Απέτυχε στην Κύπρο, εκτίθεται στην Ελλάδα



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα goal.com.cy ένα σχόλιο για τις τελευταίες διαιτησίες στο Κυπριακό Πρωτάθλημα που διοργανώνεται υπό την προεδρία του Κουτσοκούμνη στην ΚΟΠ: «Χάθηκε και πάλι ο έλεγχος σε κάποιες διαιτητικές αποφάσεις ή μου φαίνεται; Πολλά λάθη, ρε παιδί μου. Που δεν μπορείς να τα χαρακτηρίσεις ανθρώπινα. Καραμπινάτες φάσεις για πέναλτι περνούν στο ντούκου. Κλοτσιές και αγκωνιές μένουν ατιμώρητες και την ίδια ώρα, σε άλλο γήπεδο, άνευ λόγου και αιτίας οι κίτρινες πέφτουν σε ρυθμούς βροχόπτωσης των τελευταίων ημερών. Και οι διαιτητές σφυρίζουν κανονικά την επόμενη αγωνιστική. Είναι σίγουρο ότι εκείνος ο απίθανος Ολλανδός, ο Χανς Ρέιγκβαρτ, δεν έχει, πλέον, καμία σχέση με την κυπριακή διαιτησία; Ολα αυτά είναι σημάδια Ρέιγκβαρτ».
Ελάχιστες οι διαφορές σε σύγκριση με τη Superleague, διαφέρει μόνο το όνομα του αρχιδιαιτητή. Εδώ τα έχουν κάνει μπάχαλο οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης.
Σε απλά ελληνικά ο Κουτσοκούμνης, ο τοποτηρητής της FIFA στο ελληνικό ποδόσφαιρο, απέτυχε στην Κύπρο, απέτυχε (ή καλύτερα εκτίθεται) και στην Ελλάδα. Το πρόβλημα της διαιτησίας στην Κύπρο υπάρχει εδώ και καιρό. Κι όμως, η παγκόσμια ομοσπονδία αποφάσισε ότι ο Κουτσοκούμνης είναι κατάλληλος για να δώσει λύση στην Ελλάδα. Με παράνομη ΚΕΔ, αφού σύμφωνα με τον κανονισμό οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης δεν είχαν τα απαιτούμενα προσόντα για να μπουν στην ΚΕΔ επειδή δεν είχαν διατελέσει έναν χρόνο ως παρατηρητές και επαναφέροντας διαιτητές που αξιολογήθηκαν το καλοκαίρι. Δηλαδή οι ρέφερι που παράνομα βρίσκονται στον πίνακα, ορίζονται από παράνομη ΚΕΔ. Φυσικά και αυτές οι αλλαγές δεν πρόκειται να ενσωματωθούν ποτέ στον κανονισμό που υπάρχει στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ. Πρόκειται για αποφάσεις-εκτρώματα της ΠΔΕ/ΕΠΟ για να γίνει της… εξομάλυνσης στη διαιτησία.

Με βάση το άρθρο 2 του καταστατικού της ΕΠΟ απαγορεύονται αλλαγές κανονισμών μεσούσης της περιόδου

Ολοταχώς για ανωμαλία

Ούτε ένα έγγραφο από τη FIFA δεν υπάρχει που να νομιμοποιεί την απόφαση του Κουτσοκούμνη, την οποία η ΠΔΕ/ΕΠΟ επικύρωσε στις 17 Νοεμβρίου, απόφαση που έχει να κάνει με την… τοποθέτηση από το… παράθυρο των Τριτσώνη, Κουκουλάκη στην ΚΕΔ. Τότε έκαναν αναφορά «για έγκριση και συνεννόηση με τη FIFA», αλλά εφόσον ίσχυε, τι τους εμπόδισε να το δώσουν στη δημοσιότητα; Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι οδεύουμε ολοταχώς προς ανωμαλία. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν προσφυγές από ομάδες Γ’ Εθνικής που θα υποβιβαστούν και θα θεωρήσουν ότι φταίει η διαιτησία;

Εκπτωση
Για τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων δεν ισχύουν τα… λόγια του αέρα περί έγκρισης και συνεννόησης με τη FIFA, αλλά το καταστατικό της ΕΠΟ και οι σχετικοί κανονισμοί (διαιτησίας, ΚΑΠ, Πειθαρχικός Κώδικας). Ειδικά το καταστατικό της ΕΠΟ (άρθρο 2) προβλέπει έκπτωση των μελών του Δ.Σ. της ομοσπονδίας σε περίπτωση που γίνουν αλλαγές κανονισμών μεσούσης της περιόδου. Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι αυτά θα τα βρουν μπροστά τους.

Σκέφτονται

Εντείνεται η κινητικότητα στις τάξεις των… κατεψυγμένων διαιτητών. Εξετάζουν το ενδεχόμενο κατάθεσης προσφυγών, αφού παράνομα δεν τους ορίζουν, άρα υπάρχει προσβολή της προσωπικότητάς τους και στοχοποίηση. Για την ακρίβεια δεν τους ορίζουν επειδή δεν το θέλουν κάποιες ΠΑΕ και υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα επ’ αυτού. Για να δούμε πού θα φτάσουν το θέμα.

Οφσάιντ
Απίστευτοι είναι οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης. Μετά από καιρό αποφάσισαν να δώσουν ορισμό στον Χρήστο Μήτσιο (Ηπείρου) και τον έβαλαν στο αγώνα της Football League Αιγινιακός - Τρίκαλα. Ως γνωστόν ο Μήτσιος είναι στη μαύρη λίστα του ΠΑΟΚ και ο Αιγινιακός είναι ομάδα που συνεργάζεται με την ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι έχει πάρει δανεικούς παίκτες. Το δίδυμο της ΚΕΔ δεν ξέρει πώς να προστατεύει τους διαιτητές.

Αλλος
Μη νομίσετε ότι ο Κουτσοκούμνης είναι κάποια στελεχάρα της FIFA. Μέλος επιτροπής είναι, όπως φυσικά και ο Γκιρτζίκης, αλλά και άλλοι πρόεδροι ομοσπονδιών, αφού τα πόστα μοιράζονται. Αλλος ήταν να αναλάβει τοποτηρητής στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όμως τελικά επικράτησε ο Κύπριος μετά από… εσωτερική παρέμβαση στο εξωτερικό. Ολα θα βγουν σιγά-σιγά.

Επιστροφή… τραγωδία

Τι έλειψε από την ελληνική διαιτησία που το καλοκαίρι βγήκε ο Στυλιαράς από τους πίνακες; Τι πρόσφερε, δείχνοντας κίτρινη (αντί για κόκκινη) στον Βράνιες της ΑΕΚ σε μαρκάρισμα αλά καράτε κιντ στην Τρίπολη σε βάρος του Στανισάβλιεβιτς. Δύο βασικές οδηγίες έδωσε ο Κολίνα στους ρέφερι πριν αρχίσει το Euro 2016. Η πρώτη να μη χαρίζονται στα σκληρά μαρκαρίσματα και να προστατεύουν τους ποιοτικούς παίκτες και η δεύτερη να μην ανέχονται τις ομαδικές διαμαρτυρίες.

Κι αυτός… τελειωμένος

Το καλοκαίρι είχε κοπεί και ο Πασχάλης (Ηπείρου), ο οποίος επανήλθε δριμύτερος, σταματώντας στο χθεσινό ματς Κυπέλλου (Παναιτωλικός-ΠΑΟΚ 0-2) τον Μάρκο Πάουλο των γηπεδούχων που στο 44’ έβγαινε απέναντι στον Γλύκο με το ματς στο 0-0. Επίσης, άλλο ένας λάθος έκανε στο 18’ κόβοντας πάλι τον ίδιο παίκτη, εννοείται με ανύπαρκτο οφσάιντ, καθώς δεν είδε ότι ο Κρέσπο και όχι ο Μαρκόφσκι του έδωσε την μπάλα. Να τον βάζουν συχνά και στην Τούμπα.


Ούτε φωνή ούτε ακρόαση για τις αμοιβές των διαιτητών από τη Superleague, όπου υπάρχουν χρωστούμενα ακόμη και από την προηγούμενη περίοδο συν δέκα αγωνιστικές φέτος. Βλέπετε, βγήκε και ο Κουκουλάκης από την επιτροπή αλληλεγγύης, ο οποίος ως παράγοντας της ΚΕΔ δεν δείχνει ανάλογη ευαισθησία για να πιέσει σχετικά τη Λίγκα.

Ο Γκράνας (Θράκης) δεν είδε ότι στο γκολ του Λέτο επί της Κέρκυρας προηγήθηκε επιθετικό φάουλ του Μολέδο, ο οποίος… καβάλησε αμυντικό για να πάρει κεφαλιά. Το καλοκαίρι η προπαγάνδα τον είχε στοχοποιήσει επειδή η ΕΠΟ ανέβασε τα όρια ηλικίας (από 37 σε 39) και είναι από τους έμπειρους διαιτητές που ανέβηκαν στη μεγάλη κατηγορία. Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε…