Η… σαλάτα με τους βοηθούς

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Με Τριτσώνη, Κουκουλάκη, όπως φαίνεται από τους ορισμούς τους, δεν φαίνεται να υπάρχει ελπίδα στη διαιτησία. Στην καλύτερη περίπτωση φαίνεται ξεκάθαρα η απειρία τους και ταυτόχρονα δεν δείχνουν να προβληματίζονται από τα αυξανόμενα λάθη στο πρωτάθλημα, τα οποία, πάντα με βάση την αγωνιστική κριτική, γίνονται μόνο εναντίον συγκεκριμένων ομάδων και υπέρ άλλων, κυρίως των «συμμάχων»… αμάχων λόγω της διαφοράς στη βαθμολογία.
Με μια απλή ανάγνωση των επιλογών της, εξ αναβολής, 11ης αγωνιστικής φαίνεται πως υπάρχει ανακατωσούρα με τους βοηθούς. Σε άλλους βάζουν από την ίδια ή γειτονική ένωση και για άλλους διαιτητές επιλέγουν βοηθούς που δεν τους ξέρουν.
Για το τελευταίο  παράδειγμα αποτελεί ο Γιώργος Φουκάκης (Ηρακλείου), ο οποίος σφυρίζει το παιχνίδι Πλατανιάς-Ολυμπιακός. Θα μπορούσαν να του βάλουν βοηθούς από την Κρήτη. Όμως, επέλεξαν από την Πελοπόννησο, τον Σταθόπουλο (Ηλείας) και τον Αναστόπουλο (Αρκαδίας). Ο Φουκάκης ανέβηκε το καλοκαίρι και χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη, όμως με τον Σταθόπουλο έχει συνεργαστεί ελάχιστες φορές και καμία με τον Αναστόπουλο. Για να λειτουργήσει καλά μια διαιτητική ομάδα χρειάζεται ομοιογένεια. Για τέταρτο έβαλαν στον Φουκάκη τον Νεοφυτιάδη από την Κόρινθο.
Σα να μην έφτανε αυτό οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης έβαλαν τον Νικολακάκη (Ηρακλείου), δηλαδή ανήκει στην ίδια ένωση με τον Φουκάκη, βοηθό του διαιτητή Καραντώνη (Ημαθίας) στο ματς Ηρακλής-Κέρκυρα! Τόσο χάλια…
Ιδια η κατάσταση και με τον Τζήλο (Λάρισας) που υποβιβάστηκε στην Football League. Από την μια τον ορίζουν στην Superleague (Ατρόμητος-Πανιώνιος), από την άλλη δεν του έβαλαν κάποιον από τους δυο βοηθούς της ένωσής του (Γκάγκας, Νατσιούλας) ή κάποιας όμορης.
Άλλη περίπτωση και ο Γιαννουλάκης (Χανίων) στο ματς Βέροια-Λεβαδειακός. Ο ένας βοηθός του είναι από την Καβάλα, ο άλλος σωστά από την Κρήτη και ο τέταρτος από τη Δράμα.

Η ασυλία τελειώνει για το παράνομο δίδυμο της ΚΕΔ. Νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν πειράματα.


Δυο μέτρα, δυο σταθμά

Στους Φουκάκη, Τζήλο, Γιαννουλάκη έβαλαν… βοηθούς από ενώσεις τρέχα γύρευε, όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά με τον Καλογερόπουλο. Ο διεθνής ρέφερι ορίστηκε Αστέρας-Παναιτωλικός με βοηθούς από την Αθήνα. Πολύ καλά έκαναν.
Πολύ καλά έκαναν και με τον Κομίνη (Θεσπρωτίας), ο οποίος ορίστηκε στο αθηναϊκό ντέρμπι, Παναθηναϊκός-ΑΕΚ. Του έβαλαν βοηθούς, τον Τάτση (Ηπείρου) και τον Καλφόγλου της ένωσής του, με τους οποίους συνεργάζεται.
Καλογερόπουλος και Κομίνης έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άλλους να πάνε καλά.
ΥΓ: Ανεξήγητη και η επιλογή του μη διεθνή Καμπούρη (Εύβοιας) ως βοηθού του Σιδηρόπουλου στο Λάρισα-ΠΑΟΚ που τελικά αναβλήθηκε.

Επιλογές

Και επειδή η… καραμέλα είναι πως κάνουν ότι θέλει η FIFA και η UEFA και οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης, κυρίως ως διεθνείς θα θυμούνται, άλλωστε δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που κρέμασαν τις σφυρίχτρες, στην Ευρώπη με τους ίδιους βοηθούς έπαιζαν. Μάλιστα η… επικοινωνία τους με τους διαιτητές είναι τόσο καλή που δεν τους ρώτησαν καν ποιους βοηθούς θέλουν να τους βάζουν. Τα ξέρουν όλα!

Στο πόδι

Οι ορισμοί του παράνομου (αφού δεν πληρούν τα προσόντα και με βάση το κατασταστικό της ΕΠΟ δεν είχαν δικαίωμα να αλλάξουν τον κανονισμό) διδύμου της ΚΕΔ φαίνεται ότι γίνονται στο πόδι. Βάζουν διαιτητές μόνο για να βάζουν, αποφεύγοντας όσους είναι στις «μαύρες λίστες» των ΠΑΟΚ, ΠΑΟ, ΑΕΚ. Τους διαιτητές που είναι σε αυτές δεν τους… αγγίζουν για να μη δεχθούν καμιά επίσκεψη παράγοντα ή χάσουν τη στήριξη που έχουν!


Ταξίδια

Μια μετακίνηση για καφέ, κάποια χιλιόμετρα δυτικά, ήταν αρκετή για να μπει ο συνομιλητής του πρώτου (που δεν έκανε και πολλά χιλιόμετρα) σε παιχνίδι μεγάλης ομάδας. Ολως τυχαίως η επιλογή. Πάντως, τον επισκέπτη είδαν πολλοί. Σε συνέχεια της ίδιας ιστορίας ακολούθησε νέος ορισμός για τον ίδιο αλλά αυτή τη φορά σε …κόντρα ομάδας. Φυσικά, η κατήχηση από τον δάσκαλο γίνεται για το καλό της εξομάλυνσης.

Η… μόδα
«Εντάσσεται στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας ο κ. Δημήτρης Καλύβας, κατόπιν σχετικής οδηγίας της FIFA”, μας πληροφορεί η ΠΔΕ/ΕΠΟ. Λεπτομέρεια αποτελεί ότι το νέο μέλος της ΚΕΔ δεν υπήρξε ποτέ διεθνής αλλά είναι… κομματάκι δύσκολο να τον θέλει η Παγκόσμια Ομοσπονδία. Εκτός αν ρώτησαν τη NASA. Άλλωστε όλοι έχουν καταλάβει τι γίνεται.

Είναι ηχηρό «χαστούκι»

«Βίαιη απώθηση αντιπάλου», έγραψε ο Μάνταλος, ρέφερι του ματς Ξάνθη-Ολυμπιακός 0-2, για την κίνηση του Σεμπά κατά του Σολτάνι, ενώ δεν είδε τι είχε κάνει ο παίκτης της Ξάνθης σε βάρος του «ερυθρόλευκου» παίκτη. Όμως, το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό Οργανο της Λίγκας έβαλε τα… γιαλιά στο διεθνή διαιτητή, τιμωρώντας τον Σεμπά με μια αγωνιστική για την κόκκινη κάρτα που είδε, αφού από το βίντεο δεν προκύπτει βίαιη απώθηση, παρά ανάρμοστη διαγωγή.


Γιατί όχι ο… κορυφαίος;

Παίζουν Παναθηναϊκός-ΑΕΚ, όμως το δίδυμο της ΚΕΔ δεν όρισε τον… κορυφαίο Τάσο Σιδηρόπουλο. Δηλαδή μόνο στον Ολυμπιακό θα τον βάζουν, πάντα υπό την πίεση της προπαγάνδας που υπηρετεί συγκεκριμένες ΠΑΕ; Ετσι το ματς της Λεωφόρου θα σφυρίξει ο Κομίνης (Θεσπρωτίας), διεθνής μεν, όμως άπειρος στα ντέρμπι αφού συγκεκριμένα είναι το τρίτο του (Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 2-2 στην κανονική περίοδο και ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 0-0 στα πλέι οφ), ενώ στο πρώτο δεν απέφυγε τα σοβαρά λάθη.

Βοηθός του Σιδηρόπουλου στο ματς ΑΕΛ-ΠΑΟΚ, στο ματς που αναβλήθηκε, θα ήταν ο Δαμιανός Ευθυμιάδης (Πιερίας). Ο διεθνής αλλοίωσε το αποτέλεσμα του αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0, αφού το μοναδικό γκολ προήλθε από ανύπαρκτο κόρνερ στο τέλος του αγώνα. Παρόλα αυτά τον έβαλαν στον ΠΑΟΚ. Να μην επαναλάβουμε και ότι δεν τιμωρήθηκε.

Τρένο πάει ο Τίκας (Καρδίτσας) στους ορισμούς. Από τότε, συγκεκριμένα στο ματς ΑΕΚ-ΠΑΣ 1-1 έδωσε ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων, άνοιξε η τύχη του. Θα έχει… βαρεθεί να ορίζεται, καθώς δεν έχει καθίσει ποτέ. Αύριο θα σφυρίξει Ξάνθη-ΠΑΣ Γιάννινα (πάλι στην ίδια ομάδα;), ενώ προηγήθηκαν δυο ορισμοί ως τέταρτος συν ένας ακόμη ως πρώτος, στο ματς Κυπέλλου Αρης-Ολυμπιακός που δεν έγινε.