Προτάσεις αναδιάρθρωσης (4)

Τελευταία, αλλά από ότι φαίνεται όχι τελική, η πρόταση για την σύνθεση α. της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ και β. της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ:
Γενική εκτίμηση: "Πέντε πάνω, πέντε κάτω στο φινάλε θα τη βρούμε, η καρδιά δεν είναι ΝΑΤΟ έτσι να αποχωρούμε (Στελλάρας)...
Αυτή η άτιμη η ανάγκη να παρουσιαστεί με κάθε κόστος "μια νέα πρόταση" οδηγεί σε παραισθήσεις που ονοματίζονται προτάσεις και μάλιστα εκσυγχρονιστικές.
Τρεις ψήφους η κάθε ΠΑΕ της Λίγκας, δύο ψήφους η κάθε Ένωση και μερικά ψιλά οι υπόλοιποι και κλείσαμε. Εννοείται, πως ο στόχος είναι ο αριθμητικός εξορθολογισμός της σύνθεσης της Γενικής Συνέλευσης και ο ανάλογος της Εκτελεστικής Επιτροπής με την ενίσχυση της παρουσίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Καμία αντίρρηση. Μόλις η χώρα αποκτήσει επαγγελματικό ποδόσφαιρο με σύγχρονη και παραγωγική δομή και οργάνωση, υγιείς και οικονομικά επαρκείς ΠΑΕ, αυστηρά ελεγχόμενες από ποδοσφαιρικές και κρατικές αρχές,  εφαρμογή του Financial fair play,απομάκρυνση από το χώρο όλων των γνωστών και μη εξαιρετέων που έχουν μετατρέψει το απλωμένο προς κάθε κατεύθυνση χέρι σε επιστήμη επιβίωσης, είναι θεμιτό να διαφοροποιηθεί προς όφελός του, η σύνθεση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ και μάλιστα να αποφασιστεί η εξής σύνθεση:
Κάθε ερασιτεχνική Ένωση (με μέλη ερασιτεχνικά σωματεία), οι ενώσεις φυσικών προσώπων ( προπονητές, ποδοσφαιριστές) και η Ένωση της Β΄ Εθνικής κατηγορίας (εάν εκτιμηθεί ότι πρέπει να εξακολουθεί να υπάρχει ως ανεξάρτητη Ένωση) από μια ψήφο. Οι ομάδες της Superleague από μια ψήφο η κάθε μια. Καμία ψήφος στο νομικό πρόσωπο Superleague, καθώς αποτελεί κορυφαία έκφραση καισαρισμού να ψηφίζουν οι ΠΑΕ - μέλη της Superleague και να ψηφίζει και η Λίγκα ως νομικό πρόσωπο.
Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ: Δεκαπέντε (15) μέλη (Πρόεδρος και δεκατέσσερα μέλη, από τα οποία μια γυναίκα) με την παρακάτω αναλογία: Τέσσερις (4), δηλαδή τρεις και ένας (3+1), εκπρόσωποι του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και έντεκα (11), συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, του ερασιτεχνικού.
Και οι δύο συνθέσεις αυτές οδηγούν αναλογικά σε μια διευρυμένη εκπροσώπηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, τόσο στη Γενική Συνέλευση όσο και στην Εκτελεστική Επιτροπή, περί το 25%, ποσοστό εξαιρετικά ικανοποιητικό, εφόσον ανταποκρίνεται σε ένα επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας του που θα το καθιστούν ικανό να διατυπώνει απαιτήσεις.
Σήμερα, αυτό το επαγγελματικό (τύποις) ποδόσφαιρο δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από ένα τηλεοπτικοδίαιτο μόρφωμα ( με δυο μόνο κορυφαίες εξαιρέσεις), που εξακολουθεί να υπάρχει και να συντηρείται αποκλειστικά με βάση ένα τηλεοπτικό συμβόλαιο, μειούμενο σε κάθε νέα ανανέωση, με ΠΑΠΕ που χρωστάνε και της Μιχαλούς, που αποχωρούν μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, που ψάχνουν εναγωνίως ακόμη και το ένα ευρώ για να πληρώσουν βεβαιωμένες οφειλές, που στέλνουν επιστολές διαμαρτυρίας όταν ο διαιτητής και οι βοηθοί είναι από μακρινές Ενώσεις, που αγωνίζονται σε πατατοχώραφα που ονομάζουν, κατ΄επίφαση, γήπεδα. Θέλετε και άλλα;
Αυτό,λοιπόν, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι σαφές πως έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και δεν έχει καμία δυνατότητα να διαμορφώνει και να δημοσιοποιεί απαιτήσεις έναντι όλων των υπόλοιπων τμημάτων του αθλήματος.

Υ.Γ. Ας αποφασίσει να ξεκινήσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με τόλμη και σύγχρονη οπτική, την απολύτως απαραίτητη διαδικασία επανακαθορισμού του τόσο οργανωτικά ( μια ή δύο Λίγκες) όσο και λειτουργικά, ας απαιτήσει/επιβάλλει την επαναδιατύπωση του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΠΑΕ., ώστε κάποτε αυτές να λειτουργούν με βάση το κέρδος, ας καταλήξει στην επιθυμητή για το ίδιο ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, ώστε αυτό να καταστεί ελκυστικό, ας σχεδιάσει μια επόμενη μέρα που δεν θα υπάρχει ΠΑΕ που να χρωστάει σε ποδοσφαιριστές, προπονητές, άλλες ομάδες και διοργανώτριες και θα παρακαλάει γονατιστή για "μπροστάντζα" να βγει η υποχρέωση και βλέπουμε και μετά καλοδεχούμενη κάθε πρόταση για μια νέα, διευρυμένη προς όφελος του, σύνθεση της Γενικής Συνέλευσης και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ.