο Κωσταράς στο Περιστέρι και ο Κύζας στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 2-0, όμως και πάλι δεν είδαμε τίποτα. Θα γίνουν τα ίδια και χειρότερα, με Ατρόμητο την επόμενη αγωνιστική, με Παναθηναϊκό τη μεθεπόμενη κτλ.
Το σχέδιο για να πλήξουν τον Ολυμπιακό είναι διαρκείας και σε πρώτο πλάνο. Τόσες κακές διαιτησίες σε βάρος του δεν εξηγούνται. Μπορεί οι «ερυθρόλευκοι» να μη φωνάζουν για τον Κύζα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έκανε λάθη. Δεν ξέρουμε τι θα γινόταν αν ο μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης και διεθνής ρέφερι έπαιζε 50-50, είδαμε τι έγινε με το 70-30 σε βάρος των «ερυθρολεύκων».

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ήταν και παραμένει στο στόχαστρο της “εξυγίανσης» και θα ακολουθήσουν μεγαλύτερα… μπλόκα.

Τα χοντρά λάθη…

Ποιος κανονισμός απαγορεύει τα πέναλτι στον Ολυμπιακό; Στο 3’, στο σουτ του Σισοκό, ο Σάκχοφ δεν ήταν πεσμένος κάτω για να θεωρηθεί ακούσιο το χέρι του, σαν τερματοφύλακας έπεσε την ώρα που γίνεται το σουτ. Ομως, πού να τολμήσει ο Κύζας να δώσει το πέναλτι; Γιατί να δείξει κίτρινη στο 72’ αφού ο κανονισμός είναι κόκκινη για το μαρκάρισμα επί του Φιγκέιρας; Η πιο περίεργη περίπτωση στο 81’ που δείχνει πολλά για την… φιλοσοφία που έπαιξε ο διεθνής ρέφερι. Δεν έδωσε φάουλ στον Μανθάτη επειδή θα έπρεπε να δείξει δεύτερη κίτρινη στον Λέοβατς.

Φιλοσοφία
Στην αρχή του αγώνα της Τούμπας ο Κρέσπο έριξε δυο κλωτσιές στον Ελιουνούσι, ακολούθησε ο Μάτος με μια στον Φορτούνη, όμως ο Κύζας αρκέστηκε σε παρατηρήσεις και έδειξε την πρώτη κίτρινη στον Φιγκέιρας για ένα φάουλ στον Ενρίκε, που είναι φάουλ, αλλά όχι κάρτα. Επίσης, μετά από δέκα λεπτά (30’) χαρίστηκε στον Ενρίκε που ανέκοψε επίθεση του Ανσαριφάρντ, λίγο έξω από την περιοχή του ΠΑΟΚ.


Προδόθηκε
Από πού προκύπτει φιλοσοφία για 50-50 από τον Κύζα; Και συνεχίζουμε: Στο 36’ έγινε ίδια φάση με τους Ενρίκε, Ανσαριφάρντ, όμως ο Ελιονούσι είδε την κίτρινη. Επίσης, ο Ενρίκε έπρεπε να δει και κάρτα στο 45’, που πήγε με τις τάπες στο Ραμαό, άσχετα αν δευτερόλεπτα νωρίτερα ο Κύζας σφύριξε φάουλ.

Στον… αφρό
Αν αυτές οι φάσεις, που ήταν σε βάρος του Ολυμπιακού ήταν υπέρ του, η προπαγάνδα θα έβγαζε… αφρούς. Ομως, ο Κύζας είναι στον… αφρό. Κι ας μην είδε το φάουλ που ζήτησε ο Ρομαό πριν το 1-0. Εδώ δεν είδε το πέναλτι στο χέρι του Σακχόφ… Τι θα γίνει αν στο μέλλον όλοι οι αμυντικοί πέφτουν, όπως ο Ουκρανός; Οι ομάδες θα παίζουν με δυο τερματοφύλακες;

Εντολή
Ολοι οι διαιτητές δεν είναι σαν το Μάνταλο. Οι Κύζας, Παπαπέτρου πήγαν μαζί στη μεσημεριανή σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας, τονίζοντας στους εκπροσώπους των ομάδων (Σ. Θεοδωρίδης και Μ. Γκαγκάτσης) ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος στα αποδυτήρια. Ο τέταρτος, Παπαπέτρου, πρόσθεσε ότι αν προκύψει πρόβλημα στους πάγκους «εδώ είμαστε να το λύσουμε άμεσα».


Προηγήθηκαν «καψόνια»
Πριν ο Κύζας οριστεί στην Τούμπα και αφού φυσικά πέρασε με επιτυχία το… εμπόδιο στην Τρίπολη, μην δίνοντας πέναλτι στον Φορτούνη και μην αποβάλλοντας τον Ιγκλέσιας, δεν έλειψαν και τα …καψόνια. Από τις 12 Φεβρουαρίου (Ξάνθη-ΠΑΟΚ 0-0, ματς που ήταν οι δεύτερες… εξετάσεις του) είχαν να τον ορίσουν οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης! Το… κερασάκι ήταν ότι τον έβαλαν τέταρτο του Θάνου στο Ξάνθη-Παναθηναϊκός 0-0, μια αγωνιστική πριν το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 2-0. Είναι διαχείριση διαιτητών αυτή;


Παρατηρήσεις για κάρτες
«Πήγες μια χαρά το παιχνίδι. Ανετα θα μπορούσες να δείξεις και άλλες κίτρινες κάρτες. Από την άλλη, καταλαβαίνω ότι έπρεπε να κάνεις διαχείριση», είναι οι μόνες παρατηρήσεις που έκανε ο παρατηρητής διαιτησίας, Βασίλης Τεροβίτσας (Αιτ/νιας) στον Κύζα. Θα γελάσει πολύς κόσμος αν ξαναγίνει τέτοια φάση για πέναλτι υπέρ ΠΑΟΚ, ΠΑΟ, ή ΑΕΚ!

Τα πέναλτι σαν… στραγάλια
Τι νέα από Παναθηναϊκό, όλα καλά; Πήγε ο Παναγόπουλος στην ΚΕΔ για να διαμαρτυρηθεί για τη διαιτησία του Θάνου στην Ξάνθη, οι Τριτσώνης και Κουκουλάκης όρισαν έναν άπειρο διαιτητή (Σκουλάς της ΕΠΣ Θεσσαλίας), ο οποίος έδινε σαν… στραγάλια τα πέναλτι στους «πράσινους» στο παιχνίδι τους με τη Βέροια (5-0). Και έζησαν αυτοί καλά…

Προβάδισμα ο Κομίνης…
Το… μενού της επόμενης αγωνιστικής περιλαμβάνει ΑΕΚ-ΠΑΟΚ. Τυπικά μπορούν να οριστούν όλοι οι διεθνείς διαιτητές, πλην του Κύζα. Το προβάδισμα έχει ο Κομίνης, όπερ σημαίνει ότι τον Παπαπέτρου θα τον ορίσουν την άλλη εβδομάδα στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Στη Λεωφόρο, μπορεί να προκαλέσουν με τον Καλογερόπουλο. Πάντως, τον Σιδηρόπουλο δεν τον θέλουν ούτε οι ίδιοι! Με τόσα λάθη ο κορυφαίος έγινε ακατάλληλος.