Τέτοια ισονομία ούτε σε… δικτατορία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ (17/12)
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Ο κόσμος της διαιτησίας (ρέφερι, βοηθοί και παρατηρητές) παρακολουθεί άφωνος τις πρωτόγνωρες εξελίξεις που δεν προβλέπονται από κανέναν κανονισμό και  σχετίζονται με τις επιλογές του διδύμου της ΚΕΔ (Τριτσώνης, Κουκουλάκης). Κανείς τους  δεν ξέρει τι τους ξημερώνει. Αφενός δεν γνωρίζουν σε ποια κατηγορία ανήκουν, αφετέρου φοβούνται για το μέλλον τους στο χώρο.
Βλέπουμε, όπως φυσικά και όλος ο κόσμος, ότι οι αρμόδιοι θεωρούν πως ανθρώπινα λάθη, κάνουν μόνο συγκεκριμένοι διαιτητές ή βοηθοί. Αλλοίμονο σε κάποιους μη αρεστούς στο σύστημα της προπαγάνδας ή σε αυτούς που δεν έχουν προσκυνήσει στο σύστημα συγκεκριμένων ΠΑΕ. Δεν χρειάστηκε να κάνουν κάποιο λάθος, απλά στοχοποιήθηκαν και τους τρώει το… σκοτάδι, ή σε άλλη περίπτωση τους γυρίζουν αρκετά χρόνια πίσω, υποβιβάζοντάς τους στην Football League.
Τέτοια ισονομία δεν υπάρχει ούτε σε …δικτατορία! Με το «έτσι θέλω», πάντα κατά την άποψή μας και πάντα με βάση τα συμπεράσματα που βγάζουμε από τις επιλογές της, η τωρινή ΚΕΔ ακολουθεί τακτική δυο μέτρων και δυο σταθμών.
Κάποιοι δεν ορίζονται καθόλου και προκαλεί πολλές απορίες το γεγονός ότι η «μαύρη λίστα», αυτοί που οι ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΠΑΟ έβγαλαν στη δημοσιότητα επί λειτουργίας του αποτυχημένου ισπανικού μοντέλου, έχει μεγαλώσει. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι συνολικά 22 βοηθοί δεν έχουν οριστεί καθόλου από τότε που ανέλαβαν οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης, παρότι έχουν γίνει επιλογές διαιτητών για τέσσερις αγωνιστικές. Σε αυτούς προσθέστε και εκείνους που ορίστηκαν ή θα ορίζονται, έτσι για τα μάτια του κόσμου.
Επειδή και οι διαιτητές είναι άνθρωποι, είναι εργαζόμενοι και έχουν κοινωνικό περίγυρο τους έχουν… καταδικάσει, σκληρή η λέξη αλλά θεωρούμε ότι ταιριάζει απόλυτα, χωρίς να έχουν υποπέσει ούτε καν σε παράπτωμα. Ούτε κατηγορούνται, ούτε καταδικάστηκαν για κάτι.
Τι θα λένε σε όσους τους ρωτούν γιατί δεν παίζουν;

Ο ασκός του Αιόλου
Εκτός ορισμών παραμένουν διαιτητές, βοηθοί, ακόμη και παρατηρητές. Οι τελευταίοι τι λάθος έκαναν για να υπάρχει αιτιολογία; Δεν ξέρουν να γράφουν; Όμως, οι αρμόδιοι παραβλέπουν ακόμη και τους όρους του διοριστήριου που οι ίδιοι τους ζητούν να υπογράψουν! Φυσικά και είναι δεσμευτικό και για τις δυο πλευρές. Η παράγραφος 7 αναφέρει ότι «ΜΕΣΩ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ» η κατάταξή τους καταργείται για δυο λόγους: « 1. Διαπράττετε παραβίαση των όρων που περιέχονται στο παρόν η οποία δεν μπορεί
να επανορθωθεί, 2. Αδυνατείτε να προσφέρετε τις υπηρεσίες που συνεπάγεται ο διορισμός λόγω ασθένειας ή αδυναμίας».
 Προσθήκες
Μπήκαν δυο «στρατηγοί» που έκαναν κατήχηση για να ανεβαίνει ο κόσμος σε …κίτρινα ποδήλατα, έβαλαν και τους κολλητούς τους. Μπήκε ένας που δήλωσε ψεύτικα ματς για να επιλεγεί σε ανώτερη κατηγορία. Μπήκε ένας που πλαστογράφησε την ταυτότητά του για τον ίδιο λόγο. Μπήκε και ο χορηγός του… κραξίματος των διαιτητών! Μπήκαν δυο που έβγαλαν ανακοινώσεις κατά της ΚΕΔ. Κρίμα για τα καλά παιδιά της διαιτησίας.

Ρουσφέτια
Το έκαναν μπάχαλο με τους ορισμούς και τους ανοιχτούς πίνακες (σ.σ. εξηγήσαμε χθες), τα έκαναν μαντάρα και με την αναμόρφωση των πινάκων. Προσθήκες, μεσούσης της περιόδου γίνονται αν δεν επαρκεί ο αριθμός αυτών που είναι στο πίνακες που πλέον τους… ξεχείλισαν. Ποιο καλό της διαιτησίας; Όπως φαίνεται έκαναν ρουσφέτια!

Καλοκαίρι
Πριν από την έναρξη κάθε περιόδου γίνονται γραπτές εξετάσεις για τους διαιτητές, βοηθούς και παρατηρητές και αγωνιστικές δοκιμασίες για τους ρέφερι και ο βοηθούς. Όλα αυτά σε συνδυασμό και με την απόδοσή τους την προηγούμενοι σεζόν παίζουν ρόλο για την αξιολόγησή τους. Προσέξτε, όλα αυτά τα ζητά η UEFA! Με τις προσθήκες που έκαναν, αφού επέστρεψαν οι… τελειωμένοι, οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης κατάργησαν τα πάντα.

Ταραχή
 Οποιος βιάζεται, σκοντάφτει. Σωστά επέστρεψαν όσοι εκμεταλλεύτηκαν τη δεύτερη ευκαιρία, δηλαδή αυτοί που αρχικά κόπηκαν από τις αγωνιστικές δοκιμασίες. Όμως, η διαφάνεια της ΚΕΔ είναι τέτοια που δεν έβγαλαν ανακοίνωση για το ποιοι τα πέρασαν! Χώρια που πληροφορούμαστε ότι το μεγαλύτερο μέρος τους έγινε χωρίς την παρουσία του εθνικού γυμναστή.

Ούτε τα προσχήματα
 Ολόκληρος τελικός κυπέλλου αναβλήθηκε για να οριστεί ο Σιδηρόπουλος με βοηθούς του, επειδή είναι ομάδα στην Ευρώπη. Την προηγούμενη εβδομάδα λόγω Σπανού… έκοψαν τον Ευθυμιάδη, τώρα και τον Κωσταρά. Άρα αν κάνει κανένα ανθρώπινο λάθος στο αυριανό ματς Ηρακλής-Αστέρας θα ξέρουμε τι θα φταίει. Ο ένας βοηθός είναι από τη Χαλκιδική (Γρεβένης), ο άλλος από το Ηράκλειο (Κουράκης), ο τέταρτος από την Καβάλα (Μάνταλος). Και ο παρατηρητής μη διεθνής (Σπυρόπουλος).


Μεγάλη… σαλάτα είναι οι ορισμοί της 15ης Αγωνιστικής. Σα να μην έφτανε που έβαλαν βοηθούς από την Football League, στα περισσότερα ματς είναι από διαφορετική ΕΠΣ οι διαιτητές, από άλλη κάθε βοηθός και από διαφορετική ο τέταρτος. Κορυφαίο παράδειγμα ότι τον Κωσταρά δεν τον έβαλαν ούτε στον Στυλιαρά (με τον οποίο είναι στη ίδια ένωση), ούτε στον Σιδηρόπουλο! Κόντρα στη φιλοσοφία της UEFA.