Μάνταλος με «μητρώο» κατά του Θρύλου…



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Αλέξης Κούγιας, μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ στις 30 Μαρτίου 2015: «Ο Παπασταμάτης και ο γνωστός Παπαδόπουλος κάνουν ό,τι μπορούν για να σπρωχτεί η ΑΕΚ»
Αλέξης Κούγιας στις 21 Μαΐου 2015: «Τι δουλειά κάνει ο Παπασταμάτης στην ΑΕΚ, ο πρώην διαιτητής; Με τι ασχολείται;».
Σε αυτά να προσθέσουμε πως τη σεζόν 2014-15 που η ΑΕΚ ήταν στην Football League, o Παπασταμάτης, ο οποίος είναι πρώην Αθηναίος διαιτητής και κουμπάρος του Μάνταλου που ορίστηκε στο ματς ΑΕΚ-Ολυμπιακός, μπήκε στο τμήμα μάρκετινγκ της «μικρής λίγκας», όπως λέγεται με τις ευλογίες του Μελισσανίδη. Στο χέρι του διεθνούς διαιτητή είναι να αποδείξει ότι δεν επηρεάζεται από κανέναν και τίποτα. Μήπως οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης που επέλεξαν τον συγκεκριμένο ρέφερι έπρεπε να σκεφτούν καλύτερα πριν προχωρήσουν στη συγκεκριμένη επιλογή;
Αλλωστε η ΚΕΔ, που προκαλεί και πάλι… ατύχησε ήδη μία φορά, βάζοντας τον 37χρονο διεθνή ρέφερι σε φετινό παιχνίδι του Ολυμπιακού. Στην Ξάνθη μπορεί οι «ερυθρόλευκοι» να νίκησαν 2-0, όμως ο Μάνταλος προκάλεσε με τα λάθη του. Θυμίζουμε ότι στο 10’ αρνήθηκε πέναλτι-μαρς σε χέρι του Χατζητερζόγλου, μετά από κεφαλιά του Ιντέγιε, που μέχρι και ο Βαρούχας παραδέχθηκε ότι υπάρχει παράβαση. Αν έβγαζε έγκαιρα την κόκκινη στον Λισγάρα για το μαρκάρισμα-αίσχος στον Σεμπά (58’) δεν θα γινόταν τίποτα από το… χάος που ακολούθησε. Παράλληλα έδειξε κίτρινη στον Μποτία, όταν σχεδόν όλοι οι παίκτες της Ξάνθης χτυπούσαν, έφτυναν ή έβριζαν. Είναι δυνατόν Σεμπά και Λισγάρας να τιμωρούνται με την ίδια ποινή (κόκκινη κάρτα);
Ο Μάνταλος δεν έβλεπε τίποτα από ό,τι έκανε ο Σολτάνι. Καμία κάρτα ούτε για την αγκωνιά στον Μάριν στο 17’ ούτε για την κλοτσιά από πίσω στον Μαρτίνς ούτε για την αγκωνιά στο κεφάλι του Μιλιβόγεβιτς στον 64’.

Κόμπλεξ
Στη φάση του 64’ που ο Σολτάνι χτύπησε τον Μιλιβόγεβιτς στο κεφάλι, ο Μάνταλος δεν διέκοψε το παιχνίδι Ξάνθη-Ολυμπιακός 0-2, όπως επιτάσσουν οι κανονισμοί, μια περίπτωση που ο ρέφερι φάνηκε πως έβγαλε κόμπλεξ. Σε περίπτωση τραυματισμού στο κεφάλι δεν υπάρχει fair play και ο Μάνταλος είδε ότι ο Σέρβος χτυπήθηκε στο κεφάλι, άσχετα αν δεν έδωσε ούτε το φάουλ. Βλέπουμε ότι έκανε «βροχή» από λάθη.

Τυχαία;
Πολλά λάθη έκανε ο Μάνταλος στα Πηγάδια, τα οποία ήταν μόνο κατά του Ολυμπιακού. Στη φάση του 2-0 ακολουθεί πέναλτι του Καμαρά στον Ιντέγε, όμως ο απίθανος Μάνταλος γύρισε τη φάση πίσω και καταλόγισε προηγούμενο φάουλ (του Χατζητερζόγλου στον Μάρτινς), από το οποίο σκόραρε ο Μιλιβόγεβιτς. Ομως, στο πέναλτι δεν υπάρχει πλεονέκτημα.

Στον… αφρό
Και κάτι ακόμα που αφορά τη γενική εικόνα του Μάνταλου στα Πηγάδια. Εστω και υποψία να υπήρχε, καταλόγιζε εύκολα φάουλ στην Ξάνθη, ενώ οι παίκτες του Ολυμπιακού έπρεπε να πονέσουν από τα μαρκαρίσματα για να πάρουν φάουλ. Το… ανέκδοτο είναι ότι δεν τιμωρήθηκε γι’ αυτά, καθώς ο αγώνας της Ξάνθης έγινε στις 08/01 και ορίστηκε ξανά την 1η Φεβρουαρίου (Λάρισα-ΠΑΟΚ). Μόνο 20 μέρες έμεινε εκτός…

Στα υπόψη
Φέτος ο Μάνταλος σφύριξε ΑΕΚ-Ατρόμητος 2-2 και ΑΕΚ-Παναιτωλικός 0-0, όπου δεν είχε κάποιο θέμα. Ομως, στο ματς των πλέι οφ της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1, αν είχε αποβάλει τον Τζιμπούρ είτε στο 37’ για την κουτουλιά στον Τσίμιροτ είτε για τη γροθιά στον Βελλίδη, ο Αλγερινός δεν θα έπαιζε στον τελικό Κυπέλλου.

Οι αξέχαστες αδικίες
02/02/11 ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-0: Ο Μάνταλος δεν καταλόγισε πέναλτι του Σαβίνι στον Τοροσίδη. 12/02/14: Ατρόμητος-Ολυμπιακός 1-1: Ολυμπιακός πέρασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου, παρότι δεν έδωσε ένα πέναλτι σε χέρι του Γιαννούλη. 16/04/14 ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-0: Ημιτελικός Κυπέλλου που δεν έπρεπε να ξεκινήσει εξαιτίας των όσων έγιναν, αλλά η σέντρα έγινε με 45’ καθυστέρηση, ενώ δεν έδωσε τρία πέναλτι! Επίσης, στο 94’ εκτοξεύτηκε φωτοβολίδα που πέρασε δίπλα από τον Μέγερι.

Προέρχεται από σερί

Οπως και πριν από το ματς στα Πηγάδια ο Μάνταλος προέρχεται από σερί ορισμών. Συνολικά τρία ματς μέσα στον Φεβρουάριο έχει πάρει ο διαιτητής του αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακός. Συγκεκριμένα σφύριξε: 01/02/17 Λάρισα-ΠΑΟΚ 0-2, 04/02/17 Παναιτωλικός-Ατρόμητος 2-0, 12/02/17 Απόλλων-Αρης 2-2. Στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 0-1 για το πρωτάθλημα, το οποίο έγινε στις 2 Νοεμβρίου 2013. Τότε ο Μάνταλος δεν τόλμησε να αποβάλει τον Πράνιτς στο 82’ και τελικά οι Πειραιώτες νίκησαν με γκολ στα τελευταία λεπτά.