Η… καραμέλα της FIFA είναι για πολλά γέλια

*** Οι προκλήσεις του Κουτσοκούμνη για τα σφυρίγματα 100-0 υπέρ των συμμάχων και 100-0 κατά του Ολυμπιακού
***Γιατί η… τορπίλη στη διαιτησία έχει μπει εδώ και καιρό


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ

ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να πιστεύει πως όσα γίνονται με τη διαιτησία στην Ελλάδα τελούν σε γνώση της FIFA; Η προσπάθεια να μπλοκάρουν τον Ολυμπιακό είναι επακόλουθο όσων προηγήθηκαν, και εννοούμε την κρατική παρέμβαση για τη στελέχωση της ΠΔΕ/ΕΠΟ, αλλιώς της «δοτής» διοίκησης της Ομοσπονδίας, όπως την έχουν καταγγείλει, αλλά και αν συμβουλεύτηκε κάποιους ο Κουτσοκούμνης -κάτι λογικό, αφού έπρεπε να ενημερωθεί- για να αποφασίσει τη στελέχωση της ΚΕΔ από τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη, οι οποίοι δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα από τον κανονισμό.
Εξομάλυνση του ελληνικού ποδοσφαίρου σημαίνει πρώτα από όλα τήρηση των κανονισμών. Ομως, στην Ελλάδα είχαμε το εντελώς αντίθετο, το πρωτοφανές για τα ποδοσφαιρικά χρονικά, και εννοούμε την αλλαγή κανονισμών μεσούσης της περιόδου για να έρθουν στα μέτρα που βόλευαν τις αποφάσεις του Κουτσοκούμνη. Ακόμη και αν δεχθούμε ότι η FIFA εξουσιοδότησε εν λευκώ τον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, επ’ ουδενί δεν μπορεί να δεχθεί κάποιος ότι έχει και την αρμοδιότητα να κάνει λάστιχο τους κανονισμούς. Εξάλλου, η ίδια η FIFA είναι εκείνη που επικύρωσε τον πίνακα των διεθνών της απερχόμενης εκλεγμένης διοίκησής της, αν και στο Πάρκο Γουδί έκαναν προσπάθεια να αλλάξουν κάποιους, όμως δέχθηκαν ένα ηχηρό χαστούκι.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα των αποφάσεων του τοποτηρητή της FIFA; Η διαιτησία, ο… τομέας που ενδιέφερε τη δήθεν εξυγίανση, είναι 100-0 υπέρ των Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και 100-0 κατά του Ολυμπιακού. Τουλάχιστον αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τότε που ανέλαβε η… εξομάλυνση και ειδικά μετά τις διαιτησίες των Σιδηρόπουλου, Παπαπέτρου, Βάτσιου και Μάνταλου. Η μια χειρότερη απ’ την άλλη.
Αλλωστε, η ποδοσφαιρική πιάτσα γνωρίζει ότι η… εξομάλυνση, όπως αυτοί την ονομάζουν, έβαλε στο ποδόσφαιρο κυβερνητική σφραγίδα (=Κοντονής), ενώ υλοποίησε, πάντα με όσα βλέπουμε και από τους ορισμούς, ακόμη και επιθυμίες συγκεκριμένων ποδοσφαιρικών παραγόντων, δηλαδή των «συμμάχων».

Το αποτέλεσμα των αποφάσεων του Κουτσοκούμνη; Διαιτησία 100-0 υπέρ των «συμμάχων» και 100-0 κατά του Ολυμπιακού

Ιδού οι… επιθυμίες

Ποιες… επιθυμίες των Μελισσανίδη, Αλαφούζου, Σαββίδη, ή αν προτιμάτε των ΑΕΚ, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, υλοποίησε η «εξομάλυνση»; Πρέπει να τα επαναλάβουμε, προκειμένου να αποδειχθεί ότι η… καραμέλα περί FIFA μόνο γέλια πρέπει να προκαλεί. Από τη μια τηρούνται οι «μαύρες λίστες» των ομάδων. Τόλμησαν να βάλουν Δελφάκη, Λαμπρόπουλο στη Football League, απαίτησε ο Μελισσανίδης να μη σφυρίζουν ούτε εκεί (αλλά και να βγουν από τους πίνακες μαζί με τον Παππά) και κατά… σύμπτωση εξαφανίστηκαν. Η… εξυγίανση απαιτούσε να επιστρέψουν οι τελειωμένοι του καλοκαιριού και συμφώνησαν τόσο η ΠΔΕ/ΕΠΟ όσο και η ΚΕΔ.

Αμοιβές
Ο Κουτσοκούμνης είχε προαναγγείλει ότι η FIFA θα πληρώνει τις αμοιβές τόσο της ΠΔΕ/ΕΠΟ όσο και των golden boys της διαιτησίας, συμπληρώνουμε ότι δεν έχει διαψευστεί ότι οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης αμείβονται έκαστος με 12.000 ευρώ τον μήνα, όμως αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν έχει στείλει ούτε ένα ελβετικό φράγκο; Υπάρχει περίπτωση η FIFA να έδωσε την έγκρισή της να μπουν στη διοικούσα κυβερνητικοί;

Παρανομίες

Η FIFA έδωσε έγκριση να αλλάξουν κανονισμοί μεσούσης της περιόδου για να μπουν στην ΚΕΔ παράγοντες (Τριτσώνης, Κουκουλάκης) που δεν είχαν τα απαιτούμενα προσόντα; Επίσης, άναψε το πράσινο φως για να γίνουν και παρανομίες στους πίνακες με την επιστροφή των τελειωμένων του καλοκαιριού και ουσιαστικά να καταργηθούν οι αξιολογήσεις που έγιναν;

Πρόκληση
Δηλαδή η FIFA ενέκρινε τους πίνακες των διεθνών που η στελέχωσή τους αποφασίστηκε από την εκλεγμένη διοίκηση της ΕΠΟ, όμως δεν… δέχθηκε τις αξιολογήσεις του καλοκαιριού, τις οποίες αποφάσισε η ίδια διοίκηση της Ομοσπονδίας; Φυσικά, η επιστροφή συγκεκριμένων διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Οχι μόνο έβγαλαν κανονισμό, με απόφαση της ΠΔΕ/ΕΠΟ και εισήγηση της ΚΕΔ, μεσούσης της περιόδου, αλλά και επειδή είναι «φωτογραφικός»!

Ενστάσεις
Αφενός οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης δεν έχουν τα προσόντα να είναι στην ΚΕΔ, αφετέρου στους πίνακες δεν έπρεπε να είναι κάποιοι διαιτητές. Τώρα που το πρωτάθλημα φουντώνει, ποιος μπορεί να αποκλείσει προσφυγές, τόσο επειδή το δίδυμο δεν έχει δικαίωμα να κάνει ορισμούς όσο και επειδή κάποιοι ρέφερι δεν έχουν δικαίωμα να σφυρίζουν;

Κάποιοι τους περίμεναν

Για να καταλάβετε τι γίνεται: Οι διαιτητές που είχαν βγει το καλοκαίρι εκτός πινάκων δεν είχαν κρεμάσει τη σφυρίχτρα τους. Και μόνο από αυτό φαίνεται πως είχαν πάρει εγγυήσεις (από ποιους;) ότι θα επιστρέψουν. Κορυφαίο παράδειγμα ο Πραξιτέλης Ζαχαριάδης (Μακεδονίας), ο οποίος περίμενε 1,5 χρόνο για να επανέλθει στη Superleague. Αντίθετα, ο Γιώργος Λιαχούδης (το παράδειγμα επειδή ανήκουν στην ίδια ένωση) εγκατέλειψε και τώρα είναι παρατηρητής στη Football League.

ΚΕΔ: Σκάνδαλο η σύνθεση
Μια ακόμη τορπίλη στη διαιτησία (υπάρχουν πολλές αφορμές για να κάνει ένσταση μια ομάδα) αφορά στη σύνθεση της ΚΕΔ. Με βάση τον κανονισμό της UEFA που ισχύει στην Ελλάδα, πρέπει να είναι πενταμελής και όχι οι ορισμοί να γίνονται από δύο παράγοντες, δηλαδή τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη. Επειδή είναι και κολλητοί, ουσιαστικά δεν υπάρχει έλεγχος. Επίσης, ο Κουκουλάκης μπήκε χωρίς να έχει κάνει δήλωση αποχώρησης από την ενεργό δράση.

Με βάση όσα είπε στα αποδυτήρια ο παρατηρητής Μαυρόπουλος (Μακεδονίας), ο Μάνταλος όχι μόνο δεν θα τιμωρηθεί, αλλά θα πάρει και… βραβείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε ο Θεσσαλονικιός είδε πέναλτι στο χέρι του Χατζητερζόγλου, καθώς υποστήριξε ότι ο παίκτης της Ξάνθης είναι σε κοντινή απόσταση και έχει γυρισμένη την πλάτη του.


Θα είναι πρόκληση αν δεν τιμωρηθεί ο Μάνταλος. Ο Μαυρόπουλος είπε ότι θα δει τη φάση σε βίντεο. Εκεί θα δει ότι το χέρι πάει προς την μπάλα. Αλλαξε άποψη ή έκανε το μαύρο άσπρο; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ούτε ο Καρατζάς (Εύβοιας) παραπέμπει τον Στυλιαρά για τα λάθη του υπέρ της ΑΕΚ στην Τρίπολη.

Σχόλια